Annons

Störande fågelljud gick till rätten – nu är de kvitt

Landskrona Parakiterna måste flytta – men finkarna och undulaterna får stanna. Det är resultatet när en lång tvist om störande fågelljud nu slutat i en uppgörelse. Lyssna själv på ljudet!
En tvådelad bild som visar färgglad fågel och ett fönster med texten "hyres- och arrendenämnd".
Foto: JJ Harrison/Arkiv Hem & Hyra
Ljuden från fåglarna störde hyresgästerna. Fågeln på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Den ovanliga tvisten utspelar sig i skånska Landskrona, där en familj sedan fyra år tillbaka hyr en bostad av en privat hyresvärd.

Det var i februari som hyresgästerna vände sig till Hyresnämnden i Malmö med ett så kallat åtgärdsföreläggande, det vill säga ett krav på att hyresvärden ska åtgärda något som inte fungerar som det ska. I detta fall handlade det om att hyresvärden har fåglar i utomhusburar på en tomt i närheten som han också ägde – och att dessa för oväsen.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

”Extrema ljudstörningar”, beskrev hyresgästerna situationen som, och berättade att hyresvärden också satt in flera fåglar i burarna under sommaren förra året. 34 fåglar kunde hyresgästerna till slut räkna till.

Hyresvärden berättar för Hem & Hyra att han haft burar med fåglar på tomten redan sedan 1980-talet då han tog över fastigheten och att fåglar är hans hobby.

Läs ocksåSå vet du om bristerna i lägenheten är stora nog att åtgärdas – 60-årig kvinna fick nej

– Jag har haft det intresset sedan i ungdomen, säger han.

Annons

Rätten kom och lyssnade

Hyresgästerna menade att de på grund av oljudet från fåglarna inte kunde utnyttja sin bostad fullt ut. Som bevisning skickade de in inspelningar av hur det lät i deras trädgård och inne i lägenheten.

Eftersom hyresvärden och hyresgästerna inte kunde komma överens utanför rätten fick hyresnämndens ledamöter i juni själva åka ut till bostaden. Under besiktningen fick ledamöterna själva se – och höra – hur det stod till.

Läs ocksåSå här slipper du skränande måsar och duvor som skiterEn mås sitter på ett rör på ett hustak. Bakom fågeln syns en parabolantenn.

Efter besiktningen har hyresvärden och hyresgästerna gått med på en förlikning. Förlikningen har stadfästs av hyresnämnden, och det innebär att den får samma juridiska tyngd som en dom. Den går ut på att alla parakiter måste vara borta senast i slutet av 2025, medan undulaterna och finkarna får stanna kvar på obestämd tid. Några nya fåglar får heller inte sättas in i burarna, men de ägg som är lagda får kläckas.

– Jag gjorde en förlikning bara för att få ett avslut på det. Egentligen är det jag som har gett med mig där, säger hyresvärden.

Inte första tvisten

I förlikningen har hyresvärden också gått med på att fixa vissa saker i bostaden, bland annat måla om grindar och dränera källaren. Dessutom finns en överenskommelse om hur felanmälningar och hembesök ska gå till.

Annons

Värden och hyresgästerna har haft med varandra att göra i rättsliga sammanhang redan innan fågelfrågan kom upp i hyresnämnden. I slutet av förra året vände sig till värden till hyresnämnden för att få igenom en hyreshöjning, men drog senare tillbaka sin ansökan.

Hem & Hyra har varit i kontakt med hyresgästerna, som inte vill kommentera uppgörelsen om fågelflytten vidare.

– Det är redan så in i helsickes infekterat mellan oss, säger en av hyresgästerna.

Fakta: Åtgärdsföreläggande

En ansökan om åtgärdsföreläggande lämnas till hyresnämnden. Om nämnden beslutar om föreläggande måste hyresvärden åtgärda vissa brister inom en viss tid. Ibland kan ett åtgärdsföreläggande kopplas till böter, vite. Oftast sker det om felen inte blir åtgärdade.

Fakta: Burfåglar

Parakiter är samlingsbegrepp som används för olika fågelarter som är populära att föda upp i fångenskap, som till exempel långstjärtade papegojor eller nymfparakiter. Undulater är en populär burfågel som tillhör ordningen papegojfåglar. Finkar förekommer över större delen av världen och blir beroende på art mellan 9 och 26 centimeter långa.

Läs också Charlotte sa åt sin granne att sopsortera – blev slagen med en kvast Elin blev utan egen toalett sedan taket fallit ner Uppsagd för att hunden ylar hemma i lägenheten - nu prövas fallet rättsligt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.