Stod enade mot ny värd i Skövde

Skövde Skövdebostäder hyllas som en av landets bästa värdar, men de får inte bli för stora. Hem & Hyra har undersökt vad de boende tycker om att de tvingats byta hyresvärd.
Foto: Karin Gistedt
Lisbeth Thomassen är en av dem som bott i husen på Storegårdsvägen sedan Skövdebostäder var ägare. Hon tycker att det är ganska bra, men hoppas på ännu mer av nya ägarna Willhem som nyligen tagit över området.

Skövdebostäder framhålls ofta som ett toppbolag. Men politikerna har bestämt att bolaget inte får bli hur stort som helst. De så kallade ägardirektiven säger att Skövdebostäder får äga max 17 procent av hyreslägenheterna i Skövde. Husen på Storegårdsvägen tillhör dem som sålts till ett privat bolag. Hem & Hyra har tagit reda på hur det gick.

– Det är klart att det kändes som att vi offrades på guldkalvens altare, säger Sten Fahlén, en av hyresgästerna som tog upp kampen mot försäljningen.

Läs ocksåSå fortsätter bluffsajter lura bostadssökare med nytt knep – trots hot om böter"Kontakta hyresvärden" och tre dagars full tillgång. I själva verket är annonsen på bostadshub.se hämtad från Boplats Sverige och går att titta på gratis där, samtidigt som kunden efter tre dagar får betala för ett abonnemang för 299 kronor i månaden.

De boende protesterade högljutt, men såldes till Akelius.

– Det blev bättre än vi vågade tro, beroende på att vi slöt oss samman och var tydliga med vad vi krävde av vår nya värd.

Dan Sandén, vd på Skövdebostäder, att de försäljningar som bolaget gjort genom åren har haft olika orsaker. Det har handlat om att få kapital till nybyggnation, att husen som sålts har varit i behov av renovering, men också om direktivet att inte bli dominerande på hyresmarknaden i Skövde.

Läs ocksåNytt hopp för Doris efter 10 år med värstingvärden: "Tror knappt att det är sant"Luttrade hyresgästen Doris Bergqvist i Åmål ser äntligen ljust på framtiden. Efter år av vanskötsel fick Järnvägshusen en ny ägare som börjat rusta upp. "Jag trodde knappt att det var sant!", säger Doris Bergqvist.

–  Konkurrensen är bra, även för hyresgästerna, säger Sandén.

Sköter vi oss måste de andra bolagen också hålla standarden. Det gynnar alla.

Hyresgästen Lisbeth Thomassen håller med Stig Fahlén om att det var viktigt att markera vad man krävde av den nya värden. Att inte godta försämringar.

Läs ocksåS-politikern bodde i villa – men lyckades behålla lägenhet i centrala Östersund i 25 årVänster sida av bilden visar en stadsbild, en gågata. Högra delen av bilden en förhandlingssal i Sundsvalls tingsrätt. Över dessa en bild på hyreslagboken med en domarklubba.

– Sedan var det skönt att konstatera att det inte blev så illa. Nu har husen sålts till Willhem och vi hoppas det ska bli riktigt bra. Det har märkts en förbättring redan.

Både Sten Fahlén och Lisbeth Thomassen ifrågasätter ägardirektiven.

– Det är ett ideologiskt beslut, men jag tycker det är konstigt, säger Stig Fahlén. Ett välskött bolag skulle ju kunna äga en större del.

Dan Sandén ser inte ägardirektiven som något problem.

– Det handlar inte om en exakt siffra. Mycket beror ju på vad de andra bolagen gör.

Nu byggs det mycket av andra bolag också, vilket gör att procentsatsen hålls ganska stabil, klart under gränsen, säger Dan Sandén.

Är ni bittra på att Skövdebostäder sålde husen?

– Nej, bittra är väl inte rätt ord. Jag tror inte skillnaden på värd är så stor egentligen, säger Lisbeth Thomassen, och fortsätter:

– Man får ta berömmet till Skövdebostäder med en nypa salt. Men visst offrade de oss för att bekosta nybyggen.

Fakta: Andra bolags direktiv

• Uddevallahem är en stiftelse, har ingen ägargräns.
• Eidar i Trollhättan ska ha en rimlig nivå på sitt ägande. Ingen uttalad gräns.
• AB Bostäder, Borås, har inga direktiv.

Läs också Fel namn på kontraktet – hyresgästen kräver gratis boende och ersättning för "mänskligt lidande" Värden satsar på nya fönster och dörrar – hyresgästen ville sova på hotell

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.