Annons

”Stora pengar har bytt ägare” – så slog svarthandeln mot Estniska huset

Stockholm Köpta kontrakt, skenbyten och svartbyggen. Bakom fasaden på föreningshuset i centrala Stockholm ska stora transaktioner skett i utbyte mot hyreskontrakt. Hem & Hyra har granskat hur samlingsplatsen för Stockholms ester blev ett verktyg för svarthandel.
Foto: Ida Karlsson
"Det grövsta är att polisen inte utreder. Vi kan inte agera på egen hand. Vi vill gärna vara säkra på att det inte finns fler skenbyteskontrakt i huset, säger Estniska husets vd Taave Sööt Vahermägi.

Estniska huset ligger längs en smal gata strax bakom Norra bantorget i Stockholm. Huset från sekelskiftet beskrivs som ett nav för föreningsverksamhet och som en viktig samlingspunkt för ester. Lokaler hyrs av körer och kulturföreningar. På bottenplan finns Scalateatern, en förskola och på första våningen en restaurang och mötesrum. Längre upp i huset finns ett 20-tal hyresrätter.

Just lägenheterna ska ha lett till att huset dragits in i en stor härva av oegentligheter.

Läs ocksåMor och dotter misstänks ha tjänat miljoner på att sälja lyxkontrakt

I december förra året avslöjades omfattande svarthandel i Stockholm. En gigantisk härva med svarta kontrakt offentliggjordes av Skatteverket. Uppgifterna slog ned som en bomb. Det som Estniska husets nuvarande vd först trodde varit en lokal företeelse visade sig ha kopplingar till svarthandel över hela Stockholm.

– Vi såg magnituden av vad som försiggått, säger vd Taave Sööt Vahermägi.

En mor och dotter misstänks ha förmedlat ett 40-tal svartkontrakt för miljonbelopp i Stockholm. I vissa fall med hjälp av hyresvärdar, fastighetsskötare och mäklare. Svartaffärerna har varit möjliga genom att det på pappret sett ut som att hyresgäster byter lägenhet med varandra. Men så är inte fallet. I själva verket finns bara säljarnas lägenheter. Köpare av hyreskontrakt har med hjälp av svartmäklare folkbokfört sig i lägenheter som använts för skenbyte – men aldrig bott i lägenheterna.

Läs ocksåAnställd inom polisen köpte svartkontrakt för halv miljon

Skatteverkets utredning visar att flera ökända skenskrivningsadresser har använts. I några fall ska kontrakt ha köpts direkt utan byte och stora summor lämnats direkt till förvaltaren eller någon mellanhand. Båda uppläggen har förekommit i Estniska huset.

Svartmäklaren som av Skatteverket utpekas som nyckelperson i härvan och som förmedlat hyreskontrakt för miljontals kronor lyckades dessutom själv få ett kontrakt i huset, även om det är oklart om hon bott där. Taave Sööt Vahermägi beskriver det som ”mycket besvärande”.

Härvan har drabbat Estniska huset hårt. Huset ägs av ett halvideellt bolag med fokus på föreningsverksamhet. Enligt den nuvarande vd:n har de lagt hundratals timmar på rättsprocesser. Annan verksamhet har fått stryka på foten.

Läs ocksåHyresgäster köpte svartkontrakt hos kommunala bostadsbolag

– Vi har inte haft råd med underhåll på samma sätt. Vi har varit tvungna att få de här sakerna ur världen.

Uppgifterna om en gigantisk svartkontraktshärva slog ned som en bomb. Händelser i Estniska huset visade sig ha kopplingar till svarthandel över hela Stockholm.

Fortfarande är det inte klart vilken roll huset spelat. Om det befunnit sig i epicentrum eller mer i periferin. Men likväl dras huset och dess boende med konsekvenserna.

En av hyresgästerna i Estniska huset har nyligen uppmanats säga upp sitt kontrakt som hon betalat en förmögenhet för. Kvinnan är en av 40-talet köpare som nämns av Skatteverket i svartkontraktshärvan som gäller adresser över hela Stockholm.

– Vi ser ingen möjlighet att låta det passera. Men det är synd om henne. Hon har betalat hiskeligt mycket pengar till svartmäklaren, säger vd Taave Sööt Vahermägi.

Hyresgästerna är skyldiga men samtidigt drabbade, menar han. Det var inte olagligt att köpa kontrakt vid tiden då det skedde, men från 2019 har lagen skärpts.

Ytterligare en person har sagts upp. Där finns det också misstankar om transaktioner bakom.

Enligt Estniska husets vd går problemen huset drabbats av att härleda till dålig kontroll över bolaget 2015-2017.

Han menar att allt började med att den dåvarande styrelsen blev rekommenderad att anlita en förvaltare. Förvaltaren beskrivs som en aktiv affärsman utan erfarenhet av fastighetsbranschen.

Samtidigt hade Estniska huset anlitat en administratör.

– Förvaltaren och administratören lyckades i någon form av samarbete med dåvarande vd ta in svartmäklaren som hyresgäst och anlita henne för att administrera uthyrning av lägenheter, säger Taave Sööt Vahermägi.

– Vi har konstaterat att svartmäklaren verkat i huset. Hon och hennes partner har haft ett kontrakt här och gjort en massa andra affärer.

Administratören menar att det var bolagets styrelse som beslöt att svartmäklaren skulle få hyra i huset. Förvaltaren menar också att det var Estniska husets dåvarande bolagsstyrelse som anlitade svartmäklaren för att få tag på hyresgäster.

Under kort tid tecknades många hyreskontrakt.

Under kort tid tecknades många hyreskontrakt i Estniska huset.

Flera studiolägenheter skapades i huset. Större lägenheter delades upp på mindre. Kontrakten ska ha sålts svart för 600 000 kronor per lägenhet. Men det fanns inget bygglov. När bostäderna visade sig vara svartbyggen fick de användningsförbud och hyresgästerna blev av med sina lägenheter. Det gick inte att få bygglov i efterhand och Estniska huset tvingas nu återställa allt.

När det uppdagades skyllde tidigare vd och förvaltare på varandra, enligt Taave Sööt Vahermägi.

Hyresgästerna krävde tillbaka pengar.

– De som köpt lägenheter har riktat krav mot oss att få tillbaka sina svarta pengar. Vi har sagt nej, säger Taave Sööt Vahermägi.

Hyresgästerna har uppgett att de betalat pengar för renovering, enligt nuvarande vd. Enligt ett dokument från de som hyrt lägenheterna ska kontrakten ha kommit från förvaltaren och svartmäklarens partner. Betalning ska ha skett till svartmäklarens partner som i sin tur ska ha lämnat över pengar till förvaltaren.

Annons

Förvaltaren hävdar att det inte stämmer. Han säger till Hem & Hyra att han inte har något med kontrakten att göra.

– Nuvarande vd påstår att det var någon som fick 600 000 kronor per lägenhet. Det här är bara taget ur luften.

Han säger att bygget av de nya lägenheterna var styrelsens initiativ. Enligt honom var bygglovet för de nya lägenheterna inte hans ansvar utan styrelsens.

– De har fått en ritning av mig på ungefär hur man skulle göra. Sedan vad de gjorde vidare, det kan inte jag svara på.

Efter att svartbygget avslöjats stämdes den tidigare styrelsen som godkänt bygget. Svarthandeln med kontrakten polisanmäldes. Hela styrelsen avgick i början av 2017. Sedan nåddes en uppgörelse mellan gamla och nya styrelsen om ersättning för de problem som orsakats av att det saknades bygglov, förklarar Taave Sööt Vahermägi.

Hyrde källarlokal för 1 000 kronor per år

Förvaltaren höll sig kvar i huset.

– Han tog över kontor. Skrev mer eller mindre kontrakt med sig själv. Han tog även vår elcentral i källaren i besittning. När vi bad honom flytta ut visade han upp ett kontrakt, berättar Taave Sööt Vahermägi.

Enligt förvaltaren var kontraktet giltigt och skrevs under av dåvarande vd:n och administratören. Kontraktet togs fram för att man visste att det skulle bli ”tjafs med nya styrelsen”, säger han. Administratören säger först att han inte skrivit på något kontrakt som gäller en källarlokal, sen ändrar han sig.

– Jag minns inte om jag skrivit under något kontrakt. Jag kommer inte ihåg saker som jag gjort för fem, sex år sedan.

Men kontraktet med en årshyra på 1 000 kronor som gäller källarutrymmet på drygt 13 kvadrat är förfalskat och feldaterat, enligt nuvarande vd. Dokumentloggar som Hem & Hyra tagit del av visar att kontraktet skapats långt senare än när det uppges vara undertecknat.

Den nya ledningen i Estniska huset försökte avhysa förvaltaren och gick till tingsrätten.

– Vi drog tillbaka vår avhysningsansökan om han lämnade självmant från alla lokaler i huset. Till slut gick han med på det, säger Taave Sööt Vahermägi.

Källarlokalen hade en årshyra på 1 000 kronor, enligt kontraktet som skulle gälla i tio år.

I mars 2018 polisanmäldes den tidigare förvaltaren för bedrägeri och trolöshet mot huvudman, tillsammans med tidigare vd och administratören. Polisen ville lägga ned utredningen vid ett tillfälle, men då överklagade Estniska huset till åklagare som krävde att polisen påbörjar en utredning. Än har ingen ansvarig utredare utsetts.

– Anledningen till att det inte blivit nedlagt en gång till är nog att ärendet har koppling till svartmäklaren. Hon har agerat tillsammans med de andra och utnyttjade huset för att skapa andra kontrakt, säger Taave Sööt Vahermägi.

Enligt honom lyckades administratören också hänga sig kvar. Han hade sagts upp men han, eller någon i hans namn, kunde gå in i dokumentsystemen flera månader efteråt och ta fram fejkade kontrakt i syfte att få till skenbyte, troligen i samarbete med svartmäklaren, säger nuvarande vd.

Administratören menar att det inte stämmer. Han hänvisar till att han lämnade över sina inloggningsuppgifter till tidigare vd, och att han sen gick över till att jobba med andra uppgifter och därför inte kan svara på hur skenkontrakten skapats.

– Hela det där huset är fullt med amatörmässiga människor. Jag kan inte säga varför de använt mitt namn i dokumentsystemen.

Han säger att han aldrig använt gamla kontrakt för att skapa skenkontrakt.

Men ett skenkontrakt som tagits fram ska enligt kontraktet ha gällt från juli 2016 då mannen arbetade som administratör.

När Hem & Hyra frågar administratören känner han igen namnet på den kontraktet gäller, men om han tagit fram kontraktet vet han inte.

– Minns inte. Jag uppfattade det som att det var en flickvän till någon som bodde i huset. Men jag minns inte att jag ska ha tagit fram ett kontrakt för att hon ska bo där.

Kontraktet har varit föremål för utredning och kvinnan har dömts för att ha använt ett förfalskat hyreskontrakt. Kvinnan har vid lägenhetsbyte uppgett att hon varit hyresgäst hos Estniska huset vilket inte stämmer. Sms-konversationer från utredningen visar att hon bott på Gärdet. Skenkontraktet som tagits fram har dessutom exakt samma dokumentnummer som ett redan existerande kontrakt i huset visar det sig när Hem & Hyra går igenom uppgifterna.

Administratören säger sig inte känna till att kvinnan dömts efter att ha använt kontraktet.

– Nej, det är första gången jag hör det nu.

Kontaktade svartmäklaren dig för att få hjälp med kontrakt?

– Om du menar om jag skulle hjälpa till med något svartkontrakt så nej. Hon frågade om jag kunde hjälpa till med administration och bokföring till sitt bolag eftersom det var det jag höll på med. Jag tror vi hade någon dialog om det men that’s it. Det blev ingenting.

Annons

Kom hon och frågade om hjälp att ta fram kontrakt någon gång?

– Det har jag inget minne av. Nej, det tror jag inte.

Han säger att nuvarande vd och ordförande driver en personlig vendetta mot honom och att han därför polisanmälts.

– Det får polisen utreda hur det gått till. Det där är bara falska anklagelser. Jag har polisanmält dem för förtal.

HSB som senare upptäckte att det hela handlade om ett skenbyte uppger att det var administratören som de var i kontakt med hos Estniska huset, när de sökte referenser i samband med bytet.

Utdrag från svartmäklarens kalender som finns i polisens utredning av svartkontraktshärvan visar samtidigt att både administratör och förvaltare haft flera möten inbokade med svartmäklaren.

Nuvarande vd för Estniska husets bolag upptäckte ytterligare ett skenkontrakt kort efter att han tillträtt. Det gällde en lägenhet som inte fanns och en hyresgäst som aldrig funnits i huset, enligt honom. Det står att kontraktet är undertecknat ett visst datum, men loggfiler visar att dokumentet skapats långt senare. Dessutom existerar inte adressen.

Ett skenkontrakt gäller en lägenhet som inte finns. Adressen existerar inte.

Loggfiler som nya vd:n lyckades få ut från branschorganisationen Fastighetsägarna innan dataskyddsförordningen GDPR trädde i kraft avslöjar att gamla hyreskontrakt hos Estniska huset utnyttjats och förfalskats.

– Det handlar om urkundsförfalskning, säger Taave Sööt Vahermägi.

Men hur många skenkontrakt som skapats med hjälp av huset och exakt hur det gått till kan den nya ledningen inte reda ut. De får inte tillgång till alla sina loggfiler. Dataskyddsförordningen GDPR har satt stopp. De kan inte längre få ut sin egen information från Fastighetsägarnas dokumentsystem.

– Vi har begärt ut uppgifter men de lämnar inte ut det för att de riskerar att bryta mot GDPR. Det märkliga är att det är våra egna kontrakt. Vi kommer inte åt våra egna loggfiler. Det är mycket besvärligt. Det grövsta är att polisen inte utreder. Vi kan inte agera på egen hand, säger Taave Sööt Vahermägi.

Det handlar om ett 20-tal filer som skulle kunna ge en bild av vilka som varit inblandade, hur kopplingarna till svartmäklaren ser ut och hur omfattande handeln med svartkontrakt varit.

– Vi vill gärna vara säkra på att det inte finns fler skenbyteskontrakt i huset, säger Taave Sööt Vahermägi.

Han förväntar sig att polisutredningen påbörjas. Men än har inget skett.

– När vi såg att det var medvetna handlingar och att stora pengar har bytt ägare blir det en helt annan situation. Vi vill gå till botten med det här. Vad som skett i huset. Det här har drabbat våra ägare, de estniska föreningarna. Att solka ner verksamheten med den här bostadshanteringen.

Hyresgäster som bott en längre tid i huset beskriver att det varit rörigt och att omflyttningen varit stor under den här perioden.

– Man har märkt att de bytt namn på dörrar.

– Förvaltaren började med alla ombyggnader. Jag har ingen aning om vad han donade med här i huset. Det var rörigt som sjutton. Men det berörde oss inte så mycket på vår våning.

En annan hyresgäst påpekar att värden är svår att få tag på och att underhållet är bristfälligt.

– Det senaste var att de sålt lägenheter som inte varit tillåtet. De som köpt har inte fått pengar tillbaka. De testade att sälja utan bygglov. Man är inte ett dugg förvånad att det är så. Det är helt i linje med hur de skött huset.

– Som de är som förening och styrelse som de driver det, känns det inte förvånande.

Fortfarande saknas många svar på hur det gick till när huset blev en del av svarthandeln. Flera personer skyller på varandra. Än har polisen inte utrett. Troligen var det som skedde i Estniska huset bara en mindre del av härvan. Men den nya ledningen säger att de vill få klarhet.

– Vi vill rensa ut varenda misstanke om att det myglas med kontrakt. Det handlar om pengar och brottslig verksamhet. Vi har förstått mekanismerna. Några personer har tjänat oerhört stora pengar, säger Taave Sööt Vahermägi.

Hem & Hyra har sökt den tidigare vd:n utan resultat. Hon hälsar via förvaltaren att hon enligt avtal med Estniska huset inte får yttra sig eftersom gamla och nya styrelsen nått en uppgörelse om ersättning för felaktigheter som gäller de lägenheter som saknade bygglov.

Läs också Köpte svartkontrakt i Estniska huset – förlorade alla pengar Kändisdotter betalade nästan 1,5 miljoner för kontrakt – fastighetsförvaltaren: "En slump" att hon fick lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.