Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset
Samtalet kommer till störningsjouren vid tvåtiden på natten. ”Åk inte ensam på denna”, antecknar vaktbolaget. Väktarna tar sig till flerfamiljshuset på en ort i Hälsingland. De börjar söka igenom källaren. En innerdörr har ställts upp med en handske och ett förråd är uppbrutet, men det kan vara sen tidigare, noterar väktarna.
Först när de går upp i ett trapphus hör de kvinnan, som är inlåst i ett förråd. De pratar med henne genom dörren. Hon kan inte ta sig ut – och väktarna lyckas inte ta sig in till henne. Polisen anländer, men får vänta in räddningstjänsten som till slut bryter upp den massiva dörren och släpper ut kvinnan ur förrådet. Hur det gått till när hon blev inlåst framgår inte. Vaktbolaget lämnar platsen över två timmar efter att de ryckte ut, enligt åtgärdsrapporten.
Grannarna oroliga och uppgivna
Händelsen är långt ifrån den enda hyresgäster i flerfamiljshuset har reagerat över. Enligt bostadsbolaget är flera hyresgäster oroliga och uppgivna. De känner att det otryggt att bo kvar och har svårt att sova om nätterna, skriver hyresvärden till hyresnämnden. Vissa har sovit borta tidvis för att de inte får någon lugn och ro hemma.
Problemen cirkulerar enligt bostadsbolaget runt en av hyresgästerna i huset, en man i övre medelåldern. Enligt grannar har vänner och bekanta till mannen bland annat klättrat in genom ett fönster i trapphuset. De ska också ha knackat på hos andra i huset eller skrikit för att bli insläppta vid olika tider på dygnet. Hyresgästens bekanta ska dessutom vid ett tillfälle ha ryckt sönder entréporten, och vid andra sett till att den inte går i lås med fimpar, stenar och tejp. Problemen verkar – som i många liknande fall – bottna i att de som kommer för att besöka mannen missbrukar alkohol eller andra droger.
Har inte avgjorts i hyresnämnden
Hyresgästen har tidigare blivit varnad av bostadsbolaget. Han bodde under ett år på korttidskontrakt, efter en förlikning i hyresnämnden. Men nu har hyresvärden fått nog och vänt sig till hyresnämnden för att få vräka mannen. Enligt hyresgästen själv brukar hans besökare inte störa grannarna och aldrig vara kvar efter 22 på kvällen. Ärendet har ännu inte avgjorts i hyresnämnden.
Det är vanligt att det tar lång tid – flera år – från att hyresvärden skickar en första varning till hyresgästen tills dess att hyresgästen som stört sina grannar vräks.
- Enligt hyreslagen ska hyresgästen ”se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas”.
- Hyresgästen ska också ”i övrigt iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten”.
- Hyresgästen är dessutom skyldig att ”hålla noggrann tillsyn över” att även andra i hushållet och gäster följer reglerna.
- Kontakta din hyresvärd eller störningsjouren om du inte kan tala en störande granne till rätta och om problemen fortsätter.
- För störningsdagbok. Anteckna vad som hänt och när det hänt. Dina anteckningar är bra att ha när du har kontakt med hyresvärden eller polisen.
- Hyresgästföreningen kan stötta dig och ge råd i dina kontakter med hyresvärden. Du kan också få hjälp att söka hyresreduktion.
- Kontakta socialtjänsten om du misstänker att den som stör mår dåligt på grund av missbruk eller misstänkt psykisk sjukdom.
- Om du upplever att du är hotad eller förföljd ska du kontakta polisen.