Stor oro för brand i cellplastisolering

Nyheter Fasaden började brinna och katastrofen i franska Dijon var ett faktum. Den hade kunna ske även här. Brandexperter är djupt oroade över riskerna med cellplast.
Foto: Jeff Pachoud, AFP.
Sju personer dog i franska Dijon när cellplasten i fasaden började brinna.

DIJON, FRANKRIKE, NOVEMBER 2010:

Ungdomar sätter eld på sopbehållare vid en husvägg. Elden får fäste i den slitna, cellplastisolerade fasaden och sprids snabbt över hela hussidan. Fönster spricker av värmen, rök letar sig in i lägenheter och ut i trapphuset. Flera människor försöker fly genom att hoppa ut genom fönstren. Sju personer dör, de flesta av röken.

Läs ocksåHela studentlängan slukades av elden

SHANGHAI, KINA, NOVEMBER 2010:

En skyskrapa håller på att tilläggsisoleras med cellplast. Samtidigt pågår svetsarbete på fasaden och en svetsloppa antänder den oskyddade cellplasten. Fasaden börjar brinna som en väldig fackla. 58 personer dör.

BERLIN, TYSKLAND, MARS 2005:

Läs ocksåByggregler skärps inte trots brandrisken

En tv-apparat börjar brinna i en lägenhet, som snart är övertänd. Lågorna slår ut genom fönstret, slickar fasaden, får fäste i cellplastisoleringen och sprids över stora delar av fasaden. Hyresgästerna flyr i panik. Två kvinnor dör. Flera rökskadas.

Det här är bara några av de dödsbränder som har en gemensam faktor: ytterväggarna var isolerade med cellplast, vilket gjorde att elden spreds snabbt och okontrollerbart.

Sådana fasader blir allt vanligare även i Sverige och flera bränder har inträffat. Ännu har ingen dött här, men många varnar för att det kan hända.

Läs ocksåBrandsäkert även högt upp i trendiga höghusen

– Vi är oroliga. Om inget ändras kommer det att leda till dödsbränder här också, säger Cecilia Uneram, brandingenjör på Brandskyddsföreningen, en landsomfattande förening som arbetar för ökad brandsäkerhet.

Cellplast är mycket brännbar, särskilt den sort som dominerar i Sverige, EPS. Om den antänds sprider sig branden snabbt, samtidigt som plasten smälter och utvecklar mycket kraftig svart rök.

Ändå används cellplast allt mer. Dels vid nybyggen, dels som tilläggsisolering av äldre hus. Skärpta energikrav gör att det billiga och välisolerande materialet har fått ett uppsving.

I bostadshus över två våningar måste den brännbara isoleringen vara väl skyddad av icke brännbart material. Ofta blir det gipsskivor på insidan och puts på utsidan av en yttervägg.

Men för att skyddet ska fungera måste ytskikten vara utan skavanker. Det får inte slarvas eller fuskas vid bygget, inga sprickor får uppstå, inga hål får tas upp utan att brandsäkras, ingen puts får ramla ned.

Då kan sådant hända som i Dijon i Frankrike 2010, där putsen var sliten och branden i en soptunna lätt kunde sprida sig till cellplastisoleringen.

– Det är där den stora risken ligger. Konstruktionen är testad och godkänd i laboratoriemiljö, men ett hus som står i decennier kan det hända saker med som gör att brandskyddskraven inte alls uppfylls längre, säger Cecilia Uneram.

Brandskyddsföreningen är inte ensam om sin oro. Hem & Hyra har talat med experter inom försäkringsbranschen, med brandkonsulter, räddningstjänster och ansvariga myndigheter. Alla pekar på risken att byggfusk, slarv eller dåligt underhåll leder till att cellplasten blir exponerad och kan bidra till häftiga och svårhanterade bränder, i värsta fall dödsbränder.

Pontus Alm på branschorganisationen Plast- och kemiföretagen vill däremot tona ned riskerna.

– Det är bra att informera, men det finns en risk att man oroar folk i onödan. Det är inte så att man utifrån statistiken kan se att vi har en farlig utveckling på det här området. Det är mycket ovanligt med fasadbränder över huvud taget.

Plast- och kemiföretagen har ändå blivit mer aktiva med att informera sina medlemmar och cellplasttillverkarna i sin tur informerar sina kunder.

– Det är ju dem på byggarbetsplatserna man vill nå. Vi vill inte att någon ska fuska så att vi får hemska bränder – som sedan gör att man inte använder cellplast på ett sätt som är bra och godkänt, säger Pontus Alm.

Mia Kumm är brandforskare på Mälardalens högskola och undervisar om byggtekniskt brandskydd. Hon tror inte att alla i byggbranschen är så medvetna om cellplastens brandegenskaper eller hur noga det är med att inte ha någon exponerad cellplast.

– Information behövs. Det är viktigt att spara energi, men det är naturligtvis också viktigt med säkerhet. Man måste veta att om man använder cellplast så kan små brister leda till stora problem vid en brand.

Ett skräckscenario är att det börjar brinna i en cellplastfasad. Kraftig rök utvecklas, lägenheter blir rökfyllda och människor flyr ut i trapphuset. Någon glömmer att stänga efter sig och även trapphuset blir rökfyllt. Folk blir instängda i sina lägenheter.

– Kan man inte utrymma via trapphuset så ska räddningstjänsten, om det behövs, kunna få ut folk med stegar via fönster och balkonger. Men brinner det i fasaden så blir det omöjligt, säger Mia Kumm.

Fakta: Cellplast

Det är en oljebaserad produkt, som mest består av luft.
Den isolerar mycket bra, är billig och lätt att hantera.
Den kallas ofta för frigolit efter ett gammalt varumärke, som inte används längre.
Det vanligaste alternativet är mineralull, som är obrännbart.

Läs också Oförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 år Här slog katastrofen till – så klarade Eva-Marie krisen efter storbranden
Länkar Därför skärps inte byggreglerna Hela studentlängan slukades av elden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.