Stördes av skällande hundar på skola – får ersättning och ny bostad
Mannen hyr sedan lång tid tillbaka ett friliggande hus på en naturbruksskola i Sverige. Tidigare jobbade han på skolan men avslutade sin tjänst där för flera år sedan. Ändå har han bott kvar i det som egentligen är en personalbostad.
Något han kunnat göra eftersom regionen som driver skolan missade att skriva in en sak i hyreskontraktet: att han måste flytta senast sex månader efter avslutad tjänst. Normalt står det så i alla kontrakt som regionen skriver med de anställda på skolan som hyr en personalbostad.
Mindre kennel
Förra sommaren fick mannen en ny granne – en kvinna med ett stort antal hundar. Kvinnan har drivit en mindre kennel i huset men framför allt har hon använt hundarna i sin tjänst på skolan.
Det var då problemen började för mannen. Enligt honom skällde och ylade hundarna mer eller mindre konstant och vid några tillfällen traskade de in på hans tomt. En annan gång träffade han på en hund i sitt vardagsrum.
Situationen blev efter en tid ohållbar, enligt mannen. Han kunde inte använda sitt sovrum utan fick flytta ner i källaren på grund av hundskallen.
Byggde staket
Mannen mådde så dåligt att han till slut sökte läkarvård. Det resulterade i ett intyg där läkaren kort konstaterade att patienten mådde dåligt och hade svårt att sova på grund av hundarna.
Hyresvärden, det vill säga regionen, försökte på olika sätt komma till rätta med problemet. Bland annat satte man upp ett staket mellan husen – som ligger väldigt nära varandra. Det gjorde att hundarna hindrades från att vandra in på mannens tomt. Värden erbjöd dessutom både mannen och hans granne andra bostäder – något som båda två tackade nej till.
Filmer och bilder
I våras tog mannen kontakt med Hyresgästföreningen och sedan april har ärendehandläggaren Emma Åkerlund bistått honom.
– Det råder ingen tvekan om att han har blivit störd av hundarna. Han har bilder, filmer och ljudupptagningar som visar det, säger hon.
I somras skickade mannen, med stöd av Emma Åkerlund, in en begäran om ett åtgärdsföreläggande till hyresnämnden. Han ville att nämnden skulle tvinga hyresvärden att göra något åt hundarna.
Men hyresnämnden behövde aldrig ta något beslut under sammanträdet i höstas. I stället hölls förlikningssamtal som slutade med att parterna träffade en uppgörelse.
Den innehåller följande delar:
Störningarna gör att mannen får 32 357 kronor i hyresnedsättning. Han har erbjudits och tackat ja till en ny och likvärdig bostad på ett annat ställe. Regionen kommer även att bistå med flytten och stå för alla kostnader.
Äntligen lugn och ro
Mannen är i det stora hela nöjd med uppgörelsen.
– Det har varit en psykisk terror och det var först när jag kopplade in Hyresgästföreningen som regionen började lyssna på mig. Men nu jag är jätteglad att jag slipper från den här situationen och äntligen får lite lugn och ro. Det nya boendet är inte perfekt men jag tror att jag kan göra det trevligt där, säger mannen till Hem & Hyra.
Emma Åkerlund är också nöjd med utgången:
– Även om både hyresgästen och jag anser att det inte är han som ska flytta så är det här en jättebra uppgörelse, säger hon.
Kunde ha sagt upp kontraktet
Att hon är så positiv beror till viss del på att hyresvärden hade ett annat alternativ – att helt enkelt säga upp mannens kontrakt.
Det står nämligen också i hans hyresavtal att han kan bli uppsagd med tre månaders varsel om värden behöver bostaden för eget bruk eller som ”arbetarbostad”.
– Då hade det blivit en helt annan process och det är inte säkert att han hade behövt flytta för det. Men risken hade funnits, säger Emma Åkerlund.
Men regionen menar att en uppsägning inte var något alternativ. Detta eftersom mannen har besittningsskydd i och med att kontraktet inte sades upp när han avslutade sin tjänst på skolan. Det skriver en jurist på regionen i ett mejl till Hem & Hyra.
Inte acceptabelt
Hon understryker också att bostäderna är belägna på ett naturbruksgymnasium där djur förekommer och där de aktuella hundarna spelar en viktig roll. Samtidigt skriver juristen att det inte är acceptabelt med hundar som tar sig in på andras tomter och in i bostäder, men att man i och med överenskommelsen ”säkerställt att både regionens och hyresgästernas behov har tillgodosetts”.
Juristen poängterar även att hyresnedsättningen gäller för perioden 28 december 2023 till och med sista augusti i år. Det ska ses som att störningarna åtminstone efter det har upphört.