Annons

Strid om utsatta hyresgäster – så sprack styret i kommunen: ”Utestänger människor från boende”

Järfälla Den rödgröna majoriteten i Järfälla ville ge personer med försörjningsstöd möjlighet att hyra en lägenhet hos kommunens bostadsbolag. Men Centerpartiet gick emot det egna styret och stoppade förslaget, tillsammans med oppositionen. Då kollapsade styret i kommunen – nu går Socialdemokraterna ihop med Moderaterna.
Therese Johansson, gruppledare för Vänsterpartiet i Järfälla.
Foto: Pressbild
Therese Johansson, gruppledare för Vänsterpartiet i Järfälla. Oenighet kring inkomstkrav för bostadssökande hos kommunala Järfällahus ledde till att Järfällas styre föll. Vänsterpartiet lämnade samarbetet när Centerpartiet tillsammans med oppositionen stoppade ett nytt förslag om att godkänna försörjningsstöd som inkomst.

De flesta kommunala bostadsbolag godkänner försörjningsstöd som inkomst. Men i Järfälla är det inte så. Det var något som styrande politiker ville ändra på, men förslaget stoppades av Centerpartiet och oppositionen. Då lämnade Vänsterpartiet samarbetet med Centerpartiet och Socialdemokraterna, vilket lokaltidningen Mitti var först att rapportera om.

”Skickar fel signaler”

Under kommunfullmäktige i juni uttryckte Centerpartiets gruppledare i Järfälla, Aphram Melki, starkt motstånd mot att tillåta försörjningsstöd som inkomst. Enligt honom skulle det förvärra situationen i utsatta områden.

”Det skulle skicka fel signaler till alla som skulle komma dit annars,” sa han.

Han lyfte fram att arbetslösheten är hög i Järfälla och att kommunen behöver invånare som betalar skatt. Enligt honom är det socialtjänstens ansvar att tillhandahålla bostäder för behövande och att det kommunala bostadsbolaget Järfällahus därför inte behöver ändra sina krav.

Vänsterpartiet lämnade samarbetet

Efter Centerpartiets besked valde Vänsterpartiet att lämna det rödgröna samarbetet och styret i kommunen kollapsade.

– Det föll på att vi hade olika uppfattning om vad som är rättvist och hur uthyrningspolicyn ska se ut. Vi kunde inte fortsätta stödja en sån politik som utestänger människor från boende. Alla har rätt till en bostad, säger Therese Johansson, gruppledare för Vänsterpartiet i Järfälla.

De som lever på försörjningsstöd ska inte hänvisas till en instabil andrahandsmarknad, menar Therese Johansson. Hon hänvisar till att det blir svårare att ta sig in på arbetsmarknaden utan en stabil bostad.

Centerpartiet beskrev människor som uppbär försörjningsstöd som en belastning för kommunen, säger hon.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Det var väldigt problematiska uttalanden.

Partierna försökte att få till ett fortsatt samarbete, men det gick inte, säger hon.

– Nu är vi hänvisade till att driva våra egna förslag och hoppas att vi får gehör. Vi hoppas på god dialog med styret.

Annons
Läs ocksåSlopat inkomstkrav ledde inte till sena hyrorLena Åman (S), ordförande i Sandvikenhus styrelse, Elnaz Alizadeh Ebadi (S), styrelseordförande för Uppsalahem och Mikael Källqvist, vd för Mimer.

”Olyckligt att styret sprack”

Kommunstyrelsens ordförande Eva Ullberg (S), säger att det är olyckligt att det rödgröna styret sprack.

Socialdemokraterna i Järfälla hade gärna sett att förslaget godkänts om att räkna försörjningsstöd som en giltig inkomst men ville fortsätta styret i kommunen.

Kommunstyrelsen ordförande i Järfälla Eva Ullberg (S) och Aphram Melki (C) gruppledare för Centerpartiet i Järfälla.
Kommunstyrelsen ordförande i Järfälla Eva Ullberg (S) och Aphram Melki (C) gruppledare för Centerpartiet i Järfälla.

Nu har de i stället gått ihop med Moderaterna för att styra kommunen. Tillsammans får de en egen majoritet i kommunfullmäktige.

– Vi är en kommun som har stora ekonomiska utmaningar och det var nödvändigt att hitta en väg framåt. Vårt mål är stabilitet kring ekonomin och många andra frågor under de återstående två åren av mandatperioden, säger Eva Ullberg.

Ensamstående och våldsutsatta kan undantas

Hon säger att de har gjort en överenskommelse med Moderaterna om hur de kan hantera frågan om att godkänna försörjningsstöd.

– Vi vill utreda möjligheterna för att Järfällahus ska kunna godkänna försörjningsstöd som inkomst för vissa skyddsvärda grupper, som ensamstående föräldrar eller våldsutsatta.

Läs ocksåUndvik att bli lurad – detta får inte stå i hyreskontraktetBilden är en grafisk illustration som föreställer en hund i koppel, musik i form av toner som stömmar ut ur en högtalare, en rykande cigarrettfimp, en inramad tavla och två personer som pratar med varandra.

Vart ska de som har försörjningsstöd och som inte tillhör de här två grupperna ta vägen när det kommunala bostadsbolaget inte godkänner dem som hyresgäster?

– Vi hade velat göra det här på ett annat sätt, men vi lyckades inte få med oss Centerpartiet och de övriga borgerliga partierna. Här har vi i alla fall öppnat en dörr för att godkänna försörjningsstöd när det gäller ensamstående och våldsutsatta.

”Skulle försämra ekonomin”

Hem & Hyra har sökt Aphram Melki (C), gruppledare för Centerpartiet i Järfälla. Han vill först inte svara på några frågor och avbokar en telefonintervju. Efter upprepade frågor från Hem & Hyra svarar han via mejl.

Varför sa ni nej till att godkänna försörjningsstöd som inkomst?

Annons

”Förslaget skulle innebära att Järfälla kommuns och Järfällahus ekonomiska ställning försämras i en tid kommunen har en väldigt tuff ekonomisk situation då välfärden äventyras.”

På frågan om på vilket sätt Järfällahus ekonomi skulle försämras ger Aphram Melki inget svar.

Vad tänker du om att Centerpartiet förlorade makten i kommunen på grund av ert nej till förslaget?

”Det var Vänsterpartiet som lämnade samarbetet, inte Centerpartiet. För oss i Centerpartiet är det viktigt att vi står fast vid våra värderingar och värnar Järfällas bästa. Att behålla makten och strunta i det är inte en hållbar väg framåt. Vi måste kunna se väljarna i ögonen.”

Enligt branschorganisationen Sveriges Allmännytta är det 70 procent av 232 bostadsbolag som de tillfrågat som godkänner försörjningsstöd som inkomst. Varför ska inte även Järfällahus godkänna det?

”Järfälla kommun befinner sig i en väldigt utsatt ekonomiskt läge. Vi har tappat mest skattekraft i landet och har en stor låneskuld som är växande och att i det läge försämra ekonomin ytterligare och riskera välfärden är varken hållbart eller att ta ansvar för Järfällas bästa.”

Enligt Vänsterpartiet beskrev ni personer med försörjningsstöd som en belastning för kommunen. Hur ser du på det?

”Det som Vänsterpartiet påstår är inte sant. Det vi sa är att förslaget innebär en ekonomisk belastning för kommunen och bostadsbolaget och gynnar inte integrationen i socioekonomiska svaga områden.”

Hem & Hyra har tidigare skrivit om när kommunala bostadsbolag slopat sina inkomstkrav, men även om att Järfälla skickar utsatta invånare till andra kommuner.

Fakta: De flesta allmännyttor godkänner försörjningsstöd som inkomst

Enligt branschorganisationen Sveriges Allmännytta är det 70 procent av 232 bostadsbolag som de tillfrågat som godkänner försörjningsstöd som inkomst.

Bland annat godkänns försörjningsstöd som inkomst för majoriteten av hyresrätterna hos det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem. Enligt bolaget fungerar det väl och 98 procent av hyresgästerna betalar sin hyra i tid.

Även det allmännyttiga bostadsbolaget Mimer i Västerås godkänner försörjningsstöd och bolaget tog också bort inkomstkraven 2015 för alla lägenheter utom nyproduktion. Enligt Mimer fyllde det inte någon funktion att ha inkomstkrav och företaget har kunnat minska sin administration.

Fakta: Försörjningsstöd

Försörjningsstöd är en tillfällig ekonomisk hjälp som du kan få från kommunen om du inte kan försörja dig på egen hand.

Läs också Hyresvärden som går mot strömmen - här är det lättare att få lägenhet Hyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidrag Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.