Annons

Stockholmshem vill riva ut välbevarade 30-talskök

Bromma Stockholmshems äldsta hus – barnrikehusen i Traneberg – ska renoveras och alla kök och badrum ska blåsas ut. Annika Wingårdh-Norén är en av hyresgästerna som vill bevara sin 30-talsköksinredning: "Många oroar sig över hyreshöjningar, men också över att ett kulturarv går i graven."
Foto: Linda Dahlin
"För mig kommer det att bli en enorm försämring rent praktiskt. Inget ljus i hallen, den öppna lägenheten där jag kan gå runt försvinner, sämre förvaring och mindre plats för bord och sittplatser", säger Annika Wingårdh-Norén.

På Hoburgsstigen i Traneberg ligger Stockholmshems äldsta hus, de så kallade barnrikehusen som byggdes på 30-talet för att barnfamiljer med lägre inkomster skulle få ordentliga bostäder med rimliga hyror. Många av lägenheterna har fortfarande intakt originalinredning, som till exempel köksskåp och dörrar.

Annika Wingårdh-Norén bor med sin 17-årige son i en av de mer välbevarade lägenheterna, en tvårummare på 48 kvadratmeter.

Läs ocksåRävjägarn rasar över allmännyttans renoveringar

– Det är en helt fantastisk planlösning, säger hon.

I köket är vitvarorna nya men de platsbyggda förvaringskåpen finns kvar. Servingsskåpet är lägenhetens själ och hjärta säger Annika Wingårdh-Norén. Hon visar en utdragsskiva i marmor som går att dra ut från skåpet. Det är inte många som har kvar den, men i Annikas lägenhet är den fortfarande i fint skick.

– Tänk att en sten som är över två miljarder år gammal finns här i mitt lilla kök. Det är ju bedrövligt om de ska riva bort det.

Läs ocksåEfter tio års kamp för varsam renovering – hyresgästerna i kvarteret Draget förlorade i hovrättenInnergård på Södermalm
”Servingsskåpet är lägenhetens själ och hjärta”, säger Annika Wingårdh-Norén.

Nu ska köken och badrummen totalrenoveras i samband med stambyte. Stockholmshem bjöd in till ett informationsmöte i maj där de berättade om planerna. Enligt Stockholmshem behöver stammarna i kök och badrum bytas då läckage har orsakat vattenskador. Även elen behöver bytas till modern standard.

En del av hyresgästerna välkomnar upprustningen, men Annika Wingårdh-Norén tillhör dem som är kritiska. Hon tycker informationen om renoveringen har varit bristfällig.

– Vi bjöds in till ett informationsmöte där vi fick reda på att kök och badrum skulle blåsas ut. Punkt slut. Det kändes som att vi inte någonting att säga till om och att det enda vi kunde påverka var val av kakel, säger hon.

Läs ocksåOlovlig andrahandsuthyrning: Konstnär åker ut från Södermalmslägenhet rekordsnabbtBooking, andrahandsuthyrning

Tillsammans med en grupp andra kritiska hyresgäster började hon ifrågasätta om stambytet var nödvändigt, då det gjordes ett stambyte på 80-talet och de stammarna borde hålla i minst 15 år till, enligt Annika Wingårdh-Norén.

– När vi förde fram det så ändrade de skäl till renoveringen och sa att lägenheterna behöver tillgänglighetsanpassas. Och att stambytet från 80-talet var undermåligt utfört vilket har lett till vattenskador. Jag vet inte om det stämmer, men vi misstänker att de vill totalrenovera för att kunna höja hyrorna.

Hyresgästerna har nu fått se ritningar på hur arkitekten har tänkt att det ska bli.

I Annika Wingårdh-Noréns lägenhet vill arkitekten sätta igen dörren mellan hallen och köket, riva alla originalskåp och ta bort originaldörren mellan kök och vardagsrum och ersätta med en glasdörr.

Hon tycker det är anmärkningsvärt att hyresvärden planerar att riva ett kök som fungerar.

– För mig kommer det att bli en enorm försämring rent praktiskt. Inget ljus i hallen, den öppna lägenheten där jag kan gå runt försvinner, sämre förvaring och mindre plats för bord och sittplatser.

Annons

Sammanlagt är det 184 lägenheter och under årens gång har de renovererats i olika omgångar och på olika sätt.

Hyresgästerna har fått påverka standarden genom att välja valfritt underhåll, så kallat VLU. Det gör att lägenheterna ser helt olika ut och att hyrorna är olika beroende  på standard. I samband med renoveringen har Stockholmshem beslutat att ta bort VLU eftersom alla lägenheter ska bli enhetliga.

– Vi har, precis som många andra bostadsbolag, inte bara ett underhållssystem. I all nyproduktion och ett antal utvalda pilotprojekt inom ombyggnad gäller så kallat FLU, fastighetsstyrt underhåll. Projektet i Traneberg är ett sådant. I övrigt bestånd gäller fortfarande VLU, säger Åsa Stenmark, kommunikationschef för Stockholmshem.

Trots att Annika Wingårdh-Norén bor i en tvåa på 48 kvadrat får hon plats med många gäster i hörnan där köksbordet står.

Magnus Silfverhielm bor i ett av de tillbyggda husen på Hoburgsstigen och har en nyare lägenhet som inte är aktuell för renovering. Men han har engagerat sig i renoveringesplanerna. Han är utbildad inredningsarkitekt och arkitekt samt professor i design med inriktning hållbar utveckling på Linnéuniversitetet. När han fick informationsbrevet från Stockholmshem blev han helt förskräckt, säger han.

– Det var ingen pardon i tilltalet, utan mer att nu ska det här bli av på det här sättet. I en tid då vi värnar om hållbarhet och våra resurser är det anmärkningsvärt att bara blåsa ut väl fungerande inredning. Det här är välritade och funktionella kök som har betydligt bättre kvalitet än de nya kök som de sätter in, säger han.

”Det här är välritade och funktionella kök som har betydligt bättre kvalitet än de nya kök som de sätter in.”

På Hoburgsstigen i Traneberg ligger Stockholmshems äldsta hus, de så kallade barnrikehusen som byggdes på 30-talet. Den högra delen av huset är en utbyggnad med en nyare del, som smälter in naturligt i smalhuset.

Han hoppas att Stockholmshem ska ta till sig hyresgästernas önskemål om att renovera varsamt med respekt för husens historia.

– Det här är en ytterst aktuell fråga med tanke på marknadshyror och regeringskrisen. Det måste finnas kvar hyresrätter med lägre hyror som ensamstående och äldre har råd att bo i, säger han.

Under renoveringen ska hyresgästerna evakueras. Annika Wingårdh-Norén tycker det känns olustigt att evakueras i tolv veckor och är orolig över hur hennes möbler ska klara sig.

– Vi kommer inte att ha tillgång till våra saker under den här tiden.

Framför allt är hon orolig över att hyran ska höjas markant efter renoveringen.

– Jag kommer med nöd och näppe kunna bo kvar. Det är tufft nog idag som ensamstående med en tonåring. Och jag är inte ensam om att oroa mig för hyreshöjningar. Det känns sorgligt, för husen byggdes ju med tanken att alla skulle få ett hem, men nu kommer många att tvingas bort.

”Och jag är inte ensam om att oroa mig för hyreshöjningar. Det känns sorgligt, för husen byggdes ju med tanken att alla skulle få ett hem”

Annons

Hon hoppas också på att Stockholmshem lyssnar på hyresgästernas önskemål och gör en ordentlig inventering av samtliga 184 lägenheter för att få en bild av varje lägenhets standard och behov av renovering.

– Jag förstår att de behöver renovera men de kan göra det på ett annat sätt med någon slags omtanke om att bevara det gamla. De tar ingen hänsyn ur ett kulturhistoriskt eller hållbarhetsmässigt perspektiv, säger Annika Wingårdh-Norén.

Vitvarorna i köket är nya och diskbänken har höjts till moderna mått. Annika Wingårdh-Norén tycker det funkar bra.

Stockholmshem har bjudit in till samråd tillsammans med Hyresgästföreningen i Bromma. En grupp på åtta hyresgäster representerar samtliga hyresgäster. Det första hölls i juni, sammanlagt ska minst fem möten hållas.

– Vi kommer att föra samråd tills vi ser att hyresgästerna känner sig säkra. Vi är till för att stödja hyresgästerna och en renovering och evakuering innebär alltid en massa oro. Att inte veta om man har råd att flytta tillbaka är ett jätteorosmoment, säger Kicki Glasberg, ordförande för Hyresgästföreningen Bromma/Ekerö.

Stockholmshems kommunikationschef Åsa Stenmark säger att de alltid tittar på möjligheten att renovera varsamt och bevara befintliga kvaliteter och historiska värden.

– Det är viktigt, och där vi kan bevara, återanvända eller utveckla befintliga värden gör vi det. I just det här projektet har vi bedömt det som nödvändigt att göra en större upprustning av köken. Vi ser alltid till helheten och det är viktigt att våra hyresgäster har ett säkert, tillgängligt och bra fungerande kök. Köken byggdes på 30-talet och lever inte upp till dagens krav på säkra och tillgängliga kök. Brandsäkerheten i köken behöver förbättras för att leva upp till dagens krav.

Många av hyresgästerna är oroliga för hyreshöjningar och undrar om renoveringen bara är ett skäl till att kunna höja hyrorna. Kan det vara så?

 –  Nej. Vi har inget intresse av att renovera om det inte behövs. Vi tar vårt fastighetsägaransvar på allvar, och det innebär att vi renoverar när det är nödvändigt.

Går det redan nu att uppskatta hur mycket hyrorna kommer att höjas med?

– Nej. Det är en fråga för förhandling mellan Stockholmshem och Hyresgästföreningen och den har inte genomförts än.

Nästa samråd blir i augusti. Om hyresgästerna inte ger Stockholmshem godkännande för renoveringen kan värden välja att ta det vidare till hyresnämnden för ett avgörande.

– Ambitionen är att nå en gemensam överenskommelse med en rekommendation för renovering av gemensamma utrymmen och två olika upprustningsnivåer för kök och badrum. Vissa saker kan inte behandlas under samrådet, sådant som vi som fastighetsägare ansvarar för. Det handlar om installationer vars livslängd är slut, eller åtgärder som planeras för att lägenheterna ska vara tillgängliga och säkra, säger Åsa Stenmark.

Läs också Värdens anklagelse: Bott utomlands och hyrt ut utan tillstånd i tolv år Hyresgäster hade för varmt i lägenheter – får 2,6 miljoner i kompensation

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.