Annons

Strid om hyreshus – här står 26 lägenheter tomma mitt i stan

Stockholm Mitt i centrala Stockholm står 26 övergivna lägenheter. Här står striden mellan det stora försäkringsbolaget som vill riva huset och hyresgästerna som vill bo kvar. I september kan husets öde avgöras.
Foto: Ida Karlsson
”Minst fyra lägenheter står tomma i min trappuppgång,” säger Staffan Nilsson, till höger, hyresgäst och ordförande i den lokala hyresgästföreningen, här tillsammans med Sven Lindblom som också bor i huset.

När det mörknar om kvällarna tänds lampor i tomma fönster på Torsgränd, mitt i Stockholm.

– Anitra Steen gick förbi och tyckte huset såg så dystert ut. Hon ringde till vd:n och bad honom sätta upp lampor med timer. Det låter som ett skämt, säger Sven Lindblom som bor i huset.

Läs ocksåExpertgrupp: Torsgränd behöver inte rivas

De billiga Ikealamporna kom upp för ett år sedan. Staffan Nilsson, en annan hyresgäst, berättar att han ryggade tillbaka när han kom ut på balkongen.

– Jag undrade hur det kunde lysa där. Lägenheten bredvid har stått tom i flera år.

Hem & Hyra har följt kampen om Torsgränd under många år. AFA Fastigheter som äger huset i Vasastan är en del av AFA Försäkring som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och paraplyorganisationen PTK. Anitra Steen är ordförande i styrelsen för AFA Försäkring, som menar att huset som byggdes för fyrtio år sedan måste rivas.

Läs ocksåSjukt hus i innerstan kanske rivs

– Gällande frågan om rivning så är vår bedömning att för att kunna säkerställa hälsan hos våra boende så är det enda alternativet att bygga nytt och bygga rätt, säger Christian Persson, fastighetsutvecklare på AFA Fastigheter.

Hyresgästerna upplever att AFA motvilligt hanterat de problem som funnits. Värden vill inte lyssna utan har ett mål – att riva. Planen är att bygga nytt och förtäta med tre gånger så många bostäder. Det skulle bli en god affär för fastighetsägaren, menar de boende.

– Man vill tjäna pengar. De vill riva billiga hyresrätter och bygga dyrt. Stora fastighetsägare med mycket pengar ställs mot små hyresgäster. Det är Sveriges bostadspolitik i ett nötskal, säger Sven Lindblom.

Läs ocksåHyresgäster i rivningshotat hus JO-anmäler Stockholm stad

En lägenhet längst ner hade en fuktskada. Hyresgästerna evakuerades, golvet revs upp in på betongen. Nu har det stått så i fem år. En etagelägenhet, en sjua längst upp, står tom. En annan etagelägenhet, en femma, står också övergiven.

Längst upp i huset på Torsgränd finns etagelägenheter på över hundra kvadrat. Minst två av dessa står tomma.

– Det är helt sjukt att det står tomma lägenheter. Bostäder där vanliga människor kan bo med hyror som är okej, säger en kvinna i huset.

Av de 144 lägenheterna på Torsgränd 3-27 är det 26 stycken som inte används, 40 hyrs ut på vanliga kontrakt medan resten är korttidskontrakt. AFA hyr ut till företaget Toolgate som i sin tur hyr ut. Stockholms stad har nyanlända som bor i huset.

– En fastighetsägare som vill riva och bygga nytt drar ner på underhållet. Hundra familjer har de skrämt iväg under nio år. Vi kommer få hundraprocentiga hyreshöjningar om AFA får som de vill. Vi sitter i en jävla soppa, förklarar Sven Lindblom.

Själv har han arbetat med miljonprogram och har lång erfarenhet inom byggbranschen.

Annons

– Det är inget fel på det här huset. Det finns fuktproblem, men det går att åtgärda. AFA har 300 miljarder i kassan och vill ha mer. Politikerna måste ta sitt ansvar och stoppa projektet.

Samtidigt som värden dömt ut huset och förklarat det hälsofarligt har AFA låtit hyresgäster bo kvar och hyrt in en förskola från Vasa Real tillfälligt. I några fall har lägenheter rustats upp.

– AFA satte in plastorkidéer och hyrde ut via lägenhetshotellföretaget Forenom för 30 000 kronor i veckan. Då plötsligt gick det att renovera, men inte när vi behöver det, säger en hyresgäst.

Christian Persson på AFA Fastigheter säger att de endast utför nödvändig renovering inför uthyrning och behandlar alla hyresgäster på samma sätt.

– Efter utflyttningar kontrolleras inomhusmiljö i lägenheten och de som bedöms som okej ur boendesynpunkt hyrs ut på korttidskontrakt. De lägenheter som har inomhusmiljöbrister stängs.

För fyra år sedan satte kommunen in ledande experter som skulle avgöra om huset var i så dåligt skick att det behövde rivas. Det trodde man skulle leda fram till ett beslut. Lars Ekberg som är docent i installationsteknik var en av dem som fick uppdraget att göra en bedömning om det var befogat att riva.

– Vi kom fram till att det inte tycktes finnas sådana skäl, utan att det skulle gå att renovera.

Vid tiden när huset byggdes användes flytspackel som innehöll ett ämne som inte tål fukt. Det kan leda till missfärgningar och till att det bildas ammoniak. Lars Ekberg förklarar att det finns flera exempel på fastigheter som haft liknande problem, där det inte har varit nödvändigt att riva.

Lampor med timer tänds i tomma fönster på Torsgränd.

– AFA har skrämt upp många hyresgäster. Många härliga människor har flyttat, för de har trott att det här ska hända imorgon, att huset ska rivas, berättar en kvinna som bott i huset i tio år.

En tidigare vd tyckte att hon kunde fundera på att flytta till en lägenhet i Norra Djurgårdsstaden.

– Jag är förskollärare, jag kommer inte att dubbla min lön. Här bor ensamstående och pensionärer och barnfamiljer, det är det som är så härligt med huset. En hyra på 21 000 kronor i Norra Djurgårdsstaden – det finns inte på kartan. Det vi betalar nu är vår smärtgräns.

Hon menar också att underhållet är eftersatt. En dag rasade det en massa kakelplattor i hennes badrum.

– Det kom hit någon som tryckte upp dem igen. Man känner på väggen att det bågnar, det måste vara fukt under.

Annons

Husets öde kan nu avgöras. Den 24 september ska politikerna i Stockholm ta ställning till hur de ska gå vidare med huset på Torsgränd och andra hus i området.

Joakim Larsson (M) är stadsbyggnadsborgarråd. Han satt i stadsbyggnadsnämnden när expertgruppen lämnade sin rapport 2016. Han säger att han inte kan svara på varför det inte togs något beslut om husets framtid då.

– Inledningsvis presenterades det som att det var tvunget att rivas. Expertgruppen kom fram till att det ska kunna gå att renovera huset. Vi får se vad stadsbyggnadskontoret kommer med för förslag nu. De vill ta ett helhetsgrepp om området. Då får vi se om vi känner oss redo att fatta beslut.

Hur ser ni på att det står tomma lägenheter mitt i bostadsbristens Stockholm?

– Det är aldrig bra att det står tomma lägenheter. Det är olyckligt att det är långa processer. Därför ska man inte låta det gå längre tid än behövligt. Det ligger i allas intresse att vi kommer till beslut.

En av hyresgästerna beskriver Torsgränd som en lummig småstad i stan, där alla hälsar på alla.

– Folk kommer ner och grillar. Ibland har vi kräftskiva. Vi uppskattar det gröna och träden. Jag älskar att bo här. Jag vill bo kvar.

Hon vill att fastighetsägaren renoverar utan att fördubbla hyran.

– Det finns saker att göra men man behöver inte riva. Värden väntar tills det ska skita sig totalt. De vill bara bli av med oss. Men vi som bott här en längre tid ger oss inte. De får kasta ut oss.

Anitra Steen och övriga i styrelsen för AFA Försäkring har sökts för kommentarer men har inte återkommit.

 

Läs också Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner Hyresgäster tvingas flytta för ny bensinmack: "Jag fick total panik"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.