Så säkras tryggheten när oron sprider sig i bostadsområdet
Det är mitten av mars och natt mot måndag. Polisen larmas till Grönevångstorg på Andersberg i Halmstad. Där möts de av en övertänd bil.
Några timmar senare och ett liknande larm, denna gång på Vallås. Senare under natten, ett tredje larm om en bilbrand i samma område.
– Efter det ökade polisen sin närvaro. Vi beställde Securitas som gick igenom områdena i en vecka, säger Johan Björnqvist, urban utvecklare på det kommunala bostadsbolaget HFAB.
Det är ett exempel på när HFAB kan sätta in extra bevakning i ett område.
Bostadsbolagen i Halland gör i olika utsträckningar och på olika sätt sociala insatser och ibland rena brottsförebyggande åtgärder. Det handlar om bosociala team som gör hembesök, arbete mot olovlig andrahandsuthyrning, trygghetsvandringar och sommarjobb för unga.
Utöver det har de flesta bostadsbolag kostnader för bevakning och övervakning. Några anlitar väktare vid speciella situationer när det har skett en skjutning eller ett störande ungdomsgäng har ett tillhåll. Ibland anlitas väktare för att kontinuerligt gå runt i ett område.
Till exempel satte Varbergs Bostad förra året in extra bevakning i ett område som drabbades av bilbränder. Detsamma har Laholmshem gjort vid liknande händelser och när det har varit stökigt och oroligt i källargångar. Eksta i Kungsbacka uppger att det även förekommit hot mot personal.
I bevakningskostnaderna ingår ofta bevakningsföretag som åker ut på störningar och ibland även akuta fel i lägenheten som vattenläckor. Den totala siffran för dessa kostnader var för de kommunala bostadsbolagen i Halland förra året 3,4 miljoner kronor. Utslaget per lägenhet blir det mellan 44 och 550 kronor.
Tillbaka till Halmstad. Vi träffar Johan Björnqvist på Andersberg där han spenderar mycket av sin arbetstid. Han rör sig runt i området som har cirka 1 200 lägenheter. Exakt hur många som bor här är oklart med han känner eller känner igen många av hyresgästerna.
Andersberg är det enda bostadsområde i Halland som polisen definierar som ett utsatt område. Det vill säga ”är ett geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället”. För Johan Björnqvist är vägen ur det att skapa relationer, inte minst med de unga.
– Vi vinner oftast mycket på det, att veta vilka de är. Då kan vi till exempel prata med föräldrarna.
Som i fallet med bilbränderna i mars ser Johan Björnqvist även att ren väktarbevakning spelar sin roll.
– Att vara synlig skapar trygghet.
I riskzonen för att bli ett utsatt område ligger också Vallås. Varje vecka träffar HFAB polisen och kommunen för att ge lägesbilder från områdena och diskutera eventuella trygghetsåtgärder, enligt arbetsmodellen EST (effektiv samverkan för trygghet). På senare tid har det lugnat ner sig på Andersberg men blivit oroligare på Vallås. HFAB har tagit flera olika initiativ och jobbar tillsammans med skolorna. Ett mål är att överbrygga generationsklyftor som upplevs vara ett stort problem på Vallås.
Är det rätt att bostadsbolag tar ett så stort ansvar?
– Ja, vi är en del av samhället och vi ska ta det. Vissa ifrågasätter vad vi tjänar på det och svaret är att vi måste också göra detta för det handlar om värdet på våra fastigheter. Vi når var 5:e Halmstadbo så det är klart att vi ska göra den här delen och visa på goda exempel. Jag tror att det är viktigare än någonsin att jobba med de här frågorna. Vi finns i områdena och känner hyresgästerna.
Det kommunala bostadsbolaget i Halland med störst kostnader i relation till antalet lägenheter är Hyltebostäder. Cirka 300 000 kronor förra året. Enligt vf Charlotta Lindahl har skadegörelsen i vissa områden ökat de senaste åren och på utsatta platser har väktarbolag ronderat. En stor del av kostnaderna är också interna inbrottslarm.
Hem&Hyra har träffat Irene som blev misshandlad på Anderbergs i Halmstad efter att ha varit på bingo. Läs hennes berättelse här