Annons

Strid om hyrorna i Norrtälje – Fastighetsägarna vill höja med tolv procent medan Hyresgästföreningen kontrar med nollbud

Norrtälje Fastighetsägarna vill höja hyrorna för sina medlemmar i Norrtälje med tolv procent. Hyresgästföreningen kontrar med noll procent. ”Hur har de tänkt att hyresgästerna ska kunna finansiera detta? Inga inkomster har ju gått upp tolv procent”, säger hyresgästen Johannes Folkesson.
Foto: Fastighetsägarna/Johan Wahlgren
Fastighetsägarna vill höja hyrorna med tolv procent i Norrtälje. Hyresgästen Johannes Folkesson förstår inte varför.

Eftersom parterna inte kommer någon vart i förhandlingarna har nu Hyresgästföreningen ansökt till hyresnämnden om medling.

– Vi har förhandlat med Fastighetsägarna och suttit i ett antal möten sedan mitten av juli. Det har gått oerhört trögt och vi får ingen förståelse för hyresgästernas situation, säger Hyresgästföreningens förhandlare Lena Jansson Nordin.

Läs ocksåMamman slarvade med hyran- fängelsedömd dotter vräksÖrebrobostäders röda logga och ett montage av en siluett bakom galler
Halvkroppsporträtt på Lena Jansson Nordin, förhandlare på Hyresgästföreningen, framför kontorsbyggnaden, klädd i leopardmönstrad kavaj och med vind i håret. Uppsalahem har lagt ett historiskt högt hyresyrkande.
Lena Jansson Nordin, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen, tycker inte att Fastighetsägarna har kunnat visa upp något ordentligt underlag för sitt yrkande.

Vad skulle en hyreshöjning på 12 procent innebära för hyresgästerna?

– Det är helt orimligt. Vi vet att hushållen dignar under ökande levnadskostnader. En hyressmäll ovanpå det är det inte många som klarar – jag tänker på pensionärer och ensamstående med barn.

Fastighetsägarna företräder privata hyresvärdar och förhandlingarna denna gång handlar om 549 hyreslägenheter i Norrtälje. Runt om i landet har Fastighetsägarna kommit med liknande hyreskrav inför 2025, som i Västsverige, Stockholm och på Gotland.

Läs ocksåStruntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadeståndI flera år lät Husia AB sina hyresgäster i Lysekil betala för mycket i hyra. Men efter att Hyresgästföreningens Ludvig Möller utrett saken har bolaget nu både tvingats återbetala en halv miljon till hyresgästerna och 275 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen.

Johannes Folkesson, hyresgäst hos en privat hyresvärd i Rimbo och förtroendevald inom Hyresgästföreningen i Norrtälje, är förvånad över det höga hyresyrkandet.

– De privata företagen går det inte dåligt för. Att de vill höja med så mycket förvånar mig. Själv har jag marginaler, men de hyresgäster som inte har det – varifrån ska de ta pengarna? säger han.

Har underkänt underlaget

Fastighetsägarna yrkade från början på 14,1 procent från den 1 januari 2025, men justerade sedan ner kravet till 12 procent.

Annons

Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle kontrade med ett nollbud. Förhandlingsledare Lena Jansson Nordin tycker inte att den beräkning som Fastighetsägarna gjort är förenlig med trepartsöverenskommelsen (se faktaruta).

– Vi har underkänt underlaget. På de här grunderna kan vi inte lägga ett rimligt motbud, säger Lena Jansson Nordin.

Fastighetsägarna å sin sida tycker inte det är seriöst att vilja höja hyrorna med noll procent.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.
Nathalie Brard, förhandlingschef hos Fastighetsförmedlarna.

– Det är naturligtvis ett helt orimligt sätt att bedriva förhandlingar med ett nollbud som grund. Vi har enats om att använda trepartsmodellen. Vi hoppas att Hyresgästföreningen kan hedra den överenskommelsen, skriver Fastighetsägarnas förhandlare Nathalie Brard i ett mejl till Hem & Hyra.

Tycker att resonemanget inte håller

Enligt trepartsöverenskommelsen ska förhandlingsparterna se till den nationella kostnadsökningen när det gäller bland annat räntor, fastighetsunderhåll och taxor, och applicera det på de lokala förhållandena. På den punkten tycker Lena Jansson Nordin att Fastighetsägarnas resonemang brister.

– Vi tycker inte att de har kunnat visa vilken påverkan den nationella kostnadsökningen har haft på de lokala fastighetsägarna i Norrtälje. De har heller inte kunnat visa på hyresgästintresset, som innebär att förhandlingen ska landa i en rimlig och stabil hyresutveckling. Varför just landa på 12 procent?

Fastighetsägarnas förhandlare Nathalie Brard tycker att påståendet är märkligt.

Annons

– Vi har i förhandlingen varit tydliga med hur vi resonerar, skriver hon i samma mejl.

Enligt Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle, har det blivit allt ovanligare att hyresvärdar kommer med traditionella yrkanden inför hyresförhandlingarna. I stället är det vanligare att parterna kommer fram till en lösning under förhandlingsträffarna.

Halvkroppsporträtt på Marcus Kjellin som står längst till höger i bild i en mörkblå skjorta. I bakgrunden syns ett bostadshus.
Marcus Kjellin, förhandlingsstragteg på Hyresgästföreningen, säger att hyresyrkanden riskerar att skrämma hyresgäster.

– Bostadsbolaget presenterar ett underlag utifrån förutsättningarna, och så diskuterar vi oss fram till vad som är rimligt.

Hyresyrkanden riskerar att skrämma upp hyresgäster i onödan, enligt honom.

– Förut gick bostadsbolaget ut med ett yrkande dagen innan, och så svarade Hyresgästföreningen dagen efter. Om hyresvärden yrkade på sex procent kanske det ändå landade på tre procent, och då hade många hyresgäster hunnit bli upprörda, säger han.

 

Fakta: Detta är trepartsöverenskommelsen

Från och med förhandlingsåret 2023 rekommenderas fem olika faktorer som grund för de årliga förhandlingarna. Två reflekterar lokala förhållanden, som avgifter för el, värme, vatten och avlopp och avfall samt förvaltnings- och underhållskostnader.

Tre faktorer är nationella – räntor, BNP och BNP per capita samt inflation exklusive hyror. Bakom trepartsöverenskommelsen ligger Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Halvtid i hyresförhandlingarna – här är värdarna som höjer mest Därför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.