Annons

Strandade förhandlingar i Växjö

Växjö Växjöbostäder frånträder förhandlingarna med Hyresgästföreningen om nästa års hyra. Hyresmarknadskommittén får ta över, precis som förra gången parterna förhandlade om årshyran.
Foto: Annika Wallsson
Växjöbostäders hyresgäster får en hyreshöjning med 2,45 procent nästa år.

I oktober i år kom Växjöbostäder med ett av landets högsta yrkanden om vad de vill höja hyrorna med nästa år. Sju procent. Sedan dess har parterna träffats och förhandlat hyrorna. Men det går inte att få ihop en överenskommelse.

– Vi stod ganska långt ifrån varandra. Vi tycker att Växjöbostäder har en sådan stark ekonomi att det är skamligt att begära sju procent i höjning. Sju procent motsvarar 37 miljoner kronor. Samtidigt har Växjöbostäder ett eget kapital på 1,7 miljarder kronor. Man kan inte begära en sådan här hög höjning när bolaget redan har så mycket pengar som kan användas till renovering. Det är obegripligt, säger Lars-Inge Eriksson, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation.

Läs ocksåVäxjöbostäder vill höja hyran med sju procent

– Vi äskade sju procent och fick så klart ett motbud. Sedan har vi har haft många dialoger och förhandlingar och båda parter kom fram till att vi inte kan mötas. Vi behöver få in en annan part, säger Jennie Isberg, Växjöbostäders kommunikationschef.

Annons

Bakom yrkandet från Växjöbostäder ligger främst dagens underhållsnivå, förutom ökade kostnader för taxor, avgifter, löner och så vidare. Läs mer om det här: Växjöbostäder vill höja hyran sju procent

Även förra gången parterna förhandlade om årshyran blev det HMK, hyresmarknadskommittén, som fick avgöra hyrorna. Kommittén valde att höja hyrorna för två år framåt, för 2017 och 2018. Det blev en höjning på 0,7 procent för vardera år.

Annons
Läs ocksåÄntligen klart med Växjöbostäders hyreshöjning

Växjöbostäder ägs av Växjö kommun och har totalt 9 000 lägenheter varav 2 100 är studentlägenheter.

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, är en nationell kommitté som prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsföretag som är medlemmar i SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också "Hyresförhandlingarna behöver samordnas" "Äldre kvinnor drabbas hårdast av marknadshyror" Unik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.