Annons

Storförbrukare får betala för värmen hos Platen

Motala Platen börjar ta extra betalt av hyresgäster som gör av med mycket el till bland annat värme och varmvatten. Boende med direktverkande el i Tjällmo, Godegård och Klockrike berörs.
Foto: Jenny Knutsson
Råckastigen i Tjällmo är ett av områdena som berörs.

Totalt handlar det om 70 lägenheter, varav de flesta finns i Tjällmo. Lägenheterna hade en gång i tiden kallhyra. Varmhyra infördes i början av 2000-talet då Platen hade svårt att hyra ut sina lägenheter i kransorterna.

– Eftersom inte hyran justerades så innebar det en rejäl hyressänkning, säger Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Dahlgren.

Läs ocksåVärmepump blir tillval - så stoppar Jonnie och grannarna chockhöga elräkningarJonnie Johansson, Kävlinge, värmepump, KKB

Bostadsstiftelsen Platen har fasat ut direktverkande el som uppvärmning i Motala tätort där det finns fjärrvärme. Men på de mindre orterna finns inget ekonomiskt försvarbart alternativ, enligt Ulf-Henrik Östlund, marknadschef på Platen.

Vid en genomgång upptäckte hyresvärden att förbrukningen varierade mycket, mellan cirka 6 000 kilowattimmar per år och uppåt 18 000 kilowattimmar för motsvarande lägenheter. Därför ville stiftelsen återinföra kallhyra och sänka grundhyran men låta varje hyresgäst stå för sin egen energiförbrukning.

Men hyresgästerna protesterade och efter förhandling med Hyresgästföreningen blev resultatet att de boende i stället får betala om de förbrukar mer än ett visst antal kilowattimmar. För tvåor och treor går gränsen vid 12 000 kilowattimmar per år och för fyr- och femrummare är det 14 000 kilowattimmar om året som gäller.

Läs ocksåVärmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre”Britta Högmark Härdner har stenkoll på sin elförbrukning och får vända på varje krona för att ha råd att betala den.

– Egentligen är det inget nytt, utan det infördes för flera år sedan, säger Ulf-Henrik Östlund.

Men trots att Platen haft möjlighet att ta betalt av storförbrukande hyresgäster så har man inte gjort det.

Annons

– Det fanns varken rutiner för hur mätningen skulle gå till eller hur debiteringen skulle ske, förklarar Ulf-Henrik Östlund.

Läs ocksåGaskrisen: Eva hotas av sexdubblad värmekostnad – ”Vet inte hur jag ska ha råd”Eva Arfvidsson, Vellinge, hyresgäst, biogas, gas, vellingebostäder

Nu har hyresvärden gått igenom och i många fall bytt tekniska installationer och från och med 1 juni gäller de nygamla reglerna inte bara i teorin utan även i praktiken. Men det är bara de som redan bor i de aktuella lägenheterna som berörs. Nya hyresgäster får kallhyra och måste teckna egna avtal för el och uppvärmning. Uppgörelsen är en övergångslösning. När kallhyra införs så sänks också hyran med 50 kronor per kvadratmeter och år, det vill säga med närmare 300 kronor i månaden för en lägenhet på 70 kvadratmeter.

Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Dahlgren är nöjd med lösningen.

– Det system man har haft är inte så bra eftersom hyresgästen själv styr förbrukningen men det är någon annan som betalar, säger han.

Uppgörelsen om ett tak hoppas både han och Platen ska leda till att hyresgästerna tänker sig för och blir mer återhållsamma med sin energiförbrukning.

– Jag tror inte att så många kommer att drabbas av högre boendekostnader egentligen, säger Håkan Dahlgren.

Annons

Om det skulle visa sig att det finns lägenheter som fortsätter sticka ut med extrem förbrukning, så kommer Platen undersöka om det kan vara något tekniskt fel som ligger bakom.

Barbro Lindgren, som bor i en av de berörda marklägenheterna i Tjällmo, välkomnar förändringen. Hon tycker att det är en rättvisefråga.

– Folk slösar när de inte behöver stå för det själva. Men jag vill inte betala för att min granne kanske vill ha jättevarmt hemma, säger hon.

Platen har även liknande rad- och parhuslägenheter i Nykyrka, Fornåsa och Österstad. Där är det redan i dag kallhyra som gäller.

Läs också Gratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringen Trebarnsfamilj vräks efter bränder, vattenskada och barnens knivlek

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.