Annons

Stor härva med svartkontrakt avslöjad – Ola Rapace kräver tillbaka 1,7 miljoner av död värd

Stockholm Stora buntar med tusenlappar som överlämnades i hyresvärdens paradvåning på Strandvägen. Hem & Hyra kan avslöja hur lägenhetskontrakt såldes för miljonbelopp. En av dem som köpt lägenhet är skådespelaren Ola Rapace som kräver tillbaka över 1,7 miljoner – av en död hyresvärd.
Foto: Kenneth Samuelsson/Jessica Gow/TT
En av dem som köpt lägenhet svart på Hornsgatan 153 är Ola Rapace. Köpet skedde 2013 innan det blev olagligt att köpa lägenhetskontrakt.

Det är en minst sagt ovanlig stämningsansökan som landade i Stockholms tingsrätt strax innan sommaren. I ansökan berättar elva hyresgäster hur de köpt sina lägenhetskontrakt för över fyra miljoner kronor mellan 1997 och 2013. Och nu vill de ha tillbaka pengarna. Med ränta. Totalt kräver de tio miljoner kronor av den sedan fyra år avlidna hyresvärdens dödsbo.

En djupdykning i stämningsansökan och de kompletterande handlingar som skickats in till tingsrätten, avslöjar i detalj hur hyresgästerna köper sina lägenheter av kvinnan som äger fastigheten.

Läs ocksåElitens svarta handel med hyreskontrakt - så går den till

Pengarna överlämnas ofta i hennes våning på Stockholms finaste adress, Strandvägen. En gång lämnas 450 000 kronor i kontanter på Sabbatsbergs sjukhus där kvinnan ligger inlagd för vård, någon gång i en lägenhet på Hornsgatan som nyss sålts, en gång tas pengar ut på ett bankkontor och byter snabbt ägare.

Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen, säger att det har florerat rykten om svarta lägenhetsaffärer under flera år kring den aktuella hyresvärden. Men det har aldrig funnits några bevis.
– Att elva personer nu berättar att de köpt sina lägenheter svart av värden och kräver tillbaka så mycket pengar har jag aldrig varit med om tidigare, det är unikt, säger han.

Men den nuvarande hyresvärden Eva Nygren, dotter till den avlidna värden, vill inte svara på några frågor om stämningen.
– Jag uttalar mig inte, du får hålla dig till det vår advokat skriver, säger hon.

Läs ocksåKöp ett svartkontrakt - betala med samvetet om plånboken är tunn

Och hennes advokat är tydlig i yttrandena i tingsrätten. Alla krav bestrids, de flesta är preskriberade hävdar han, och dödsboet har inte haft kännedom om att några köp av kontrakt skulle ha skett.

I stämningsansökan vittnar dock elva hyresgäster om motsatsen. De har lämnat över miljonbelopp i kontanter till den numera avlidna hyresvärden. Vid några tillfällen förs pengarna över till olika bankkonton, och kvitton på inbetalningar och uttag redovisas till tingsrätten.

Så är fallet med skådespelaren Ola Rapace som betalar strax över en miljon kronor 2013, enligt uppgift är betalningen för två hyresrätter där en vägg slås ut och blir en stor lägenhet. Pengarna betalas in till olika personers konton som kvinnan angivit, utöver en summa som betalas kontant i våningen på Strandvägen, detta enligt mejl från Ola Rapace som används som bevisning i tingsrätten. Skådespelaren kräver i stämningsansökan tillbaka 1,7 miljoner kronor, köpesumman plus ränta.

Annons
Läs ocksåAnalys: Svarthandeln med kontrakt - få vill prata och ta ansvar

Ola Rapace skriver i mejlet ”Här är bevis på de transaktioner som betalade hyreskontrakten. Kontantsumman betalade jag personligen i hennes lägenhet på Strandvägen. Min dåvarande flickvän kan vittna om det behövs. Med vänlig hälsning Ola Rapace”.

Hem & Hyra har sökt Ola Rapace för en kommentar utan att lyckas nå honom.

Och enligt yttrandena från hyresgästerna är raden av vittnen till svarthandeln lång. Det är föräldrar, flickvänner, grannar och fastighetsskötare som varit med när miljonbeloppen bytt ägare.

En av hyresgästerna som står bakom stämningen är Jane Sid som berättar att hon köpte sin lägenhet för 325 000 kronor under 2003.
– Det var allmänt känt att hon sålde kontrakt så jag kontaktade henne och sedan träffades vi.

Men hon var rädd för att åka ensam på tunnelbanan med 325 000 kronor i tusenlappar och tog med sig en väninna, som också var vittne när hon lämnade över pengarna till värden.
– Min hyresvärd hade med sig en man som räknade pengarna och när jag frågade så sade hon att jag skulle få tillbaka pengarna om jag flyttade och lämnade tillbaka lägenheten.

Varför beslutade ni er för att stämma dödsboet till eran hyresvärd?
– Det berodde på att när hon dog så tog dottern över och då började hon säga upp hyresgäster och vägrade betala tillbaka några pengar till de som köpt. Då bestämde vi oss för att ta strid, säger hon.

Elva personer står bakom stämningen och säger att de köpt sin lägenhet av kvinnan. Men enligt Jane Sid har ”hela huset” köpt sin lägenhet, med undantag för några få som bytt sig till en lägenhet.
– När vi gick runt och frågade vilka som ville stå bakom stämningen erkände 25-30 personer utöver oss elva att de köpt sin lägenhet. Det har pågått länge, en kvinna berättade att hon köpte sin för många, många, år sedan för 20 000 kronor.

Annons

Hur många lägenheter som hyresvärden sålt är oklart, men en koll med Bostadsförmedlingen i Stockholm visar att hyresvärden bara har lämnat en av sina 183 lägenheter i Stockholms innerstad till bostadskön sedan 1997.
– Det har aldrig funnits någon kö och jag tror i princip alla har köpt sina lägenheter, säger Jane Sid.

Men dödsboets och nuvarande hyresvärdens advokat hävdar att de inte alls har känt till att det köpts hyresrätter på löpande band. Enligt dödsboets advokat så ”saknar dödsboet all kännedom om i vad mån påstådda betalningar skett”.

Men Jane Sid menar att det inte stämmer. Hon får stöd av en annan hyresgäst. I yttrandet till tingsrätten vittnar hyresgästen om att hon lämnade över 450 000 kronor till hyresvärden när hon låg på Sabbatsbergs sjukhus, pengar som togs om hand av kvinnans andra dotter.
– Hennes dotter som äger huset nu är mycket väl medveten om affärerna, säger Jane Sid.

Hade du några moraliska betänkligheter när du köpte?
– Nej inte ett dugg eftersom det inte var olagligt, jag flyttade hem från USA och hade inte stått i kön eller hade inte pengar till en bostadsrätt och jag behövde någonstans att bo, säger hon.

När parterna träffades i tingsrätten konstaterades att det inte fanns förutsättningar att nå en förlikning. Nästa steg är att tingsrätten ska pröva frågan om ärendena är preskriberade eller inte, i en så kallad mellandomsprövning. Därefter kommer tingsrätten att avgöra hur målet ska handläggas.

Läs också Granskning: Svarthandeln inifrån

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.