Annons

Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

Halmstad När Hyresgästföreningen och Willhem i Halmstad inte kom överens lämnade bostadsbolaget förhandlingsbordet. Sedan höjde de hyrorna ändå.
Foto: Gry Ellebjerg

Eva Hultberg som bor på Andersberg i Halmstad vet fortfarande inte vad hon får i hyreshöjning i år.

– Jag blir mest irriterad. Det är märkligt att de inte kan lösa detta.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.
Eva Hultberg ser ut att få vänta på besked om årets hyreshöjning.

När hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Willhelm bröt samman i mars valde bostadsbolaget att ändå höja nivån på hyresavierna med 3,75 procent. Hyresgästföreningen rådde sina medlemmar att fortsätta betala den gamla hyran tills att det fanns en överenskommelse

Men få verkar ha hörsammat rådet.

Enligt Willhem berörs 2 156 hyresgäster och hela 2 110 hyresgäster har idag betalat den nya hyran. Enbart 46 hyresgäster har inte accepterat hyreshöjningen. Nicklas Lidholm, förhandlare på Hyresgästföreningen, gillar inte Willhems metoder.

Läs ocksåNytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjningDåligt underhåll, snöröjning, asfalt

– Att så många väljer att betala visar på den skeva maktbalansen mellan fastighetsägare och hyresgäst. Att dom envisas med att skicka påminnelser samt upprepade inkassokrav hjälper inte, vilket jag anser borde vara olagligt, säger han.

 

Annons

Riskerar ingenting

När ett bostadsbolag höjer hyran utan att det finns någon överenskommelse kallas det direktavisering. Den som inte accepterar den nya hyran och i stället fortsätter betala den gamla riskerar inga konsekvenser mer än att eventuellt få betala höjningar retroaktivt.

Utan en hyresuppgörelse kan hyresvärden antingen fortsätta förhandla med Hyresgästföreningen eller pröva skäligheten i sina yrkanden i hyresnämnden.

Eva Hultberg har lyssnat på Hyresgästföreningens råd. Tills vidare har hon satt undan en summa pengar på banken varje månad som reserv. Men tiden har gått och inget händer. Snart är det dessutom dags att börja förhandla om 2024 års hyreshöjningar. Enligt Hyresgästföreningen brukar Willhem påkalla förhandling i september så att en överenskommelse ska vara klar första januari.

– Nu vill jag vill veta vad som gäller. Jag vill kunna lägga en budget och få ordning på pengarna, säger Eva Hultberg.

Läs också175 hushåll i centrum för mångårig hyresstrid: "En klassisk delseger"

Kommer påkalla förhandling för 2024

Enligt Nicklas Lidholm handlar konflikten om cirka 600 lägenheter som har så höga hyror att de inte är berättigade en höjning på 3,75 procent, eventuellt ingen höjning alls för vissa. Wilhelm har inte gått med på olika nivåer på hyrorna.

Hem & Hyra söker Willhem på telefon men bostadsbolagen svarar endast via mejl. ”Vi har under lång tid förhandlat med Hyresgästföreningen men tyvärr inte kommit överens”, skriver regionchefen Catarina Altement som motivering till direktaviseringen.

På frågan om vad som nu händer med hyrorna som inte är förhandlade och inte blivit accepterade blir svaret: ”Vi kommer att påkalla förhandling för 2024 års hyreshöjning”.

Annons

Enligt förhandlare Nicklas Lidholm är det troligt att samma problem då uppstår.

– Egentligen försvårar det inte förhandlingen i sig men vi kommer ha samma problematik likt förra året att hitta rätt hyra för varje lägenhet. I förhandlingarna för 2024 års hyror så kommer vi att utgå från senast förhandlade hyra

Kan få vänta på besked

Och Eva Hultberg och de 45 andra hyresgästerna kan få vänta på besked för Catarina Altement skriver: ”De 46 som inte har accepterat kommer att diskuteras med Hyresgästföreningen i samband med påkallan eller så tas dessa vidare till hyresnämnden”.

Hon vill inte svara på om det finns någon tidsplan, inte heller utveckla resonemanget i stort.

Också SBB och Franshill har valt att stranda förhandlingarna. De har yrkat på 4,8 procent i hyreshöjning. De har ett mindre antal lägenheter. Också de har valt att ändå skicka höjda hyresavier till sina hyresgäster, det vill säga direktavisera.

Fakta: Höja hyran utan att den har förhandlats klart - detta är direktavisering
  • När en hyresförhandling strandat råder avtalslöst tillstånd. En del värdar väljer då att gå ut med nya avier till sina hyresgäster med den högre hyran.
  • Om du som hyresgäst betalar den nya högre hyran innebär det att du godkänner höjningen.
  • En hyresgäst kan inte förlora sin lägenhet genom att fortsätta betala den gamla hyran utan värden måste då låta pröva höjningen i hyresnämnden.
  • Är du medlem bör du kontakta Hyresgästföreningen. Då kan du få hjälp av ett ombud i hyresnämnden och behöver inte gå dit själv.
Läs också Hyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror” Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.