Annons

Stordalens smarta lägenhetsaffärer – äger ett av de största mellanhandsbolagen

Nyheter Mellanhänderna hyr ut bostäder i andra hand, tar ut ockerhyror och omsätter hundratals miljoner. Högsta domstolen och en statlig utredning har slagit fast: affärsmodellen är ett bulvanupplägg. Bakom ett av de största mellanhandsföretagen står den norske hotellkungen Petter Stordalen.
Foto: Getty Images/Marte Garmann

Hyresrätter hyrs ut i andra hand med hjälp av mellanhänder och förvandlas till hotellägenheter. Fenomenet har blivit allt vanligare i Sverige.

I den statliga utredningen ”Ordning och reda på hyresbostadsmarknaden” uppger mellanhandsbolagen att lönsamheten i deras bransch är låg.

Läs ocksåVärden är skyldig dem över en kvarts miljon för ockerhyra – nu har bolaget kursatPå Kobbarnas väg i Olskroken, Göteborg, har Sweden Svea Apartment haft ett antal lägenheter i Sigillets hus. Här har två familjer betalat över en kvarts miljon kronor i ockerhyra.

Ändå har omsättningen för de tolv största bolagen nästan fördubblats mellan 2016 och 2021.

Svårt få fram siffror

Hur mycket pengar som bolagen egentligen tjänar har utredningen inte lyckats slå fast. Utredaren Elin Olsson säger att hon och hennes medarbetare har gjort sitt bästa för att få fram siffror, men att det varit svårt.

Elin Olsson har lett den statliga utredningen Ordning och reda på hyresbostadsmarknaden, som bland annat granskar hotellifiering genom så kallade företagsbostäder.
Elin Olsson.

– Det vi kan se är att omsättningen och även antalet företag ökar. Det är en indikation om att det finns pengar att tjäna. Vi har också sett många fall av hyror som är väldigt höga i förhållande till vad som vore skäligt. Det ger också en fingervisning, säger Elin Olsson.

Bland företagen som figurerar i utredningen finns skumma småbolag. Sådana som har en postbox i en tobaksaffär som enda adress när de söks av Kronofogden.

Men där finns också jätteaktörer med storkapitalet i ryggen.

De tre största

Tre mellanhandsföretag hade allra högst omsättning 2022:

• Finskägda Forenom Logitjänst, som finns i flera länder och beskriver sig som ledande i Norden. Var mellanhand i målet som avgjordes i Högsta domstolen förra vintern.

Företagsbostäder i Sverige som sedan 2018 delägs av norske hotellkungen Petter Stordalens Strawberrykoncern, och som funnits på marknaden i 30 år.

Convendum. Har fastighetsbolaget Wallenstam som näst största ägare och har vuxit explosionsartat. Uppmärksammades nyligen för att hyra ut en trerummare för 90 000 kronor i månaden.

Läs ocksåBåda sidor överklagar historisk Airbnb-dom

Alla tre företagen omsatte över 300 miljoner kronor under 2022, vilket kan jämföras med ett mellanstort kommunalt bostadsbolag.

Annons

Vill inte redovisa

Forenom och Företagsbostäder finns även bland grundarna av branschorganisationen Företagsbostadsbolagen (FBB). Organisationen skapades som en reaktion på Högsta domstolens dom. I det målet hade lägenheten hyrts ut med Forenom som mellanhand.

– De här företagen vill se sig som de seriösa i branschen. Vi har försökt ställa uppföljande frågor om ekonomin till dem och bett dem öppna sina böcker för oss, men det har de inte gjort. Vi har inte heller fått någon förklaring varför, säger Elin Olsson.

Läs ocksåHan för en ojämn kamp mot bostadsfusket: ”Hela samhället har sovit i den här frågan”Karl Larsson leder arbetet mot misstänkt bostadsfusk på Störningsjouren i Göteborg.

Hon konstaterar samtidigt att det nya rättsläget har ställt saker på ända.

Slut med ”grova pengar”

– Tidigare har de här företagen kunnat verka i en legal gråzon. Nu har det ändrats. Vår slutsats är att det inte heller kommer att finnas samma möjligheter att göra grova pengar framöver, säger Elin Olsson.

I domen från i vintras slår Högsta domstolen fast att en bulvansituation med intressegemenskap rått mellan fastighetsägaren Carl Urban och mellanhanden Forenom. Mellanhandens huvudsakliga syfte har varit att kunna höja hyran och försvaga hyresgästens rättigheter.

I och med HD-domen får andrahyresgästen rätt att slippa betala överhyra och ska ha samma besittningsrätt som en förstahandshyresgäst. Plötsligt har möjligheten öppnats för andra som hyr av en mellanhand att göra samma sak.

Lobbar mot regeringen

Nu vill FBB att regeringen ändrar hyreslagen och skapar ett undantag för dem, så att företagen kan fortsätta som innan.

”Vi efterfrågar ett väldefinierat undantag i hyreslagstiftningens generella regler”, skriver FBB i en mejlintervju med Hem & Hyra. Organisationen uppger att de för dialog med regeringen och att politikerna visar ”god förståelse”.

Hem & Hyra vill ställa frågor till Petter Stordalen om hur han ser på frågan. Han har många gånger markerat att etiska frågor är viktiga för honom, bland annat genom att agera som miljöaktivist.

Men Strawberrykoncernen meddelar att Stordalen inte ger intervjuer om Företagsbostäder Sverige. I stället hänvisas vi till Företagsbostäders vd Mattias Stengl. Han ställer i sin tur inte upp på telefonintervju, utan vill ha frågorna på mejl.

”Förutfattad mening”

Mattias Stengl skriver att marginalen för de flesta företag i branschen ligger på mellan 2 och 5 procent. Det är en ”förutfattad mening” att bolagen tjänar stora pengar. Hans eget bolag Företagsbostäder har gått med förlust de senaste fyra åren och det har bara delvis berott på pandemin, poängterar Stengl.

Annons
Mattias Stengl, vd Företagsbostäder.

Men varför har då mellanhandsföretagen blivit fler och fler och deras omsättning ökat kraftigt, om lönsamheten är så dålig? Det vill Mattias Stengl inte kommentera. Han ber oss istället kontakta de aktuella bolagen själva.

Men även Företagsbostäders omsättning har ökat med drygt 63 procent perioden 2016–2022. Hur kommer det sig?

”Vinst och omsättning är två olika saker. Att vår omsättning har ökat mellan 2016 och 2022 stämmer och bekräftar efterfrågan för våra tjänster och visar på vikten av ett tydligt regelverk för att denna typ av uthyrning inte ska försvinna. Vi påverkas av höjda hyror från fastighetsägarna, elpriser, ökade personalkostnader med mera, som gör att vi tyvärr just nu inte klarar av att nå ett överskott.”

Den statliga utredaren uppger att hon och hennes medarbetare har velat få insyn i FBB-bolagens ekonomi och hur mycket ni tjänar, men det har de inte fått. Varför inte?

”Att utredaren efterfrågat, och inte fått tillgång till, hur mycket eller lite pengar vi tjänar vill jag inte kännas vid. Dessa siffror är offentliga och enkla att få tillgång till genom årsredovisningar.”

Varför vill Företagsbostäder att regeringen ändrar lagen?

”Precis som utredningen och vi själva påtalat så finns det både ett legitimt och uppenbart behov av våra tjänster, men den lagstiftning som är tänkt att reglera marknaden är inte uppdaterad. Det finns ett uppenbart behov av att denna verksamhet bättre regleras och där har vi som bransch stor kunskap att bidra med. Just nu råder osäkerhet för alla inblandade och vi välkomnar förtydliganden.”

Er huvudägare Petter Stordalen har ofta signalerat att etik är viktigt för honom. Hur rimmar det med den beskrivning av er affärsmodell som Högsta domstolen och utredningen ger, tycker du?

”Den granskning HD och utredningen gjort gäller inte enskild verksamhet och har inte i någon del riktat kritik mot Företagsbostäders verksamhet specifikt. Vi har från det att vi blev delägare i Företagsbostäder varit drivande i att en bättre reglering av marknaden behövs och precis som utredningen påtalat så finns det behov av den verksamhet vi bedriver. Vårt utbud är en blandning av olika upplåtelseformer, däribland bostadsrätter. I de allra flesta jämförbara länder så finns det en fungerande marknad för temporära bostadslösningar, och nu utgår vi ifrån att även den svenska marknaden säkerställer att detta ska få finnas genom ett uppdaterat regelverk.”

Hyresrätter blir hotell
Läs också Zlatan ger sig inte i hyrestvist – överklagar tingsrättsdom efter mindre än tre timmar Zlatan förlorar hyrestvist i tingsrätten – har använt bulvanupplägg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.