Stopp för spekulation och snabba hyreshöjningar i Danmark
Det är inte bara i Sverige som stora investerare köper upp slitna hyreshusbestånd, renoverar och höjer hyran kraftigt, för att sedan ganska snart sälja fastigheterna med mycket god vinst.
Även i Danmark har stora företag som Blackstone och Heimstaden arbetat efter samma affärsidé, men efter en våldsam debatt och flera politiska turer finns nu majoritet för att införa ett “spekulationsstopp”. Det går ut på att den som köper en fastighet inte får höja hyran efter renovering förrän efter fem år. Denna karenstid ska minska möjligheterna att göra snabba vinster.
– I dag är det en bra dag för oss, som vill ha blandade städer. Och den dålig dag för kortsiktiga bostadsspekulanter, skrev bostadsminister Kaare Dybvad Bek på Facebook efter beslutet.
Bakgrunden är en paragraf som infördes 1996 för att förmå privatvärdar att sköta underhåll och renovering. Detta skulle underlättas genom att de kunde få ta ut högre hyror än tidigare, så kallade 5.2-hyror. Vinstmöjligheten blev så lockande att den fick oönskade effekter.
– De senaste åren har vi sett en utveckling i Danmark där utländska kapitalfonder har köpt upp fastighetsbolag på den danska bostadsmarknaden för att att göra en så stor och så snabb vinst som möjligt. En skugga har fallit över den delen av bostadsmarknaden eftersom lägenheterna har gått från att vara till för vanliga medborgare till att bli rena spekulationsobjekt, sade bostadsminister Kaare Dybvad (S) nyligen till Hem & Hyra.
Det krävdes långa förhandlingar, kompromisser och ett tillfälligt byte av stödparti innan han på torsdagen till slut fick igenom ett bostadspolitiskt avtal med hjälp av Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Socialistiskt Folkeparti och Alternativet.
Förutom karenstiden på fem år innebär avtalet också en slags broms för 5.2-hyror, en satsning på energieffektivisering och olika åtgärder för att stärka hyresgästernas ställning.
På den danska hyresgästorganisationen LLO gläds man åt avtalet.
– Stärkandet av hyresgästernas ställning har hittills varit den mest okända delen av förhandlingarna. Här har LLO får många av sina förslag och önskningar uppfyllda. Särskilt kravet på att hyran ska sättas i förhållande till andra hyresuppgörelser kommer att få stor betydelse, skriver LLO på sin hemsida.
Det danska avtalet blev klart samma dag som Berlins representanthus röstade igenom en ny lag om hyrestak och ett femårigt stopp för hyreshöjningar.