Här är kommunala värden som tvingas sälja lägenheter mot sin vilja: ”Vi får inte låna mer”

Nyheter Kommunala värdar som vill behålla sina lägenheter, men inte kan. Det är numera en bister verklighet. Orsak: Stopp för nya lån. I Hallsberg tvingas Hallbo sälja 40 procent av sitt bestånd för att ha råd att renovera.
Hallbo, Hallsberg, Peter Sjerling
Foto: Conny Pettersson
Tvångsförsäljning. Egentligen skulle Hallsbergs bostadsstiftelses vd Peter Sjerling vilja slippa sälja 40 procent av den kommunala bostadsstiftelsens bestånd. Men hög belåning och stort renoveringsbehov gör att han inte ser någon annan utväg.

Det är sen eftermiddag och alla utom vd:n Peter Sjerling har gått hem. Han tar emot i en nedsläckt entré ­efter en ­turbulent dag. Under dagen har ­personal, hyresgäster och allmänhet informerats om att kommunala Hallsbergs bostadsstiftelse, Hallbo, kommer att sälja 477 lägenheter, det vill säga 40 procent av beståndet. Inklusive det hus som stiftelsen har sitt huvudkontor i. Hallbo avser att vara kvar som hyresgäster. Den förmodligen största fastighetsaffären i kommunens historia.

Något alternativ till försäljning ser inte Peter Sjerling. Stiftelsen har ­nästan en halv miljard kronor i lån, trots att Hallbo sålde 300 lägenheter 2017. ­Samtidigt som det finns ett behov att rot-renovera många fastigheter.

Läs ocksåSex ägarbyten och ombildningar till bostadsrätter: ”Uppenbar risk för spekulationer”Vaxholm och Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen.

– Hade vi inte behövt hade vi inte sålt men vi har räknat och Hallbo får inte låna mer, konstaterar Peter Sjerling krasst.

Det finns flera skäl till att bostads­stiftelsen i Sydnärkes järnsvägsknut har problem. Likt många andra bostads­bolag har man ett bestånd som till ­stora ­delar är byggt under miljonprogrammets ­dagar mellan 1965 och 1975. Det innebär att många lägenheter ­måste ­renoveras ungefär samtidigt. Peter ­Sjerling ­tycker även att hyreshöjningarna varit för låga under ett decennium, vilket gjort att ­stiftelsen dragit ner på underhållet för att inte gå med förlust.

Läs ocksåForskare oroas av att billiga lägenheter säljs: "Fruktar för slitningar i samhället"

En tredje förklaring finns även i ­kvarteret Regnbågen, som nu är till salu. Renoveringen, som är i slutfasen nu, blev mycket dyrare än beräknat, vilket beror på en för lågt satt kalkyl och höga ambitioner. De två första etapperna blev mer än 60 miljoner dyrare jämfört med budget.
När den kalkylerade kostnaden för att renovera 140 av de 188 lägen­heterna stigit till 243 ­miljoner drog Hallbo i nödbromsen och sköt upp ­renoveringen av den fjärde och sista huskroppen.

– Tidigare ledning och styrelse har haft en alldeles för hög ambitionsnivå. Det blev fint men för dyrt. Kanske hade det räckt med 170 miljoner. Då hade vi inte behövt sälja lika många lägen­heter, säger Peter Sjerling, som tillträdde i mars 2021.

Hallbo, Hallsberg, hyresgäst, Merhawi Sbhat Daniel
Ovetande. Hyresgästen Merhawi Sbhat Daniel är lättad över att få bo kvar – trots att hans hem ska säljas.

Ansvaret att renovera den fjärde ­bågformade huskroppen får tas av den nya fastighetsägaren. Här är portarna olåsta och trapphusen slitna. Pizza­bagaren Merhawi Sbhat Daniel är en av hyresgästerna. Han kom från ­Eritrea till Sverige och Hallsberg för sju år ­sedan. I kväll är hans två barn, brorsan och ­Merhawis särbo på besök. De dricker ­eritreanskt kaffe med ingefära och ­tittar på musikvideo från hemlandet på You­tube. Merhawi har inte nåtts av ­beskedet att hans hem ska säljas och tycker det känns lite osäkert.

– Får jag bo kvar då? Det vill jag ­gärna, så länge jag inte hittar något som är ­bättre.

När Merhawi förstår att han har rätt att bo kvar blir han lugnare. För den rymliga trean betalar han knappt 5 800 kronor. Merhawi har inget emot att det är lite slitet och prioriterar låg hyra.
Han har hört att hyrorna i de ­nyrenoverade husen är flera tusen­lappar högre i ­månaden.

Läs ocksåKommunal värd blev privat: Därför betalar Ganimete 25 procent högre hyra än grannen BirgitGanimete betalar 25 procent mer i hyra än grannen Birgit.
Läs också Peters hem såldes utan att han visste - 190 000 kommunala lägenheter har blivit privata sedan 2000 Så pressas hyrorna upp flera tusen med konceptrenovering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.