Stopp för utförsäljning i Mölndal
- Vi har under åren sålt ett antal lägenheter och det har vi gjort för att kunna bygga fler hyresrätter, säger Centerpartisten Sven Hilmersson, ordförande i styrelsen för kom-munägda Mölndalsbostäder.
– Det är svårt att bygga nytt utan kapitaltillskott, de pengarna kan inte genereras utifrån bostadsförvaltningen utan det behövs friska pengar. Men nu anser vi att vi har sålt till-räckligt. Med färre lägenheter riskerar vi att äventyra företagets soliditet.
I debatten som anordnats av Hyresgästföreningen Mölndal deltog representanter för sju av partierna i stadens kommunfullmäktige och de var alla överens om att det under de kommande fyra åren inte ska säljas ut fler av allmännyttans lägenheter, vare sig till privata fastighetsägare eller bostadsrättsföreningar.
Miljöpartiets Leif Engström ifrågasatte utförsäljningarna över huvud taget.
– Först säljer man ut billiga hyresrätter som görs om till bostadsrätter och blir oåtkomliga för de många unga som behöver en billig bostad. Sedan använder man pengarna till att bygga nya svindyra hyresrätter som de unga inte heller har råd att bo i. Jag förstår inte den politiken.
Men allianspartierna ansåg att även om nybyggnationen blir för dyr för de allra flesta unga så skapar en nybyggd lägenhet flyttkedjor som i sista led frigör en mindre och äldre lägenhet med mer överkomlig hyra.
– Självklart ska vi försöka bygga så billigt vi kan men vi måste inse att det är dyrare att bygga i dag än för 40 år sedan, sade Hans Broberg (FP), ordförande i kommunens planeringsutskott. Tricket är att locka dem som sitter i de äldre lägenheterna att flytta till det nybyggda och då är till exempel trygghetsboende för äldre en bra idé.
Vänsterpartiets Åke Niss varnade dock för en övertro på flyttkedjor.
– Vi har diskuterat flyttkedjor så det rasslar i korridorerna. Men ska det vara så svårt att förstå att om man bygger bostadsrätter och villor så blir det inte fler hyresrätter och det är det som behövs här i Mölndal.
Det uttalandet till trots var samtliga partier överens om att det behöver byggas 500 bostäder om året i Mölndal för att tillgodose behoven och att en tredjedel av dem ska vara hyresrätter, en tredjedel bostadsrätt och resten villor.
– Vi har ungefär samma ambitioner men är inte överens om hur det ska gå till, säger Patrik Karlsson (S) vice ordförande i kommunstyrelsen. Det är ju ingen hemlighet att den rödgröna oppositionen vill införa ett särskilt investeringsstöd för miljövänliga hy-resrätter.
– Men vi tror också att det går att stimulera byggandet av hyresrätter genom en aktiv mark- och avgiftspolitik. I stället för att sälja mark till högstbjudande kan man ju sälja mark till någon som vill bygga hyresrätter.