Stopp i hyresförhandling i Borås – medling i HMK väntar
I november förra året aviserade AB Bostäder att de ville höja hyran med i genomsnitt 3,5 procent. Ett bland de högre yrkandena i regionen. Hyresgästföreningen kontrade med att det borde räcka med en höjning på 0,5 procent.
Men hyresgästerna hos Borås kommunala bostadsbolag lever fortfarande i ovisshet. För AB Bostäder har strandat förhandlingarna. Nu ligger bollen hos Hyresmarknadskommittén, HMK.
Vad ska ni använda pengarna till?
– Hyreshöjningen ska täcka våra ökade kostnader för standarhöjande insatser samt för ökade kostnader för fjärrvärme, vatten och avfall. Prisutvecklingen på fjärrvärmen har sedan 2019 ökat med 5,7 % och i år aviseras det ytterligare en ökning på ca 1,5 %. Vidare justeras avfallstaxan med ytterligera 1,5 % och VA-taxan med 7 %. I våra löpande undersökningar med våra hyresgäster efterfrågar man ytterligare satsningar på trygghetsåtgärder i form av exempelvis belysning, säkerhetsdörrar och låssystem. Det vill vi vara lyhörda för och kunna genomföra trots att våra fasta kostnader ökar så pass mycket som de gör, svarar AB Bostäders kommunikationschef Sophia Jonsson via mejl.
Hyresgästföreningen anser att det är tondövt av er att begära en så stor hyreshöjning under en pandemi som påverkat hyresgästernas ekonomi starkt negativt. Hur ser du på det?
– När pandemin bröt ut så införde vi snabbt ett ytterligare steg kring hyreshanteringen som innebär att en försenad hyra fångas upp ifrån vår sida innan den går till inkasso. Här kan vi konstatera att det inte har blivit det utfallet som Hyresgästföreningen vill påstå. Vi följer löpande antal utskickade krav och ärenden som skickas till inkasso, både före och under pandemin. Vi ser ingen ökning av antalet obetalda hyror. Hyresgästföreningen förklarar det med att våra hyresgäster vet att det är viktigt att prioritera hyran för att inte riskera att bli vräkta och att vi av den anledningen inte ska höja hyrorna år 2021. Vi delar inte uppfattningen att vi därmed ska avstå från täckning av våra kostnadsökningar. Vi har också ett nära samarbete med Försörjningsenheten på Borås Stad och följer även den utvecklingen noggrant.
Det är inte första gången som förhandlingarna mellan AB Bostäder i Borås och Hyresgästföreningen har strandat. Det hände även i fjol, år 2016 samt år 2013. ”Ovanligt ofta”, enligt Hyresgästföreningens förhandlare.
Vad tror du att det beror på?
– Nej, det är inte första gången som förhandlingarna strandar. Vi har haft svårt att övertyga Hyresgästföreningen om att vi ska bedriva vår verksamhet affärsmannamässigt och fortsätta det stora renoveringsbehov som finns av våra fastigheter. Det har inte varit möjligt att göra eftersom vi inte har fått våra kostnadsökningar täckta med de hyresnivåer som har framkommit från Hyresgästföreningen i de lokala förhandlingarna.
Stefan Lindborg är Hyresgästföreningens förhandlare. Han tycker att det är tråkigt att parterna inte har kunnat komma överens. Men menar att AB Bostäder måste ta hänsyn till att coronapandemin har påverkat samhällsekonomin och slagit hårt mot många hyresgästers plånböcker.
– Det är tondövt av AB Bostäder att kräva en sådan hyreshöjdning i coronatid. Nu hoppas vi att HMK kommer med ett medlingsbud som ligger i linje med vad vi tycker är rimligt, säger Stefan Lindborg.
Varför har ni så svårt att nå hyresuppgörelser med just AB Bostäder i Borås? Är det något ni borde göra annorlunda?
– Vi har väl båda parter ett ansvar för hur vi kan mötas, kompromissa och komma överens. När det här är över får vi inom Hyresgästföreningen sätta oss ner och analysera hur vi ska skapa goda förutsättningar för kommande förhandlingar.
En lista över hyresyrkanden från västsvenska värdar hittar du här.
Och färdiga hyresuppgörelser har vi sammanställt här.