Annons

Strandade hyror i Eskilstuna

Eskilstuna Hyresförhandlingarna för 2019 mellan Eskilstuna Kommunfastigheter och Hyresgästföreningen har strandat.
Det dröjer innan 2019 års hyror blir klara i Eskilstuna. Förhandlingen mellan Hyresgästföreningen och Eskilstuna Kommunfastigheter, Kfast, har strandat.

Fastighetsbolaget Kfast har yrkat på en hyreshöjning på 3,75 procent, vilket motsvarar ett tillskott i kassan på 20,5 miljoner kronor. Hyresgästföreningen har svarat med ett nollbud eftersom man jämför Kfasts krav med den årliga värdeöverföring som sker från företaget till ägaren Eskilstuna kommun.

Under en sexårsperiod med start 2018 ska 22 miljoner per år föras över till kommunen för att användas till så kallade bostadssociala insatser. Totalt handlar det om 132 miljoner kronor under denna period.

Läs ocksåEskilstuna Kommunfastigheter går vidare med försäljning

– Vi representerar hyresgästerna och våra medlemmar i synnerhet. Därför kan vi inte stå vid sidan om och låta kommunen systematiskt flytta pengar ur bolaget. Vi har under förhandlingen klargjort vår ståndpunkt och det är beklagligt att vi inte kunde komma överens, säger Fredrik Malmberg, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Han tillägger att föreningen sedan i höstas bedrivit en kampanj mot den årliga värdeöverföringen. Bland annat har man uppmanat Kfasts hyresgäster att protestera mot vinstuttaget.

– Men det har inte hjälpt, politikerna har inte lyssnat och då måste vi löpa linan ut.

Annons
Läs ocksåHögt tonläge i debatt om värdeöverföringDaniel Tillgren med Eskilstunaån i bakgrunden.

Monica Andersson Jensen, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation, säger att det är ovanligt att hyresförhandlingarna med Kfast strandar.

– Det har heller inte varit vår intention, men i ljuset av hur kommunen väljer att formulera ägardirektiven så var det inte möjligt att i år komma överens, säger hon.

Fredrik Elf som är vd för Kfast konstaterar att förhandlingen strandar på grund av att parterna står för långt ifrån varandra. Fastighetsbolaget och Hyresgästföreningen har olika syn på de 22 miljonerna som delas ut till kommunen. Kfast menar att pengarna inte bara kommer från hyresintäkterna utan att minst lika mycket kommer från den uthyrning av lokaler som sker inom bolaget.

Läs ocksåOense om summorna

– Vi har försökt vara tydliga med att utdelningen sker från hela bolaget. Men här har det blivit en stor låsning och vi och Hyresgästföreningen är överens om att vi inte kommer längre, säger Fredrik Elf.

Annons

Han tycker att förhandlingen kom in på fel spår redan från början.

– Egentligen handlar den inte om utdelningen. För oss har det varit en förhandling om den kostnadsökning vi har sett de sista åren och som vi inte fått någon kompensation för. Den handlar också om det stora underhållsberg som vi ser framför oss och som gör att vi behöver höja hyrorna, säger Fredrik Elf.

Förhandlingen kommer nu att avgöras i Hyresmarknadskommittén.

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, instiftades 1957 och är en nationell kommitté som prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsföretag som är medlemmar i Sabo, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Mamman slarvade med hyran - fängelsedömd dotter vräks Struntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.