Strandat om hyrorna i Västerås
Enligt Johan Kretz har Mimer under förhandlingarna vägrat att gå under 2,9 procent, vilket är bland de högsta nivåerna i landet.
– Vi anser att vi har tagit vårt ansvar då vi under förhandlingens gång har erbjudit uppgörelser på nivåer som accepterats av våra motparter på andra likvärdiga orter med motsvarande förutsättningar, som till exempel Norrköping och Örebro.
– Egentligen är redan det för mycket då Västerås till skillnad från andra städer är så förskonat från taxehöjningar 2019.
De avbrutna förhandlingarna gäller Mimers samtliga 11 000 lägenheter. Att Hyresmarknadskommittén nu får ta över innebär att 2019 års höjning kommer att fördröjas med ytterligare minst ett par månader.
För hyresgästernas innebär det att de riskerar att få betala höjningen retroaktivt. Men Hyresgästföreningens uppfattning är att Mimer själva ska bära konsekvenserna av att intäktshöjningen låter vänta på sig.
– Mimer valde att börja förhandla sent och att buda på nivåer som man visste inte skulle accepteras. Det vore olyckligt om deras hyresgäster skulle straffas för de besluten, säger Johan Kretz.
I en kommentar på Mimers hemsida säger vd:n Mikael Källqvist att förhandlingsklimatet varit gott men att parterna stått så långt ifrån varandra att det varit nödvändigt att koppla in hyresmarknadskommittén.
– Vi beklagar verkligen att vi ännu inte har ett besked att ge våra hyresgäster om årets nya hyra. Men vi hoppas att detta får en snabb lösning, säger han.
Hyresmarknadskommittén är den instans för tvistlösning som Hyresgästföreningen och kommunala bostadsbolag tillsammans kan vända sig till om de inte lyckas komma överens i hyresförhandlingarna. I kommittén ingår representanter för både Hyresgästföreningen och SABO, de allmännyttiga bostadsföretagens branschorganisation.