Därför stoppas Linda att byta till drömlägenhet: ”Diskriminerande för oss på mindre orter”

Nyheter Linda vill ha större för barnbarnens skull. Sedan Esters mamma flyttade används hennes extrarum mest av katterna. Det är den perfekta bytesmatchen, men värden sätter stopp. Det blir omöjligt att byta på en mindre ort med en dominerande värd, menar hyresgästen Linda Beritsdotter Olsson i västgötska Hyssna.
Lägenhetsbyte, stopp för byte, Hyssna
Foto: Privat
Tvärstopp. Linda Beritsdotter Olsson (till vänster) och Ester Bromell (till höger), vill byta lägenhet med varandra. Men deras värd säger nej. Med en dominerande värd på orten blir det i det närmaste omöjligt att byta till en bättre anpassad bostad, menar Linda Beritsdotter Olsson.

En parkeringsplats skiljer dem åt. Hyresgästerna Linda Beritsdotter Olsson och Ester Bromell bor ungefär 200 meter ifrån varandra och har lärt känna varandra på hundpromenaderna.

Det var under en kvällspromenad som de kom på det skulle passa dem båda att byta lägenhet med varandra. Linda har tidigare bott i en likadan trea som Ester har i dag. Linda bytte bort den mot den tvårummare hon har nu för ungefär sju år sedan. Då godkände värden bytet. I dag ångrar hon sig. Barnbarnen kommer ofta och bor hos henne. Det skulle vara skönt med en trea.

Läs ocksåOvanlig hyresdom – barnbarn får ta över sin farmors 1700–talslägenhet på Södermalm

– Det var så dumt av mig att jag bytte. Men det var en jobbig tid i mitt liv och jag flyttade i affekt, säger Linda Beritsdotter Olsson.

Har ett ”kattrum”

Ester hade tidigare sin mamma som inneboende, men nu har hon flyttat till ett ålderdomshem. Extrarummet används mest av katterna. Hon jobbar som ekonomiansvarig och pendlar till jobbet i Göteborg, 4,5 mil enkel resa. Kvällarna är hon ofta i stallet med hästarna och tillbringar därför inte så mycket tid hemma.

– Jag kallar det kattrummet. De ligger och sover i min mammas gamla säng. Men de kan lika gärna sova i vardagsrumssoffan. För mig vore det bättre med en tvåa och mindre ytor att städa, säger Ester Bromell.

Läs ocksåVad är beaktansvärda skäl för lägenhetsbyte? Hem & Hyra reder utBeaktansvärda skäl för lägenhetsbyte

De har båda samma värd, kommunala Marks bostads AB, som är dominerande i Hyssna, en ort med cirka 1 800 invånare och Borås som största stad 3,5 mil därifrån.

Men värden säger nej till bytet. Linda Beritsdotter Olsson bedöms inte ha beaktansvärda skäl för bytet.

– Det ska ha hänt något i hyresgästens livssituation. Att man till exempel får större familj eller lägre inkomst för att vi ska godkänna bytet. Vi godkänner inte flytt till större lägenhet för att man ska ha mer plats när man får besök, säger Mona Götesson, uthyrare på Marks bostads AB, som administrerat Linda Beritsdotter Olssons ansökan.

Läs ocksåFörbundsjurist vill att bytesrätten stärks: "Hyresrätten ska vara ett flexibelt boende"Bytesrätt. Förbundsjurist Roger Höög

Byten vanligast i Stockholm

Hem & Hyra har tidigare skrivit om hyresgäster som fått nej av värden. Till exempel polisen Christian och hans växande familj drabbades när ett ungt par som fått sin lägenhet inte fick byta. Och hur Robin Wiberg och Linus Hoflund tog strid ända upp i hovrätten – och vann – när inkomsten störtdök och de ville byta till ett mindre och billigare boende.

Gemensamt för dessa två fall – och de flesta andra bytesärenden – är att hyresgästerna som vill byta bor i Stockholm med omnejd. Under 2020 avgjordes 128 ärenden vid landets åtta hyresnämnder. Av dem avgjordes 75 av ärendena i hyresnämnden i Stockholm.

Linda Beritsdotter Olsson och Ester Bromell överväger att vända sig till hyresnämnden. Efter att ha pratat med Hyresgästföreningen tror Linda dock inte att chanserna att få igenom bytet är så stora. Hon menar att hyresgäster på mindre orter, med en dominerande värd, blir extra utsatta när värden inte vill gå med på byten.

– Det är ju jättesvårt att byta när båda hyresgäster måste uppfylla alla lagens krav på en liten ort. En varannanveckas pappa med två små barn i vårt område fick inte byta sin etta mot en tvåa, eftersom hyresgästen med tvåan inte hade giltiga skäl. Pappan får bo kvar i sin etta. Jag tycker det är diskriminerande! Vi har ju redan godkänts som hyresgäster en gång, säger Linda Beritsdotter Olsson.

Lagen har skärpts

I september 2019 skärptes lagen på flera sätt för att stävja missbruk av hyresrätter, exempelvis skenbyten och svarta pengar. Dessa skärpningar torde dock inte påverka bedömningen i Linda och Esters fall.

Lagskärpningarna innebär att:
• Det numer krävs ”synnerliga skäl” för byte om du bott i lägenheten kortare tid än 1 år.
• Om hyresnämnden har anledning att anta att ersättning varit inblandad i bytet ska bytet nekas.
• Det går inte längre att på något vis byta en hyreslägenhet mot ett ägt boende.

Enligt en undersökning som Hem & Hyra gjorde i höstas visar att trots lagändringarna är det ungefär lika många bifall som avslag jämfört med tidigare år. Däremot är det betydligt färre hyresgäster som söker tillstånd efter att värden sagt nej.

Antal inkomna bytesmål till landets hyresnämnder

Läs också Susanne har bytt lägenhet elva gånger - nu hårdnar kraven på "beaktansvärda skäl" Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.