Stör grannarna med nattliga skrik – vill att Högsta domstolen stoppar vräkningen

Malmö Han mässar, ber och pratar högt i telefon. Grannarna blir störda och värden har fått rätt att vräka mannen. Nu överklagar han till Högsta domstolen för att rädda kontraktet.
Domarklubba och skylt på MKB.
Foto: Getty images/Anders Paulsson

Grannarna i trappen i flerfamiljshuset i Malmö har svårt att sova och går trötta till jobbet. Anledningen är en man i 65-årsåldern som sedan ett par år hyr en lägenhet i huset och som är den som stör deras nattsömn. Natt efter natt pågår något som de omkringboende uppfattar som högljudda samtal eller någon typ av mässande.

De första larmen om mannens beteende når hyresvärden MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, hösten 2023. Grannarna ringer upprepade gånger till trygghetsjouren som rycker ut på nätterna för att be mannen att dämpa sig. Ofta handlar det om att han skriker, ibland uppfattar grannarna det som att han slår och bankar i väggarna.

Läs ocksåRökte inomhus i ett och ett halvt år – krävdes på 110 000 kronorRökare

MKB varnar mannen: fortsätter störningarna måste han betala för trygghetsjourens uttryckningar och han riskerar dessutom sitt hyreskontrakt. Ändå fortsätter problemen. Trygghetsjouren får rycka ut gång på gång och MKB bokar in hembesök för att prata med mannen. Men inget hjälper och till slut får hyresvärden nog och säger upp honom. Då har det gått nästan ett år från att grannarna larmade första gången. Men frågan är om mannen verkligen förstår allvaret i situationen.

Hyresnämnden i Malmö
Hyresnämnden i Malmö

Hyresnämnden ger värden rätt

Fallet hamnar i hyresnämnden och där försvarar mannen sig. Han menar att han bara har pratat i telefon. Får han bo kvar så lovar han att sluta störa. Men det hjälper inte honom i det här läget. Det har redan gått för långt, problemen är för svåra och inga varningar har gett någon effekt. Till nämnden har MKB lämnat in arton rapporter från trygghetsjouren som bevis och en drabbad granne är på plats och vittnar om störningarna som har fortsatt även efter uppsägningen. Hyresnämnden ger hyresvärden rätt. Mannen ska ut. Störningarna har varit allvarliga och mer än vad grannarna ska tvingas tåla. Han har stört på ett sätt som ”inte ska behöva godtas av någon”.

När mannen överklagar till Svea hovrätt är beskedet det samma. Det blir ingen prövning, uppsägningen gäller.

Läs ocksåJagade hunden med golvmopp – nu kan hundägaren bli vräktGullig hund på bild.

Nu har mannen vänt sig till Högsta domstolen. Hans advokat menar att man inte har tagit hänsyn till mannens ”psykiska och fysiska besvär”. Han inte har fått tillräcklig tolkhjälp, han har haft svårt att ta till sig informationen på svenska och han har heller inte insett allvaret i situationen förrän det var för sent. Därför vill han att Högsta domstolen prövar fallet. I överklagandet skriver hans advokat: ”Målet rör principiellt viktiga frågor om språkbarriärer, sociala och medicinska omständigheter samt hyresvärdens skyldigheter vid störningar. Hovrättens avgörande är dessutom uppenbart felaktigt och har medfört allvarliga konsekvenser för klaganden.”

Eva Rosengren, chef på MKB i Malmö.
Eva Rosengren på MKB i Malmö.

Vi är väldigt noga med att den här typen av information går fram, både i det här fallet och även andra fall. Uppsägning är absolut sista utvägen när det inte blir någon ändring eller rättelse. Vi har gjort vad vi kan i det här fallet för att undvika uppsägning, säger Eva Rosengren på MKB.

Läs också: Så hanterar du en störande granne

Läs ocksåOförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 årEtt montage med en bild från ett brandskadat kök, sedlar och en silhuett av en kvinna i övre medelåldern.
Läs också Svartuthyrning avslöjad efter kidnappning – hyresgäst sägs upp Fusket i bostadskön – här är de vanligaste bluffarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.