Annons

”Stockholmshyror” orsakade debatt på sociala medier

Stockholm ”Vad i helvete håller Hyresgästföreningen på med?” Eller: ”Detta handlar om att få till ett fungerande bruksvärdessystem, inte marknadshyror”. Hyresgästföreningen och Stockholms tre kommunala bostadsbolags debattartikel i DN skapade debatt på sociala medier.

Hem & Hyra skrev tidigare i dag om debattartikeln i Dagens Nyheter med rubriken ”Låt attraktiva lägenheter i Stockholm få högre hyror”.

I debattartikeln beskrev Hyresgästföreningen region Stockholm och företrädare för Stockholms tre stora kommunala bostadsbolag att de är överens om att skapa ett nytt sätt att bestämma hyran i Stockholm.

Läs också70 000 berörs av nytt hyressystem i Stockholm

Varken Simon Safari, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm eller Pelle Björklund, vd i Svenska Bostäder är nöjda med DN:s rubrik utan pekar på att huvudsyftet med Stockholmshyror är att få mer rättvisa hyror och ett transparent hyressättningssystem.

Men debattartikeln blev startskottet till en intensiv diskussion på Twitter och Facebook.

Jan Björklund, partiledare för Liberalerna var nöjd med debattartikeln:
”Stort. Hyresgästföreningen vill ha mer marknadshyra (Stockholmshyra). I enkät har folk sagt: innerstan mer attraktivt än förort. Surprise.”

Läs ocksåBoverket: Stockholm hotar hyressystemetI Stockholm är den genomsnittliga kötiden för en hyresrätt 10,5 år.

Bland de mer missnöjda fanns Vänsterpartiets före detta partiledare, Lars Ohly
”En hyresgästförening som går fastighetsägarna till mötes om marknadshyror förlorar snart sitt existensberättigande”.

Marie Linder, ordförande Hyresgästföreningens riksförbund, håller inte med:
”Nej, utveckling av bruksvärdesmodellen. Liknande finns i Gbg, Malmö. Mot marknadshyror.”

Annons

I ett annat inlägg skriver hon:
”Nej, rättvisa hyror, standard och hyresgästers värderingar ska gälla. Som i Malmö och Gbg.”

Läs ocksåFörslag ska få ordning på hyrorna i Stockholm

En som gav uttryck för sitt missnöje på Facebook var Johan Johansson, ordförande i Lokala Hyresgästföreningen Linjalen på Södermalm: ”Är det fler än jag som ställer sig frågan vad i helvete Hyresgästföreningen håller på med, och om det här agerandet överhuvudtaget är förankrat bland de medlemmar som betalar föreningens förehavanden – och i sådana fall på vilket sätt?
Här hjälper man fullt medvetet till att öka segregationen i Stockholm.
Vems agenda driver HGF egentligen?
Vad ska jag svara de medlemmar som på nästa bomöte ställer mig frågan varför de ska fortsätta betala medlemsavgift?”

Jone Källsäter, ledamot i förhandlingsdelegationen för Stockholmshem och en av dem som suttit med i arbetsgruppen för att ta fram modellen ”Stockholmshyror”, skriver bland annat så här på Facebook:

”Min uppfattning är att vi behöver systematisera hyressättningen. Använd på rätt sätt skulle en systematik innebära att HGF kunde vrida hyresnämndsvapnet ur fastighetsägarnas händer. Men det kräver ju så klart att systematiseringen är baserat på rätt saker.

Jag har för egen del i december meddelat att jag tillsvidare lämnar arbetet kring detta projekt. Jag uppfattar att jag utnyttjas som en pseudodemokratisk pjäs -och det är inget jag ställer upp på. Jag har dock inte lämnat uppdraget helt utan är beredd att gå in i den stund gruppen får ett reelt inflytande.

I slutändan är det förhandlingsdelegationerna som beslutar om hyresuppgörelser (om man inte ändrar stadgarna). Det innebär att en uppgörelse blir meningslös utan att delegationerna är med på tåget. HGFs tjänstemän tycks inte begripa detta.

Annons

Regionstyrelsen är den instans som måste tyglas i denna fråga. Det görs bäst genom fullmäktige”.

Mariell Juhlin, chefsekonom på Hyresgästföreningens riksförbund betonade på Twitter att det är dags att införa ett nytt hyressättningssystem i Stockholm.

”Detta handlar om att få till ett fungerande bruksvärdessystem, inte marknadshyror”

Även Twitterkontot Hyresgästföreningen lyfte fram fördelarna. ”Vi vill bidra till en hyressättning som förutsägbar och rättvis. Det möjliggör Stockholmshyra”.

Läs också Hyresgästföreningen sa ja till Stockholmsmodellen Hemligt kring samtal om hyressättningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.