Stor ombildning kan bli skuldfälla för boende
Just nu pågår arbetet med att genomföra en av Stockholms största ombildningar. Men på ett informationsmöte den 25 juni fick inte hyresgästerna den utlovade ekonomiska planen som visar hur köpet ska finansieras.
Något som oroar Maria Stefansson som bor i en av de berörda lägenheterna i Gribbylund.
– Det verkar som att man vill få igenom köpet så fort som möjligt utan att ge hyresgästerna korrekt information. Styrelsen svarar bara knapphändigt på frågor och hänvisar till ombildningskonsulten.
Hem & Hyra har tagit del av en ekonomisk plan som skulle gått ut till hyresgästerna vid informationsmötet den 25 juni. Dokumenten visar att köpet på 700 miljoner ska finansieras genom lån på 462 miljoner kronor, över 60 procent av köpesumman. Lennart Ljunggren som driver företaget BorättUpplysning.se, som granskar bostadsrättsföreningarnas ekonomi, säger att det är en hög belåning.
– Bostadsrättsföreningar i Stockholm brukar ta lån på 30-40 procent vid ombildning, så det låter mycket, säger han.
Kalkylen bygger också på att räntan är 2,75 procent och att inga amorteringar görs på lånen.
– Allt går ut på att få så låga avgifter och insatser som möjligt för att locka folk att köpa och då trixar man med siffrorna så att det ser bra ut. Men alla ekonomiska planer är glädjekalkyler, mer eller mindre, säger Lennart Ljungren.
Han hävdar att stora lån blir en skuldfälla om räntan går upp.
– Många bostadsrättsföreningar får svårt om räntan blir fyra, fem procent. Då måste avgiften höjas så mycket att vissa inte kan bo kvar.
Enligt Mikael Johansson på Konia, ansvarig för ombildningen, delades inte den ekonomiska planen ut till hyresgästerna på grund av att den inte blev klar till mötet i juni.
– Vi hade gått händelserna i förväg när vi sade att den var klar. Men nu har vi finslipat den och när styrelsen kommer tillbaka från semestern och om de godkänner den så delar vi ut den, säger han.
Hur ser du på kritiken att affären bygger på en hög skuldsättning?
– Jag vet inte om jag håller med om att skuldsättningen är så hög. Men vi kommer att presentera en bra ekonomisk plan. Blir det en dålig ekonomisk plan säger banken och intygsgivarna på Boverket nej, då blir det ingen affär, säger han.
För att finansiera köpet ingår också att bostadsrättsföreningen ska låna 50 miljoner kronor av Akelius. Men det är oklart hur pengarna ska betalas tillbaka. I den ekonomiska planen står bara att pengarna ska betalas av på tio år utan att bostadsrättsföreningen behöver betala någon ränta. Men Mikael Johansson vill inte svar på frågor kring lånet.
– Jag kan inte kommentera det, säger han.
Planen bygger ju på en ränta på 2,75 procent, inga amorteringar eller avskrivningar. Hur ser du på att vissa menar att det är en glädjekalkyl?
– När de boende fått den ekonomiska planen så kommer de se att där finns en väl tilltagen ränta och linjära avskrivningar. Uppgifter om amortering eller inte kommer finnas med i den ekonomiska planen, säger han.
Hem & Hyra har försökt få kontakt med styrelsen i bostadsrättsföreningen Fållbänken 1 via mejl för att få svar på våra frågor. Dock utan resultat.
Varför Akelius kan tänka sig att låna ut 50 miljoner kronor räntefritt vill inte bolaget berätta. Henrik Källåker, chef för Akelius region Stockholm, skriver i ett mejl att han inte kan kommentera pågående affärer.