Renovering stoppad i Vårgårda – hyresgäster oroliga

Vårgårda Skenande kostnader och bygglovsstrul. Nu pausar Vårgårdabostäder renoveringen och vätgasprojektet på Klockarebolet. "Vi är många som är oroliga och kritiska", säger hyresgästen Rebecka Thulin.
Foto: Karin Gistedt / Privat
Rebecka Thulin som bor på Klockarebolet och är aktiv i den lokala Hyresgästföreningen har fått många frågor av oroliga grannar angående den stoppade renoveringen.

I våras fick Rebecka Thulin och hennes familj flytta från sin lägenhet på Klockarebolet i Vårgårda till en mindre evakueringslägenhet på samma område.

Orsaken var att hyreshuset skulle totalrenoveras och få en ny energilösning med solceller på taket och en vätgastank som lagrar energin för kallare och mörkare vinterdagar.

Läs ocksåHyresgäster överklagar renovering – tar in egna experter

Enligt planen ska familjen Thulins lägenhet vara klar för inflyttning någon gång under nästa vår. Men nu är Rebecka och hennes grannar är oroliga. För ekonomin hos deras hyresvärd Vårgårdabostäder är svajig och informationen från bolaget är knapphändig.

Tre av sex huskroppar är renoverade och ombyggda på Klockarebolet. Nu pausar Vårgårdabostäder arbetet i väntan på genomlysning av bolagets ekonomi.

– Vi vet inte mer än vad vi har läst oss till i lokalpressen och sett på tevenyheterna. Men bolagets ekonomi tycks vara i kris och hur det blir med renoveringen och vätgasprojektet här på Klockarebolet är det ingen som vet. Jag har talat med många hyresgäster som är oroliga och kritiska, säger Rebecka Thulin, som hyrt i området i tio år och som är aktiv i den lokala Hyresgästföreningen.

Alingsås Tidning och SVT Nyheter Väst har de senaste dagarna rapporterat om Vårgårdabostäders krisande ekonomi och vätgasprojekt. Nyligen presenterade bolaget en intern granskning för politikerna i Vårgårdas kommunstyrelse. Enligt den har bolaget skulder på 414 miljoner kronor. En siffra som kan komma stiga till omkring 600 miljoner innan året är slut.

Läs ocksåSolel sänker elräkningen – för hyresvärdenHalvkroppsporträtt på Gabriel Gabrö Agirman Beth-Qathe, som står i mörkblå kortärmad skjorta utomhus på en innergård där solen skiner och trädens skuggor syns på marken. I bakgrunden en gångväg, uteplatser, en husfasad, träd och grönska. Gabriel, som är hyresgäst, tycker att fler hyresvärdar borde ta tillvara möjligheten att installera solceller. Bland de värdar som har solceller är det än så länge ganska ovanligt att solelen går till hyresgästernas hushållsel.

Orsaken till de skenande kostnaderna är bland annat satsningen på miljonprogramsområdet Klockarebolet. Tre av de totalt sex huskropparna har renoverats och fått ytterligare en våning. På två av dem ligger det dessutom solpaneler på taket. Renoveringen av det fjärde huset har satts igång medan resterande två är inte påbörjade. Och nu har alltså styrelsen pausat renoveringen av de två huset. För i stället för 300 miljoner kronor beräknas nu projektet kosta 360 miljoner.

Dessutom har bolaget gått på pumpen när det gäller satsningen på vätgas. Efter att länsstyrelsen klassat vätgaslösningen som ”farlig verksamhet” är det osäkert om det hela kan sättas i verket.

– Efter den information som vi just fått av bolagets interim vd Ulf Bengtsson måste vi pausa projektet tills vi fått fullständig koll på vår ekonomi, säger Mikaela Engström (M), bolagets styrelseordförande sedan ett drygt år tillbaka.

Läs ocksåBättre kontroll och ny teknik – det här kan din värd göra för att stoppa vattenläckorna

Mikaela Engström säger att ”…alla fakta nu måste upp på bordet” och att hon inte utesluter att renoveringen av de två återstående husen måste skjutas på framtiden.

I februari gav Vårgårdabostäders styrelse, med Mikaela Engström (M) som ordförande, bolagets dåvarande vd Jan Thorsson sparken. ”En annan typ av ledarskap”, efterfrågades.

– Om vi ser att vår ekonomi inte klarar att fullfölja projektet nu så måste vi avbryta. Men nu inväntar vi först besked från den externa revisionsbyrå som vi har anlitat för att utreda varför projektet blivit så mycket dyrare än beräknat. Först i höst, när vi vet mer, kan vi ta beslut om hur vi ska gå vidare, säger Mikaela Engström.

Hon kan dock lugna Rebecka Thulin och övriga hyresgäster som just nu är evakuerade och väntar på att få flyttat tillbaka till sin lägenheter i huskropp fyra.

– Den renoveringen kommer att fortsätta som planerat. Det är endast hus nummer fem och sex som vi eventuellt får fatta ett nytt beslut om, säger Mikaela Engström.

Jan Thorsson var verkställande direktör för Vårgårdabostäder från år 2013 till februari i år. Under hans tid drogs arbetet på Klockarebolet igång. Han var drivande i den unika energilösning med solceller och vätgas som området skulle få.

Thorsson fick dock då lämna sin post i februari 2020. Orsaken var att styrelsen ville ha ”…en annan typ av ledarskap”. När Hem & Hyra frågar Mikaela Engström (M) om petningen av Thorsson har något att göra med bolagets ekonomiska situation svarar hon så här:

– Nej, inte direkt. Vi hade en vd-instruktion som inte uppfylldes. Därför togs det beslutet.

Jan Thorsson säger han att han är förvånad över det han läst och hört i massmedia om Vårgårdabostäder de senaste dagarna.

– Jag känner inte igen siffrorna som nämnts och att stoppa projektet Klockarebolet är kontraproduktivt och huvudlöst, säger han.

Är det något du ångrar från din tid som Vårgårdabostäders vd?

– Att jag hade jobbat ännu hårdare så att vi kommit ännu längre i processerna innan de lät mig gå hem. Men det kanske är ett önsketänkande, säger Jan Thorsson.

LÄS MER:

Energilagring i vätgas testas i miljonprogramshus

Vätgasen i Vårgårda försenas

Läs också Värden byggde nytt och lät underhållet stå tillbaka – nu skenar vattenskadorna En syndaflod av vattenskador: Miriam fick lämna sitt hem när möglet spred sig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.