Störningar kan bli rättssak
Sekelskifteshuset på Södra promenaden 137 och Skeppargatan 58 i Norrköping har varit en byggarbetsplats sedan ett år. Hyresvärden Adekto fastighetsförvaltning och fastighetsägaren Rudolf och Birgitta Knopf påbörjade pålningsarbeten förra våren för att åtgärda sättningar i huset, ett arbete som blev klart före jul.
Nu handlar striden om vilken ersättning som ska betalas ut till de boende som kompensation. Som Hem & Hyra rapporterat tidigare vittnar flera hyresgäster om stora störningar med oväsen och vibrationer. En del så pass stora att de inte har kunnat vistas i sina lägenheter, några flyttade ut tillfälligt, andra permanent.
– Tänk dig att bo mitt i en byggarbetsplats, stålbalkar som slås in, borrar som ekar i alla väggar och folk som skriker. En sådan situation i ett år, det var vår vardag, säger Marcus Pettersson, en av de drabbade hyresgästerna.
Hyresvärden erbjöd först en ersättning på fem procent av hyran, vilket kunde ge upp till 2 500 kronor per hyresgäst. En kompensation som ansågs för klen av de flesta. Totalt har 29 hyresgäster med bland annat Hyresgästföreningen som ombud vänt sig till hyresnämnden och krävt högre ersättning. I slutet av mars kom nämndens förslag att hyresgästerna bör kompenseras med en månadshyra, det vill säga 20 procent av hyran under fem månader. Ett bud som hyresvärden gått med på under förutsättning att alla hyresgäster tackar ja. Men så verkar inte bli fallet.
– Helt krasst känns det för jävligt, med tanke på det vi utsatts för så trodde jag att det var ett aprilskämt. Om vi tackar ja till erbjudandet så blir vi av med våra möjligheter att klaga på det som varit och de jobb som återstår, säger Marcus Pettersson.
När Hyresgästföreningen samlade de boende till ett möte var majoriteten överens om att tacka nej till förslaget.
– Vi ligger för långt i från varandra. Vi pratar om ersättningar på 25 procent av hyran under ett helt år och 100 procent av hyran under de 130 dagar som de pålat i fastigheten, säger Chadi Elazzeh, jurist på Hyresgästföreningen.
Ärendet ser nu att få prövas i tingsrätten, en process som kan ta lång tid och innebära stora kostnader för den part som förlorar.
– Vi ska ha en förhandling till med fastighetsägarna, men det verkar som vi får gå med detta till tingsrätten, säger Chadi Elazzeh.
Några av de boende kan ändå tänka sig att tacka ja till nämndens förslag, men om hyresvärden går med på det är ännu oklart.
– Vi får ta en diskussion och se vart det slutar. Det är svårt att uttala sig närmare, det här är ju ett ärende som fortfarande pågår, säger Cecilia Wågemar, jurist på Fastighetsägarna Mittnord.