Annons

Därför misslyckas Stockholms kommuner att gemensamt lösa byggandet: ”Svagt att inte ta ansvar”

Nyheter Stockholms län har Sveriges högsta bostadsbrist. Men i stället för att hjälpas åt att lösa krisen, skjuter kommunerna ansvaret mellan varandra, visar en ny rapport. Annat är det i norr, där avfolkningsorter nu börjar bygga för att hjälpa ett expanderande Skellefteå.
Peter Schilling tycker att kommunerna borde ta ett gemensamt ansvar för bostadsförsörjningen
Foto: Arkiv och Mikael Folmer/ABCPRESS.se
Peter Schilling tycker att kommunerna borde ta ett gemensamt ansvar för bostadsförsörjningen

Boverket menar att det behöver byggas 600 000 fler bostäder inom de närmaste åren för att komma i kapp bostadsbristen. Bostadsförsörjning är ett gemensamt ansvar mellan alla Sveriges kommuner, men i storstäderna och dess pendlingskommuner är behovet som störst. Det visar statistik mellan under tidsperioden 2015 och 2019, från SCB, som Hyresgästföreningen sammanställt.

Stockholm är den stad i Sverige där bristen på bostad är högst och flera kommuner runt omkring bygger på så det knakar.

Läs ocksåMoa, 25, har Aspergers – snart hemlös i kommunen med skriande bostadsbristMoa Helleberg, 25, har Aspergergs syndrom. Om tre månader står hon utan bostad i Alingsås.

I Sundbyberg är antalet färdigställda bostäder per tusen invånare och år överlägset högst i Sverige; med 15,82 stycken.

Lista: Så mycket byggs det i din kommun

– Det är en av de saker som jag är mest stolt över. Bostadsbristen är ett av de största samhällsproblemen vi har, säger Peter Schilling (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundbybergs kommun.

Läs ocksåOliver, 24, ger upp efter åtta år i Alingsåshems kö - "Lättare att få lägenhet hos en privat värd"Titti Törnvall och Oliver Ekstrand
Peter Schilling är kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg. Han menar att alla kommuner har ansvar för Sveriges bostadsförsörjning
Peter Schilling är kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg.

Ligger långt efter andra kommuner

Men bara några kilometer bort, i Danderyd, är läget med bostadsförsörjningen annorlunda. De ligger långt efter de andra kommunerna i Stockholms län och bygger i snitt enbart 1,22 bostäder per 1000 invånare och år.

De kommuner som ligger strax över Danderyd på listan är bland andra Torsby och Kalix. Dessa är avflyttningsorter på landsbygden utan närhet till vare sig storstad eller någon annan större stad.

Hanna Bocander (M) är kommunstyrelsens ordförande i Danderyds kommun. Hon vill inte svara på några av Hem och Hyras frågor, utan avböjer intervju och lägger på luren.

Läs ocksåAlingsåshems ordförande: "Jag är inte jätteinläst på kön""Jag är inte så insatt i kötiden", säger Alingsåshems styrelseordförande Sten-Åke Gustafsson (L).

Peter Schilling (S) menar att framgången i Sundbyberg grundar sig i den politiska enighet som finns om att kommunen ska expandera i invånarantal.

Annons

Hur ser ni på det ansvar som ni tar för bostadsförsörjning som exempelvis Danderyd inte gör?

– Vi tar det på största allvar och vi menar ju att det är kommunerna som måste lösa det samhällsproblemet. Jag vill inte kommentera just Danderyd, men generellt tycker jag att det är svagt att man som kommun inte tar ansvaret när det uppenbarligen finns en efterfrågan på bostäder i Stockholm. Då bör man ta ansvar.

Mikael Lindfors menar att Norfors bostadsförsörjning kommer öka inom de närmsta åren
Mikael Lindfors menar att man inom snar framtid kommer ha byggt många fler bostäder. ”Vi har gamla planeringar på framtiden som vi nu behöver tänka om från.”

Ökat behov av att bygga nya bostäder

Av Sveriges 290 kommuner är det Norsjö, en liten kommun i Västerbotten, som ligger allra längst ner på listan över bostadsbyggandet i landet. Mellan 2015 och 2019, som statistiken visar, byggde de inga bostäder alls.

Norsjö är en typisk avbefolkningskommun som tappat invånare i princip varje år sedan SCB började mäta befolkningen 1969.

Därför, menar Mikael Lindfors som är kommunstyrelsens ordförande, att det tidigare inte funnits något syfte med att bygga nytt.

Men nu ser situationen annorlunda ut.

– Vi har bantat i 50 år, men med tanke på utvecklingen som sker i Skellefteå ser vi att vi kommer behöva gå från avveckling till expansion. Vi håller just nu på att färdigställa nya lägenheter och vi ser över våra översiktsplaner, säger han och fortsätter:

– Det är jätteroligt och vi ser ljust på framtiden, men vi hinner inte parera det här. Vi måste tillskapa bostäder, nya förskolor och fler lågstadiebyggnader nu. Inom en femårsperiod kommer vår byggnadsstatistik se helt annorlunda ut.

Annons
Julia Synnelius är utredare på Hyresgästföreningen och ligger bakom granskningen.
Julia Synnelius är utredare på Hyresgästföreningen och ligger bakom granskningen.

Vill se nya reformer i bostadspolitiken

Julia Synnelius är utredare på Hyresgästföreningen och står som författare till den nya rapporten om hållbar bostadsförsörjning i Sverige.

– Vi tycker ju att Danderyd borde skärpa sig. De har ett jättebra marknadsläge, det är många som skulle kunna bo där och det råder stor bostadsbrist i hela Stockholms län så det är det vi trycker på.

– Det blir väldigt tydligt att det är någon enstaka kommun som tar nästan hela ansvaret till att det blir bostäder i hela regionen och det tycker inte vi är helt rimligt. Alla måste ta lite ansvar.

I rapporten presenterar Hyresgästföreningen åtta reformförslag för hur de tycker att Sverige ska få bukt med bostadsbristen och då få en mer jämn bostadsförsörjning. Ett av dessa är att regionerna ska kunna detaljplanera åt de kommuner som verkligen inte vill bygga nytt.

– Den möjligheten finns i andra länder och det blir som en instans för den byggaktören som bara får nej från kommunen. Vår tanke är ju att det kanske inte ens ska behöva bli så men att det ändå finns i arsenalen. Men framför allt att det blir en piska.

Läs mer om den stora bostadsbristen i Sverige

Fakta: Så många bostäder färdigställer din kommun

Läs också Danderyd i botten på listan – bygger inga nya hyresrätter närmsta åren Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.