Annons

Värdar vill att fler skaffar försäkring

Östergötland Att sakna hemförsäkring kan få katastrofala följder. Många värdar i Östergötland och på Gotland kräver försäkring, men lagstöd saknas och möjligheterna att vidta åtgärder är små.
Foto: Jakob Kindesjö
Fredrik Klint är vd på Åtvidabergs bostads AB.

Skadorna efter en brand eller vattenskada kan kosta hundratusentals kronor att åtgärda. Konsekvenserna kan bli ödesdigra för den som saknar hemförsäkring. Det går då inte att få ersättning för personliga tillhörigheter som blivit förstörda och om hyresgästen dessutom orsakat skadan finns risk att man tvingas stå för hyresvärdens kostnader.

Hem & Hyra har frågat ett 40-tal hyresvärdar i Östergötland och på Gotland om de kräver att deras hyresgäster tecknar hemförsäkring. 23 svarade och av dessa uppger 14 att de kräver det.

Läs ocksåHyresgäst vräktes efter spisbranden

En del värdar nöjer sig med att upplysa om kravet medan andra, som till exempel Victoria Park och Lundbergs uppger att hyresgästen måste kunna visa att försäkring finns för att få flytta in i lägenheten. Hos Ödeshögsbostäder skrivs det till och med in i hyreskontraktet vilket försäkringsbolag som hyresgästen är kund hos.

Men flera värdar svarar att de visserligen vill att deras hyresgäster ska ha försäkring men att de inte anser sig kunna kräva det. Lars Larenius, vd på Vadstena fastighets AB, bedömer att det skulle vara för svårt att administrera och Ralf Andersson, förvaltningschef på Vallonbygden, menar att det är svårt att kontrollera hur ett sådant krav efterlevs rent praktiskt.

Boxholmshus svarar att de inte har något krav i nuläget men överväger att införa det. Åtvidabergs bostads AB är ett av de bolag som kräver försäkring, men vd Fredrik Klint konstaterar att kravet är tandlöst.

Läs ocksåUddlöst att kräva hemförsäkring

– Vi har tyvärr inget påtryckningsmedel och det önskar jag att vi hade. Vi har haft två allvarliga bränder där hyresgästen inte haft hemförsäkring och vi har fått stå för hela notan, säger han.

Annons

Fredrik Klint berättar att alternativet hade varit att stämma hyresgästerna.

– Det har vi inte velat göra. De har redan drabbats av tillräckligt mycket elände.

Läs ocksåAnsvarsskyddet – en viktig del i hemförsäkringen

Han tycker att det är märkligt att det finns lagkrav på trafikförsäkring för bilar, men inte på hemförsäkring och vill att det införs.

– Jag föreslår en kollektiv lösning där man lägger försäkringen på hyran. Alla hyresgäster skulle tjäna på det eftersom det skulle pressa priset på försäkringen och det skulle ge trygghet för både hyresgäster och värdar, säger Fredrik Klint.

P-G Nyström är chefsjurist på Hyresgästföreningen i region Sydost

Hyresgästföreningen rekommenderar alla hyresgäster att skaffa hemförsäkring. Föreningen kan bistå medlemmar med till exempel juridisk hjälp, men inte ordna fram en ny bostad. En brand kan leda till att hyresavtalet bokstavligt talat brinner inne.

Annons

P-G Nyström, chefsjurist i region Sydost, påpekar att värdarna inte kan tvinga sina hyresgäster att vara försäkrade.

– Att hyresgästen saknar hemförsäkring är ingen grund för uppsägning, slår P-G Nyström fast.

Däremot kan en hyresvärd vägra att hyra ut bostad till någon som inte vill skaffa hemförsäkring.

– Innan tecknat avtal har värden valfriheten att neka personer bostad på alla grunder utom på diskriminerande grunder. Men kan inte kräva hemförsäkring, säger P-G Nyström.

Fakta: Det här täcker din hemförsäkring
  • Förutom att den täcker stölder och skador på dina saker så ingår ytterligare fyra skydd: ansvarsskydd, rättsskydd, reseskydd och överfallsskydd.
  • Om du skulle orsaka en stor skada och bli skadeståndsskyldig för detta, kan din hemförsäkring oftast ge ersättning om du får ett krav från hyresvärden.
  • Hemförsäkring behövs även om du bor i studentlägenhet. Är du under 18 år kan du ingå i dina föräldrars hemförsäkring, även när du bor på annan ort. Kolla detta med försäkringsbolaget.
  • Om du hyr i andra hand behöver du normalt en egen hemförsäkring, liksom om du är inneboende. Kompisar som delar bostad och hushåll kan ofta skaffa en gemensam.

Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.