Stora skillnader på hyreshöjningar i Skåne
Var du bor avgör också hur stor hyreshöjning du har fått de senaste tio åren. Största höjningen har hyresgästerna i Östra Göinge fått medan höjningen varit lägst i Lomma.
– De kommunala bostadsbolagen har olika förutsättningar och varje kommun är unik, förklarar Dorthe H Romare, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, de skiftande nivåerna.
Det som tidigare legat till grund för hyresförhandlingarna har varit:
• Bostadsbolagets ekonomi.
• Behovet av underhåll.
• Kommunens taxor och avgifter för fjärrvärme, sophämtning.
Med den nya hyreslagstiftningen ser man till den allmänna kostnadsutvecklingen i kommunen och räntekostnader generellt.
– Fast vi blundar inte för bostadsbolagens egna behov. Förutsättningarna skiljer sig åt i varje kommun. Bolag som Simrishamnsbostäder, Österlenhem och Sjöbohem har haft ett stort underhållsbehov till skillnad från till exempel Lomma, säger Dorthe H Romare.
Trelleborgshem är ett av de bolag som hamnar högt i listan.
– Jämfört med andra bolag ligger våra hyror lägre. Vi har 860 kronor per kvadratmeter och det är för lite, säger Kent Jönsson, vd för Trelleborgshem.
– Vi måste komma i paritet med andra bolag. Det kostar lika mycket att renovera och bygga i Trelleborg som det gör i andra kommuner, säger Kent Jönsson.
Betydligt längre ner i listan hamnar MKB i Malmö. Sonny Modig, vd för MKB, hade hellre sett att hyrorna höjts mer vad de har gjort.
– Vi är medvetna om att vi har en eftersläpning. En konsekvens av det är att det blir svårt att bygga nytt, säger Sonny Modig.
Hur mycket hade ni velat höja hyran?
– Vi hade gärna sett högre hyror i delar av vårt bestånd, men inte överallt. Vi är fullt medvetna om att vi har hyresgäster som inte kan betala mer. Samtidigt är det rimligt att hyrorna är högre i en storstad än i mindre kommuner, säger Sonny Modig.
I skrivande stund är hyresförhandlingarna med MKB inte klara.
Så har vi gjort:
Hem & Hyra har granskat hyreshöjningarna under åren 2003-2012 i Skåne. Höjningarna gäller de kommunala bostadsbolagen. Siffrorna i grafiken ovan anger den totala effekten av de årliga procentuella höjningarna. Siffrorna kommer från Sabo, bostadsbolagen och Hyresgästföreningen.