Annons

Polisen ser större risk för våld när gängkriminella lurar äldre i deras hem: ”Mer hotfullt beteende”

Nyheter De uppmärksammade telefonbedrägerier där brottsoffer och bedragare aldrig möts öga mot öga minskar. Nu ser polisen istället tecken på att gängkriminella allt oftare tar sig hem till de äldre som luras. Det innebär att fler riskerar att utsättas för våld. ”De som kommer nu har ett mer hotfullt beteende”, säger polisens bedrägeriexpert Stefan Larsson.
En tvådelad bild som visar två mörka siluetter i en gångtunnel och en hand till en äldre person som håller i en käpp och texten "Bestulen på tryggheten".
Foto: Gry Ellebjerg
Risken för våld ökar när gängkriminella ger sig in på bedrägerier där äldre söks upp i hemmet, varnar polisens expert.

Hem & Hyra har tidigare berättat om hyresgästerna Olof och Mary i Landskrona, som blev av med sitt betalkort och 41 500 kronor i kontanter i ett bedrägeri.

Detta var ett av många fall där äldre personer blivit av med sina livsbesparingar genom det som kallas fysisk vishing – bedragare som först ringer hem till brottsoffret för att sedan komma till bostaden och lägga beslag på betalkort, kontanter, smycken eller andra värdesaker.

Läs ocksåBedrägeriet börjar med bluffsamtal – så gör du dig mindre synlig på nätetEn närbild på en man med slips och klocka och ring som håller i en mobiltelefon, med vinjetten "Bestulen på tryggheten".
En siluett som visar en kvinna med glasögon som står framför ett fönster med en blommönstrad gardin och neddragna persienner.
Mary i Landskrona blev lurad av bedragare som alla på något sätt var släkt med varandra.

När de personer som lurade Mary, Olof och ytterligare sex personer ställdes inför rätta i Lunds tingsrätt var det i någon mening en släktträff som utspelade sig i och utanför rättssalen.

Två män 20- och 30-årsåldern som är halvbröder åtalades, tillsammans med en man i 50-årsåldern, som är pappa till en av bröderna. På de anklagades bänk fanns också en kvinna i 30-årsåldern. Enligt flera av åhörarna hade hon en relation med den äldre mannen, men hon själv förnekade detta när hon fick frågor om det under rättegången.

Släkter och familjer bakom

Stefan Larsson är spaningsledare på polisens nationella operativa avdelning och har jobbat mot bedrägerier de senaste 20 åren. Hans jobb är att upptäcka olika nya tillvägagångssätt som bedragarna använder, och att hjälpa de olika polisregionerna i deras arbete.

Enligt Stefan Larssons erfarenhet finns det flera saker som går igen när det gäller de personer som hittills varit mest aktiva i fysisk vishing. De ingår i familje- och släktbaserade konstellationer, som polisen kallar det.

– Det finns familjer som har detta som enda inkomst – tillsammans med andra bedrägerier och småbrottslighet, säger Stefan Larsson.

Ett porträtt på en man som är snaggad och har glasögon.
Stefan Larsson är spaningsledare på polisens nationella operativa avdelning.

Återfallsfrekvensen är också hög.

– De är bedragare ut i fingerspetsarna. Många av de här har sysslat med samma typ av brott i generationer.

Låtsades vara ett barnbarn

Samtliga som dömdes i Lunds tingsrätt har också dömts för andra bedrägerier tidigare, till exempel genom att utge sig för att vara ett barnbarn i akut behov av pengar.

Den fysiska vishingen utgör en mindre andel av det totala antalet bedrägeribrott. Men nu finns det mycket som tyder på att nya aktörer i gängmiljön har gett sig in på den form av bedrägerier där gärningspersoner och brottsoffer möts öga mot öga.

Annons
Läs också3 tips från polisen - så skyddar du dig mot bedragare i hemmetEn tvådelad bild med vinjetten "Bestulen på tryggheten" - en övervakningsbild som visar en person med pixlat ansikte som håller någonting i handen medan andra personer går förbi i snön i bakgrunden, samt porträtt av en ung kvinna med glasögon, piercing i läppen, rödaktigt hår och vit blus.

– De har ju sysslat med den vanliga vishingen innan, men nu har vi sett att några av dem gått över även till den fysiska, säger Stefan Larsson.

Misstänktes för bedrägerier – greps för mord

Redan 2019 fanns tecken på att gängkriminella hade börjat ge sig in på fysisk vishing, alltså bedrägerier som inleds på telefon och fullbordas med ett besök. Då dömdes flera personer för att ha kommit hem till äldre personer i Skåne och Halland och lagt beslag på deras betalkort. Polisen misstänkte att det var ett antal gängkriminella i Malmö som var uppdragsgivarna – men kunde inte gå vidare med den utredningen eftersom dessa personer greps och lämnades ut till Spanien misstänkta för mycket grövre brott, som mord, mordförsök och utpressning.

– Det står ju inte i paritet med fysisk vishing där maxstraffet är sex år, säger Stefan Larsson.

Läs också”Portvakten” Michael håller koll på huset – så kan grannar stoppa åldringsbedragarnaEn äldre man med kortklippt vitt hår och svart t-tröja som sitter och dricker kaffe ur en mugg utanför en port och i bakgrunden syns en rullator och text på bilden "Bestulen på tryggheten".

En av anledningarna till att den fysiska vishingen blivit mer attraktiv är att de rena distansbedrägerierna fått mycket uppmärksamhet, inte minst när SVT i början av året från insidan kunde visa hur bedragarna lurade sina offer på telefon och sedan hånskrattade åt de som utsattes. Det fick regeringen att kalla till sig banker och telekombolag för att diskutera problemet. Tidigare i år kunde polisens nationella operativa avdelning också berätta om ett trendbrott med färre anmälningar – 1700 i april jämfört 3100 under februari. Denna typ av brottslighet hade helt enkelt blivit mindre lönsam.

Fördelarna med bedrägerier på plats är ur gärningsmännens perspektiv flera – bland annat en minskad risk för konflikter med andra kriminella jämfört med andra illegala sätt att tjäna pengar, säger Stefan Larsson på polisen.

– Narkotikan är begränsad – du har ett kvarter och kan inte expandera hur mycket som helst. Men bedrägerierna är oändliga. Du kommer ju inte i konflikt på samma sätt som du gör när det gäller försäljning av droger.

Brottslingar samarbetar

Stefan Larsson berättar att personer ur olika kriminella grupperingar som ligger i konflikt med varandra när det gäller narkotikahanteringen samarbetar när det gäller bedrägerier. Det kan handla om att man ringer tillsammans eller delar på penningmålvakter. En penningmålvakt kan vara en person som mot en avgift låter en brottsling föra över pengar som kommer från ett bedrägeri till det egna bankkontot, för att sedan slussa pengarna vidare eller ta ut dessa i kontanter.

Bedrägeriexperten tror inte att de familje- och släktgrupperingar som håller på med fysisk vishing kommer att sluta, för att andra kriminella beger sig in i verksamheten. Då är det troligare att det blir någon form av samarbeten.

Stadsdelen Östermalm i Stockholm.
Smycken för miljontals kronor blev bytet efter bedrägeriet på Östermalm i Stockholm.

Det finns oftare mer pengar att stjäla för den som får tillgång till brottsoffrets bankkonto, än för den som bara kommer över det fysiska kortet och går till en uttagsautomat. Men även hembesök kan ge mycket stora brottsvinster. Just nu utreder polisen tre fall i Stockholm där äldre kvinnor i den fashionabla stadsdelen Östermalm misstänks ha blivit av med smycken värda miljontals kronor sedan de har fått hembesök av gängkriminella som har sin bas i Mälardalen.

Större risk för våld

När gängkriminella visar ett ökat intresse för fysisk vishing innebär det också att brottsoffren ställs inför nya gärningspersoner – och nya faror.

Annons

De familjestrukturer som hittills har dominerat brottsligheten har bara i undantagsfall använt våld, säger Stefan Larsson

– Det är minsta motståndets lag. Får du inte så går du, och så tar de nästa, säger han.

Men detta är inte alltid fallet med de nätverkskriminella.

– De som kommer nu har ett mer hotfullt beteende, de tränger sig in i lägenheten på ett annat sätt, de saknar konsekvenstänk och rycker till sig smycken och kort, säger Stefan Larsson.

I två fall som polisen just nu tittar på och misstänker har koppling till gängmiljön har personer utsatts för våld – i ett fall har brottsoffret blivit nedbrottat, i det andra fallet har en hemtjänstanställd som försökt ingripa blivit nedslagen.

– Så risken är större att nån äldre person kan bli skadad. Vi har inte sett det här våldet och hotet innan.

Polisens uppmaning: Ring 112

Stefan Larssons uppmaning till den som blivit kontaktad av en misstänkt bedragare är att ringa polisen. Ring på 112, och ring direkt.

– Då har vi en chans att i bästa fall ha en mottagningskommitté för den personen som sedan ringer på dörren. Tveka inte! Det är alltid bättre med ett samtal för mycket än för lite till polisen.

Fakta: 3 tips från polisen – så skyddar du dig mot bedragare i hemmet

Polisens Cajsa Ernholdt berättar om hur du kan skydda dig.

Bestulen på tryggheten
Läs också Mary och Olof lurades att släppa in bedragare – blev av med sparpengarna: ”Sa att de var från polisen” Falska hyresgäster kastas ut och riskerar fängelse – knark till köpare i hela landet skickades från lägenhet i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.