Stopp för hemförsäkringar via bostadsbolag
Örebrobostäder liksom många andra större kommunala bostadsbolag, har under många år förmedlat sina hyresgäster förmånliga hemförsäkringar som betalas via hyresavin. På så sätt har hyresgästerna sparat en slant – samtidigt som bostadsbolagen varit trygga i att hyresgästerna haft hemförsäkringar.
Nu är det dock slut med det.
I oktober förra året började lagen om försäkringsdistribution, IDD, att gälla efter beslut från EU. Den innebär bland annat att det ställs vissa krav på särskild utbildning för den som förmedlar försäkringar. Lagen är tänkt som ett stärkt konsumentskydd, men för många hyresgäster i Sverige blir det precis tvärt om.
Bara i Örebro rör det sig om 12 000 av hyresgäster som mister den hemförsäkring som de tidigare erbjudits via Öbo, men även bland andra Mimer i Västerås, Stångåstaden i Linköping och MKB i Malmö har erbjudit samma typer av hemförsäkring som nu måste avslutas. Bland dessa fyra bostadsbolag tillsammans berörs 34 000 hyresgäster som nu måste teckna en ny och dyrare hemförsäkring.
En av dem är Anna Sundström. Hon har under 20 år haft försäkringen via Öbo.
– Det kommer att bli dyrare och krångligare för mig nu. Det har varit en trygghet för mig att veta att jag har en bra hemförsäkring som dras samtidigt med min hyra. Jag lever bara på min pension och att få högre utgifter påverkar mig väldigt mycket. Jag känner rädsla för att de kommer höja premien så mycket att jag sedan tvingas säga upp en försäkring som jag egentligen behöver ha, säger hon.
Anna Sundström får medhåll av Karin Blaxmo som är uthyrningschef på Öbo. Om hon hade fått bestämma hade de haft kvar försäkringen – för den är inte bara en trygghet för hyresgästerna utan även för Öbo.
– Det här är väldigt beklagligt, vi ser ju att den här lagen inte är till våra kunders fördel. Vi tappar en för oss väldigt viktig och förmånlig tjänst eftersom vi kunnat förenkla hyresgästernas försäkringstecknande. Nu är vi oroliga att många av dem som haft den här försäkringen inte kommer skaffa en ny hemförsäkring vilket kan innebära att det blir väldigt dyrt om olyckan är framme, säger Karin Blaxmo.
Öbo räknar med att det kommer att ta ett år att fasa ut hemförsäkringarna allt eftersom premierna löper ut.
Går detta inte att lösa genom att någon hos er har den utbildning som EU efterfrågar i sin lag?
– Vi har tittat på det. Men vad jag har förstått krävs en gedigen utbildning till det här och vi har inte hunnit lösa det på så här kort tid. Vi ska så klart fortsätta att se över det för finns möjligheten att utbilda oss för att kunna tillhandahålla tjänsten kan det ju definitivt vara värt det jämfört med kostnaden som uppstår om man inte har försäkring. Det är något vi måste väga mot varandra.
Så det är inte helt skrivet i sten att försäkringen tas bort?
– Nja, jag vågar inte säga för mycket. I de bästa av världar skulle vi förstås önska att det här är något vi kunde fortsätta att erbjuda. Men just nu måste vi ändå vara tydliga mot våra hyresgäster att den här försäkringen kommer att försvinna, säger Karin Blaxmo.
Hyresgästen Anna Sundström hoppas att bostadsbolagen kan gå samman och försöker påverka politiker.
– Jag som ensam person kan inte göra något men bostadsbolagen måste kunna påverka. För försäkringsbolag kan ju hålla på och höja hitan och ditan, det känns inte alls lika tryggt som att ha försäkringen via Öbo och betala via hyran, säger hon.
Hos Mimer i Västerås berörs 7000 hyresgäster. Hos Stångåstaden i Linköping berörs 6000 hyresgäster och hos MKB i Malmö 9000.
K-fast i Eskilstuna har undersökt om deras erbjudande om försäkring till hyresgäster strider mot den nya lagen, men svarar att det inte verkar vara fallet.