Värdarnas kamp mot droger och inbrott kostar miljoner

Skåne Droghandel, källarinbrott och störande ungdomsgäng. När bostadsområden ska säkras och tryggas kostar det miljoner.
Foto: Gry Ellebjerg/Petra Martinsson

Klockan är strax över elva den 19:e december när polisen börjar få in samtal om smällare i bostadsområdet Gamlegården i Kristianstad. Det visar sig att en 25-årig man är skjuten. Han avlider. En sådan händelse är en tragedi för familjer och anhöriga. Och för ett bostadsbolag är det den värsta tänkbara. Det betyder att under lång tid framöver kommer hyresgäster att vara rädda och känna sig otrygga.

Bostadsbolagen i Skåne gör i olika utsträckningar sociala insatser och ibland rena brottsförebyggande åtgärder. Det handlar om bosociala team som gör hembesök, arbete mot olovlig andrahandsuthyrning, trygghetsvandringar och sommarjobb för unga.

Läs ocksåVåldets pris: Efter dödsskjutning vågar Sara inte gå ut

Utöver det har de flesta bostadsbolag kostnader för bevakning och övervakning. Förra året kostade bevakningen skånska kommunala bostadsbolag totalt cirka 27 miljoner kronor: MKB i Malmö närmare tio miljoner, ABK i Kristianstad över fyra miljoner och Helsingborgshem 4,7 miljoner.
Många anlitar väktare vid speciella situationer, till exempel om det har skett en skjutning eller bilbränder. Ibland anlitas väktare för att kontinuerligt gå runt i områden.

Väktare sätts inte bara in i de större städerna. Det visar Hem&Hyras undersökning där vi frågade vilka bevaknings- och övervakningskostnader som de hade 2019 i samband med insatser för hyresgästernas trygghet. Dock är beloppen här ibland inte lika entydigt kopplade till brottsförebyggande insatser.
Fastighetsjour med hisslarm och vattenläckor kan vara inkluderade. I Ystad ingår parkeringsärenden. Osbybostäder anger att mest kostar störningsärenden med hög volym och de sticker ut i pris per lägenhet. Se listan här ovan.

Läs ocksåPolisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade k-pist i lägenheten – med 3D-printerTre bilder. En på en maskerad person som riktar ett vapen mot kameran, en bild på en pistol och en bild på ett vitt halvfärdigt plastvapen med vissa metalldelar.

Det kommunala bostadsbolaget ABK har lägenheter i flera områden och de allra flesta hyresgäster trivs och känner sig trygga, men hyresvärden vittnar också om att det finns problem med droghandel, ungdomsgäng, källarinbrott och skadegörelse. De hyr in ronderande väktare enligt schema och ibland tillfälligt. Sedan fem år tillbaka har bevakningskostnaderna ökat från 1,7 miljoner till 4,1 miljoner. Det beror på ökade väktartjänster men också på avtal som har skrivits om under perioden och fler övervakningskameror.

Jonas Rosenberg och Karl-Henrik Persson på det kommunala bostadsbolaget ABK.

Gängproblematiken har ökat påtagligt de senaste tre åren, framför allt på Gamlegården, Långebro och delvis på Österäng. Det berättar Karl-Henrik Persson, ABK:s bygg- och inköpschef, och informationschef Jonas Rosenberg.
– Det är en ny hårdare attityd. I nio fall av tio nådde vi tidigare fram, kunde prata och lösa problemen själva. Det går inte längre. Tröskeln till våld och hot är mycket lägre, säger Karl-Henrik Persson.

Det handlar om 4-5 olika gäng i bostadsbolagets områden som ställer till det för alla andra. Väktare anlitas vid behov men ABK är beroende av polisiära insatser och menar att det skulle man vilja se mer av. Kanske mest av allt önskar de mer närvarande föräldrar.
– Vi behöver samhällets stöd och vill se en mycket högra grad av föräldraansvar. Just nu känns det som att bostadsbolagen ställer upp med väldigt stora resurser men möts inte upp av alla aktörer i samhället, säger Karl-Henrik Persson.

Läs ocksåSilvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlösEn tvådelad bild med en svartvit illustration som visar hur en man bakifrån närmar sig en kvinna som hänger tvätt på en lina samt utdrag ur en dom med text som "sexuellt ofredande", "villkorlig dom", "skadestånd".

Han ger exemplet att ABK har fem personer som enbart jobba med sociala frågor medan det finns två fältassistenter tillgängliga från kommunens håll på ABK:s bostadsområden.

– Vi hade också gärna sett initiativ till natt- och trygghetsvandringar i de här områdena. Att vuxna hade vistats ute på kvällar och nätter. Det har vi sett ger bra effekt, säger Jonas Rosenberg.

Han vill också nyansera frågan.
– Samtidigt som vi inte blundar för problematiken får vi inte glömma att de allra flesta hyresgästerna även på dessa områdena trivs och är trygga även på kvällar och nätter, vilket vår kundundersökning förra året visade.

Är det rimligt att bostadsbolag tar så stort ansvar och stora kostnader?
– I förhållande till den problematiken som vi har. Vi gör detta också som en långsiktig investering i våra bostäder. Sen kan man tycka att då inte andra parter, som föräldrar, tar sitt ansvar är det inte rimligt. Hade så varit fallet hade kostnaderna minskat.

Cirka 11 mil västerut ligger Helsingborg. I mitten av mars avslutades här operation Vårsol, en del av polisens Rimfrost. En insats mot gängkriminella som dessa dagar i Helsingborg resulterade i flera gripna, beslag av pistoler, automatvapen och 300 000 kronor i kontanter.

Operationen slog till i kvarter som polisen anser vara i riskzonen för att bli ”utsatta områden”. Här bor tusentals av Helsingborgshems hyresgäster.

Bo Sonesson, säkerhetschef på det kommunala bostadsbolaget, berättar att de inte var inblandade i polisens operation. Den var ren polisiär. Dock har de sedan

Säkerhetschef Bo Sonesson.

cirka ett år tillbaka ett tätt samarbete med polisen. Tillsammans med kommunen träffas de varje vecka för att sammanställa en gemensam lägesbild av områdena, enligt arbetsmodellen EST (effektiv samverkan för trygghet).

Som för flera andra har bevakningskostnaderna ökat för Helsingborgshem. För fem år sedan, 2015, låg dessa kostnader på 1,3 miljoner. Förra året 4,2 miljoner kronor, en ökning på cirka 250 procent. Den främsta orsaken är att de på hösten 2018 satsade på en ”Trygghetsjour”. Varje kväll och natt, alla dagar på året går två väktare runt i deras områdena. De tar många ”väktarärenden” som störningar men tanken är att de ska arbete mer uthålligt, prata och skapa relationer. De arbetar i Helsingborgshems profilkläder.

I Helsingborg finns det fyra riskområden. Enligt polisen definition: Dalhem, Drottninghög, Fredriksdal och Söder. Ett av de större problemen är öppen narkotikaförsäljning och de senaste åren har det varit en del skjutningar och också sprängningar.
– När någonting händer försöker vi alltid vara närvarande i området och vi ställer om trygghetsjouren, säger säkerhetschefen Bo Sonesson.

Polisens insatser är avgörande men Helsingborgshem ser att de har en tydlig roll i att säkra tryggheten i sina bostadsområden.
– Men det måste vara ett samarbete. Det förväntas mycket av oss, ibland kanske för mycket. Vi får leva upp till det så gott vi kan.

När Bo Sonesson får önska fritt är det kvarterspoliser som är knuta till specifika områden som jobbar långsiktigt och uthålligt tillsammans med fältare, skola, ungdomar föreningar och boende.

Är det rimligt att bostadsbolag tar ett så stort ansvar?
– Önskvärt vore ju att det inte behövdes alls. Men vi har valt detta för att trygga och säkra upp, summorna kan ju diskuteras. Vissa bevakningskostnader kommer dock alltid att finnas. Till exempel för brand- och inbrottslarm, säger säkerhetschef Bo Sonesson.

Hem&Hyra har träffat Sara som bor på Gamlegården i Kristianstad: Efter dödsskjutningen vågar Sara inte gå ut

Läs också Badkar kastas ut vid renoveringar – för Jenny är dusch otänkbart: ”Vet inte vad jag ska ta mig till” Därför stäms kvinnan på 35 000 kronor – 15 år efter att hon flyttat ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.