Annons

Hyresgästföreningen går med medvetet underskott

Nyheter Hyresgästföreningen löpande verksamhet visar upp röda siffror. De senaste två åren är förlusten närmare 200 miljoner kronor. Men till hälften räddas underskottet upp av avkastningen från föreningens värdepapper. Förbundschef Jonas Nygren är inte orolig.
Foto: Kristian Pohl/Conny Pettersson
Röda siffror. Hyresgästföreningen går med underskott. Förbundsdirektör Jonas Nygren menar att det är helt enligt plan.

Utgifterna är mycket större än intäkterna. Så kan man kortfattat sammanfatta Hyresgästföreningens ekonomi de senaste två åren.

Under 2019 uppvisade föreningens löpande verksamhet ett underskott på 96 miljoner kronor, vilket är marginellt lägre än 2018 års förlust på 101 miljoner kronor.
Men: Förlusten från den löpande verksamheten täcks till över hälften upp av de 53 miljoner kronor som avkastningen från de finansiella placeringarna inbringade. Under 2018 var avkastningen 45 miljoner.

Läs ocksåBrutalt medlemstapp på grund av coronapandemin

Hyresgästföreningen förbundsdirektör Jonas Nygren är ändå inte orolig och menar att förlusterna är enligt plan. De röda siffrorna beror på att föreningen gjort kostsamma investeringar i bland annat ny hemsida och ett nytt intranät, och satsningar på kommunikation, där Jonas Nygren nämner kampanjen mot marknadshyror som en dyr post.

– Vissa regioner visade ganska stort underskott, däribland Stockholm och Västra Sverige. Sedan har vi en del kostnader som vi inte budgeterat för. Exempelvis utredningen i samband med uteslutningen i Göteborg, säger Jonas Nygren.

Hyresgästföreningen har ställt upp ett antal finansiella mål som till viss del krockar med varandra. Den löpande verksamheten, det vill säga intäkter och utgifter, ska gå plus minus noll under en treårsperiod. För åren 2017-2019 är resultatet minus 206 miljoner kronor.

Annons
Läs ocksåOrdföranden i Västra Sverige utesluts ur Hyresgästföreningen

Men så finns det ett annat mål som säger att det egna kapitalet inte ska vara större än en samlad årsavgift per medlem med ett intervall uppåt på 15 procent. Det motsvarar 623 miljoner kronor. Hyresgästföreningen hade vid årsskiftet 714 miljoner kronor eget kapital. Man har alltså mer pengar i ladorna än det mål som förbundsstyrelsen satt upp.

– Anledningen till att vi gjort så stora satsningar är att vi har ett så stort kapital. Vi är inget företag med mål att tjäna så mycket pengar som möjligt, utan att ha nöjda medlemmar.

Hyresgästföreningens kapital är, förutom fastigheter, placerat i olika former av värdepapper, bland annat aktier. Målsättningen har varit att avkastningen ska vara tre procent bättre än bästa bankränta. Föreningens kapitalplacering går långt mycket bättre än så: Mellan 2006 och 2019 har avkastningen i genomsnitt varit 6,8 procent högre än bästa bankränta. I fjol slogs rekord med nästan 20 procent bättre utfall än att ha pengarna på ett vanligt bankkonto.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Men nu ska rutinerna för kapitalplaceringarna ändå ses över. Målet är att avkastningen ska öka och kostnaderna för placeringarna minska, enligt Jonas Nygren.

Annons

Innebär det att Hyresgästföreningen ska ta större risker när kapitalet placeras?
– Nej, tvärtom. Jag tror att vi haft en ganska hög risk eftersom det varit goda tider på börsen. Nu måste vi fundera kring att minska riskerna i och med att det ser ut som att konjunkturen vänder nedåt. När jag blev anställdes fick jag uppdraget att se över kostnaderna. Då finns det inga heliga kor.

Så Hyresgästföreningen ska minska risken och samtidigt öka avkastningen?
– Nej, men vi vill ha så god avkastning som möjligt utifrån den risk vi kan acceptera, säger Jonas Nygren.

Läs också Andreas Cervenka: Bostäder till rimliga priser är centralt för att samhället ska fungera Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.