Annons

Street Games tar idrotten till utsatt stadsdel – Abdullahi, 13: ”Jag har testat boxning, fotboll och dans”

Uddevalla De Olympiska spelen må pågå i Paris men för de hundratals unga på Dalaberg i Uddevalla är det Street Games som gäller. "Vi ska göra det här området idrottsstarkt", säger Fatma Habeeb från RF-SISU.
Street Games på Dalaberg i Uddevalla.
Foto: Kajsa Wedberg
Friidrottsföreningen Hälle IF fanns på plats för att erbjuda ungdomarna på Dalaberg att prova på löpning.

Solen står högt och det finns inte mycket skugga att få på Dalabergs Näridrottsplats i norra Uddevalla. Värmen tycks dock inte bekomma deltagarna på årets upplaga av Street Games. Tvärtom är det högt tempo på löparbanor, basketplan och konstgräs.

Abdullahi Hussein, 13, med sina kompisar på Street Games på Dalaberg i Uddevalla.
”Dans var jättekul!”, säger Abdullahi Hussein, 13, (längst till vänster).

– Hittills har jag testat boxning, fotboll och dans. Dansen var jättekul! säger 13-årige Abdullahi Hussein och slår sig ner med sina kompisar på fotbollsplanen.

Det är dags för mellanmål, rejäla ostfrallor och en svalkande Festis.

– De här dagarna är de bästa på hela sommaren. Jag ger Street Games tio av tio poäng, säger Abdullahi.

Fatma Habeeb, 21, är projektmedarbetare på RFSISU i Västra Götaland.
Fatma Habeeb, 21, är född och uppvuxen på Dalaberg och den som håller i trådarna när Street Games arrangeras av RF-SISU i Västra Götaland.

I Dalabergskyrkans lokaler är Fatma Habeeb, 21, arbetsledare över mellanmålsgruppen. Fatma är projektmedarbetare på RF-SISU i Västra Götaland. Hon bor själv på Dalaberg och för andra året är det hon som samordnar Street Games på plats. Till sin hjälp har hon ett helt gäng ungdomsledare.

– Utan dem hade det aldrig gått. Vi har egentligen möjlighet att ta emot 250 barn. Men i dag har det kommit fler och vi har inte hjärta att neka dem, säger Fatma.

Ledarna Iman Yassin, Fatma Habeeb, Ahmed Jasin och Yosan Kesete får maskineriet kring Street Games på Dalaberg i Uddevalla att rulla.
Ledarna Iman Yassin, Fatma Habeeb, Ahmed Jasin och Yosan Kesete får maskineriet kring Street Games på Dalaberg i Uddevalla att rulla.

Deltagarna delas in i grupper efter ålder och får sedan chans att prova samtliga aktiviteter enligt ett rullande schema.

Walke talkien som sitter fast vid Fatmas ficka sprakar till. En av ledarna frågar vilken station hans grupp ska till härnäst. Fatma ger snabbt besked:

Annons
Läs ocksåVar du bor avgör om du idrottar: ”Krävs sex gånger så mycket i utsatta områden”Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande, och Sam Sejdi, Sjöbo i Borås.

– Din grupp ska till dansen. Vi roterar om fem minuter.

”Vinst även för klubbarna”

Street Games startades i Göteborgsstadsdelen Angered och har sedan spridit sig. Det är Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna, RF-SISU, som tillsammans med en rad idrottsföreningar står bakom arrangemanget. Dessutom finns Uddevallahem, Balder och Ica Nära på Dalaberg med som sponsorer.

Till klubbarna som är med hör friidrottsföreningen Hälle IF, boxningsklubben BK Västra, fotbollsföreningarna IFK Uddevalla och IK Svane, Uddevalla Bowlinghall, en dansförening samt Rugby Väst.

Läs ocksåHär jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden”Mattias Gabro från idrottsföreningen GIF Borås hjälper Sam Sejdi och Jac Backelin att spänna upp pingisnätet i Sjöbohallen.

– Målet är att erbjuda barnen och ungdomarna som bor här på Dalaberg en möjlighet att på prova olika idrotter. Så att de förhoppningsvis hittar en väg in i föreningslivet. Och det är ju något som även klubbarna här vinner på, säger Fatma.

Stora skillnader i idrottande mellan olika stadsdelar

Hem & Hyra har tidigare belyst skillnaderna mellan olika bostadsområden när det gäller idrottande bland barn och unga. Vår granskning visade att omkring 40 procent av Sveriges unga är aktiva i en idrottsförening. Men att skillnaden mellan välbärgade områden och resurssvaga var stor.

De senaste siffrorna för Uddevalla bekräftar den bilden. I de socioekonomiskt starka bostadsområdena Herrestad, Sunningen och Utby idrottar 56 procent av de unga i åldrarna 7-25 år. I de utsatta stadsdelarna Dalaberg och Hovhult ligger siffran på 22 procent.

Läs ocksåDiana jobbar för att fler ska engagera sig

– Vi vill att Dalaberg ska gå från idrottssvagt till idrottsstarkt, säger Fatma.

Ute på planerna börjar mellanmålet vara uppätet och det är dags för nya aktiviteter. På löparbanorna ser aktiva från Hälle IF till att de som vill prova på sprint gör sig redo för start.

Annons
Tarek Alkhateeb, 6, passade på att få en ansiktsmålning under Street Games på Dalaberg i Uddevalla.
Tarek Alkhateeb, 6, passade på att få en ansiktsmålning under Street Games på Dalaberg i Uddevalla.

I skuggan under en vit tältduk har en grupp mammor slagit sig ner för att fika och finnas till hands för de yngsta barnen. Syskonen Ritall, 7, och Tarek, 6, Alkhateeb passar på att få sig var sin ansiktsmålning.

7-åriga Ritall Alkhateeb på Street Games.
7-åriga Ritall Alkhateeb på Street Games.

– Här finns något för alla! säger deras mamma.

Läs mer om skillnaderna i ungas idrottande i olika stadsdelar: 

Var du bor avgör om du idrottar

Skolan som arena på Sjöbo i Borås

Skolan hjälper dem att lyfta sitt område

Fakta: Färre unga idrottar i utsatta områden
Omkring 40 procent av Sveriges unga är aktiva i en idrotts­förening. Men skillnaden mellan olika bostadsområden är stor. I väl­bärgade områden idrottar fler än hälften av de unga. I resurssvaga färre än vart fjärde.

Så här många åldrarna 7-25 år idrottar i olika områden i region BohusÄlvsborg-Skaraborgs största kommuner:

Borås
Sjöbo-Johannelund, 21 procent
Hässleholmen väst, 22 procent
Norrby, 21 procent
Fristad-Asklanda, 67 procent
Skövde
Ryds centrum, 18 procent
Skultorp-Skultorpsbygden, 56 procent
Trollhättan
Kronogårds Torg-Frälsegården, 18 procent
Halvorstorp, 66 procent
Uddevalla
Tureborg-Stenbacken, 15 procent
Norra Dalaberg-Norra Hovhult, 22 procent
Herrestad-Sunningen-Utby, 56 procent

Källa: Riksidrottsförbundet. Statistik över LOK-stöd, aktivitetsstöd till idrottsföreningar för barn- och ungdomsverksamhet, år 2022.

Läs också Villabarnen har färre hål i tänderna – men det går åt rätt håll i Vivalla Därför är tandhälsa en fråga om pengar och var du bor – Mohamed förlorade sju tänder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.