Annons

Straff för att köpa svartkontrakt allt närmare

Nyheter Snart kan det vara straffbart att köpa hyreskontrakt på den svarta marknaden. I augusti är det tänkt att en lagrådsremiss ska presenteras, berättar biträdande justitieminister Heléne Fritzon för Hem & Hyra.
Foto: Conny Pettersson
Står på sig. Biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S) är positiv till att göra det straffbart att köpa sitt hyreskontrakt svart. Trots att bland annat Svea Hovrätt är kritiska.

I november i fjol presenterades utredningen ”åtgärder mot handel med hyreskontrakt”. Straffet för att sälja ett hyreskontrakt föreslås att höjas till maximalt fyra år, men det ska även bli straffbart att köpa ett hyreskontrakt.

Flera tunga instanser var kritiska mot den delen av utredningen. Bland annat Svea hovrätt, var negativa.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S) är emellertid fortsättningsvis positiv till att kriminalisera även köp av hyreskontrakt. Det avslöjade hon på ett seminarium om ”Tryggare boende”, på Almedalsveckan, arrangerat av Hyresgästföreningen.

Annons

– Vi är väldigt intresserade av utredarens förslag och är beredda att gå vidare med det, säger Heléne Fritzon till Hem & Hyra.

En lagrådsremiss är tänkt att komma i augusti, enligt biträdande justitieministern.

Annons
Läs ocksåSnart kan du hamna i fängelse om du köper hyreskontrakt
Läs också Värden har låst in familjens ägodelar – efter tre månader är läget akut: "Vi har ingenting och barnen fryser" Kämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut Tunga böcker från golv till tak – då hotas hyresgästen av vräkning Hovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.