Annons

Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet

Västernorrland Mer pengar till teknik och förenklat regelverk får polisen att storsatsa på kamerabevakning. I exempelvis Norrland har antalet kameror blivit 20 gånger fler på mindre än tre år. Men i jakten på gängmedlemmar flyttas övervakningen allt närmare, in i bostadskvarteren.
En polisklädd man, sedd lite underifrån, gestikulerar medan han talar. Bilden är tagen utomhus framför ett flerbostadshus. Uppe i ena hörnet syns en av polisens bevakningskameror.
Foto: Åsa Eriksson
Fokus. Polisen bevakar Mitthems hyreshusområde i Nacksta. Kamerorna som skulle ha tagits ner i maj ska nu sitta året ut. "Det begås inte fler brott här statistiskt sett, utan kamerorna sitter där på grund av ett fåtal individer som vi vill ha koll på", säger polisen Christian Hald.

De tegelröda höghusen i Nacksta utgör hem för tusentals hyresgäster. Här bor barnfamiljer, studenter och pensionärer. Området ligger nära skog och natur och har stora grönytor och lekplatser.
Nacksta är också ett av de bostadsområden i Sundsvall som polisen håller under särskild uppsikt. Rivaliserande narkotikanätverk ger upphov till grova brott och så kallade tillfälliga kameror är strategiskt utplacerade för att fånga upp kriminell verksamhet.

– Det är toppen! De får gärna sätta upp ännu fler, säger hyresgästen Leif Sjöberg som flyttade till Nacksta för tolv år sedan.
Han berättar att polisen brukade cirkulera i området flera gånger varje dag innan kamerorna sattes upp. Nu känns det lugnare.

Läs ocksåHårdare tag mot kriminella hyresgäster – knarkgömma hos 65-årig kvinna kan leda till vräkning

Även Leifs granne Agneta Henricsson uppskattar övervakningen som hon tycker inger trygghet.
– Jag vet att kamerorna finns där, men tänker inte särskilt mycket på dem och känner inget obehag över att bli iakttagen. Det är bara bra om polisen ser nåt skumt och tar nån, säger hon.

En äldre kvinna i förgrunden och en äldre man i bakgrunden, utomhus i ett höghusområde.
I siktet. Leif och Agneta fångas på bild när de sitter och småpratar med grannarna på bänkarna framför huset.

1 januari 2020 ändrades kamerabevakningslagen och kravet på tillstånd för att sätta upp kameror slopades för brottsbekämpande myndigheter. Digital bevissäkring har fått en allt större betydelse och sedan 2022 tilldelas polisen 400 miljoner årligen för att satsa på teknik.
Hem & Hyra har tidigare skrivit om att kombinationen av lagändring och mer pengar har lett till en markant ­ökning av kameror över hela landet.

Från 4 till 79 kameror i Norrland – men polisen vill se många fler
  • I januari 2020 fanns det fyra kameror i hela Norrland.
  • I dag är siffran 79, och antalet kameror ökar hela tiden.
  • De hittills obevakade ­städerna Skellefteå, Boden och Kramfors står näst på tur.
  • Och inom polis­myndigheten anses behovet vara långt ifrån mättat.

– Om pengarna skulle räcka ser jag gärna en fördubbling av kameror. Vi har absolut en stor nytta av dem. De kan förebygga en del brott, men främst ger de oss viktig information som vi kan använda i utredningar, säger Christian Hald, områdespolis och samordnare för polisens kameraförmåga i Västernorrland.

En polis i full mundering bakom ratten på sin tjänstebil. Bilden är tagen inifrån kupén.
Digital bevisföring kan väga tungt i ett brottsmål. Det kan användas både i syfte att fria och att fälla.

Polisens kamerabevakning delas upp i fasta och tillfälliga kameror. De fasta riktas ofta mot allmänt stökiga gator och torg medan de tillfälliga är tidsbestämda och kräver en särskild anledning.

Tillfälliga kameror placeras ofta på adresser där polisen misstänker att gängkriminella vistas och därför vill dokumentera händelser i området. De används sällan för bevakning i realtid för att upptäcka och sätta stopp för pågående brott.

Annons

– I vissa fall kan själva brottet ha fångats på bild, i andra fall kan det handla om att bekräfta att en viss person funnits på platsen, vilket kan användas som en del i en beviskedja i en rättsprocess.
Christian Hald berättar att tekniken möjliggör zoomningar med hög skärpa och att kamerorna kan fjärrstyras.

Läs ocksåJamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt"En ung man i mörkblå jacka. rosa T-shirt och svarta mjukbyxor står i en port och håller upp dörren med högerhanden. Den andra har han i byxfickan. Dörren är vit och huset är ett grönmålat trähus. Han ler lätt och tittar i n i kameran. Rödlätt hår.


En allt mer utvecklad teknik innebär också att ”vanligt folk” hamnar mer i fokus. Alla som bor i ett bevakat område fångas på film oavsett om man är en hederlig medborgare eller inte.

– Så är det ju, men lägenheter, kontor och balkonger maskas bort. Vi har inget intresse av de som inte begår brott, säger Christian Hald.

Läs ocksåKvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångestBild på en glasruta där man ser texten "Västmanlands tingsrätt" samt "Hyres- och arrendenämnden". Västerås stadssilhuett speglar sig i rutan. Infälld i bilden syns också en helsvart och ansiktslös silhuett i form av en kvinna.

Hur har de boende reagerat på ­kamerorna?
– Generellt är de jättepositiva, men det finns alltid några som kopplar ihop kameror med ett slags övervakningssamhälle, säger Christian Hald.

Kamerorna är dock inte gömda utan väl skyltade, både vid infarten till området och vid varje uppsatt kamera.

Annons
En lyktstolpe har försatts med information om bevakning.
Tillståndet för tillfällig kamerabevakning kan även gälla drönarfotografering. Nedanför upplysningen om kamerabevakning på området sitter även en klisterlapp med texten ”Kamerabevakning Obemannat luftfartyg”.

I dag möter inte övervakningen samma typ av kritik som den gjorde för några år sedan när fenomenet var nytt. Men advokaten Peter Hellman är en av rösterna som regelbundet hörs i debatten.

Hellman kopplar ihop polisens kameror med en allmän samhällsutveckling och menar att mängden kameror kan innebär en risk för avtrubbning.

– Tillvänjningen innebär en långsam glidning mot ett mer totalitärt och auktoritärt samhälle. Vi ser i andra europeiska länder där kritiska röster inte kan höras lika väl som förr; att i ett sånt samhällsklimat ge staten ett verktyg för massövervakning kan visa sig bli farligt, säger han.

Peter Hellman advokat
Advokaten Peter Hellman varnar för ett massövervakat samhälle.

Peter Hellman riktar också stark kritik mot polisen som han anser ­fattar ”slentrianmässiga” beslut om kamera­övervakning som inte alltid är motiverade.

– Polisen missbrukar det här i ganska stor skala och övervakar trots att man egentligen inte har skäl att göra det. Där finns en brist. Som vanlig medborgare kan man klaga till Integritetsskyddsmyndigheten och hoppas att de gör något.

Läs också Sadeta hann inte flyttstäda innan värden ringde polis - stämdes på 500 000 kronor Träd i skorsten och farliga lekplatser – De vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.