Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

Göteborg Maktbalansen i det politiska styret är hårfin. Därför är striden om ombildningar i allmännyttan fortfarande inte över. Hyresgästen Ylva Ljung tycker det vore "bedrövligt och sorgligt" med försäljningar i Haga. Men Alina Kato i Tynnered hoppas att hon ska kunna köpa sin hyresrätt under 2023.
Foto: Gustaf Görfelt
Än en gång svänger pendeln i Göteborgs kommunpolitik. Hyresgästerna Ylva Ljung och Alina Kato bor båda hos Bostadsbolaget, men har helt olika syn på idén med ombildningar.

– Vi känner oss svikna och snuvade av att de stoppat vår process när vi kommit så långt. Vi är angelägna om att få igenom ombildningen, säger Alina Kato, som är ordförande i BRF Röda Briljant i Tynnered.

De senaste månaderna har den politiska pendeln svängt fram och tillbaka flera gånger, och än är inte sista ordet sagt. Idag skulle ombildningsfrågan tas upp av kommunstyrelsen, men bordlades till ett extrainsatt möte om en vecka. Genom ett beslut då hoppas S, V och MP stoppa ombildningarna – igen.

Läs ocksåMaktskifte stoppar ombildningar i GöteborgHyresgästföreningen har i flera år protesterat högljutt mot planerna på att ombilda tusentals kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Tarja Jokinen i Hjällbo är en av de hyresgäster vars hus varit till salu.

– Vi driver vår politik och vi har ett starkt folkligt stöd. Det finns en stor opinion mot ombildningar i allmännyttan, säger kommunstyrelsens nye ordförande Jonas Attenius (S).

Men oppositionen kallar allt för ett spel för gallerierna och menar att de kommer att få igenom sin linje till sist.

– Det är bara en tidsfråga, säger Martin Wannholt (D).

Läs ocksåSå påverkas du som hyresgäst av budgeten i GöteborgÖkad byggtakt och bättre skydd för renovräkning ingår i Göteborgs nya budget, utformad av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Alla turer i detta är ganska röriga, så här får ni hänga med:

Har inte egen majoritet

Bakgrunden är att det är extremt politiskt jämnt i Göteborg.

S, V och MP styr, eftersom de lyckades samla mest stöd för sin budget efter valet.

Läs ocksåLockar och skrämmer: Beslutet att ombilda klyver Göteborg – ”Ett för bra erbjudande för att missa”Hundra hushåll på Bondegärdet har fått erbjudande om ombildning, bland dem Bachir Talanis (till höger). I Latif Useins hus är det däremot inte aktuellt för närvarande. Han skulle heller inte vara intresserad av att köpa, säger han.

De rödgröna har majoritet i kommunstyrelsen, men i kommunfullmäktige har de bara 40 mandat, mot 41 för de borgerliga partierna ihop med Demokraterna och Sverigedemokraterna.

När den rödgröna budgeten antogs i november satte den stopp för de ombildningar den borgerliga alliansen tidigare försökt genomdriva inom Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder. Men just när det verkade som att sista ordet var sagt så tippade vågen igen.

Den samlade oppositionen lade ett förslag om att riva upp ombildningsstoppet, tillsammans med flera andra saker i budgeten. (Se faktaruta).

Yrkandet från M, D, C, L och KD antogs i kommunstyrelsen, som fortfarande hade sin gamla sammansättning i december. Då ska frågan gå vidare till nästa kommunfullmäktige, som hålls den 26 januari i år. Och där har som sagt oppositionen majoritet.

Upphäver tidigare beslut

Men vid årsskiftet tillträdde den nya kommunstyrelsen, där S, V och MP har majoritet. Nu har de yrkat att upphäva det tidigare KS-beslutet. I så fall går inte ombildningsfrågan och de andra punkterna vidare till kommunfullmäktige.

Axel Josefson (M), är upprörd över det nya kommunstyrets manöver. ”Sådant här skapar oro och missnöje mot politiken”, säger han.

Axel Josefson (M), kallar agerandet för ”djupt odemokratiskt”.

– Om man respekterar demokratin behöver man släppa igenom tidigare fattade beslut. Det är en farlig utveckling att hålla på och trixa och fixa så här, säger Axel Josefson.

Förr eller senare kommer frågan att komma upp i kommunfullmäktige i vilket fall, menar han. Till exempel via motioner.

Opinionsundersökningar visar att en majoritet av göteborgarna tycker att ombildningar i allmännyttan är en dålig idé. ”Vi lyssnar på dem, inte på Moderaterna och Sverigedemokraterna”, säger Jonas Attenius (S).

Jonas Attenius medger att det ”hypotetiskt” kan bli så.

– Men ju längre tiden går desto bättre. Då är vi närmare nästa val och även om det värsta skulle ske, så blir skadan mindre.

”Tycker bara det är cyniskt”

Ylva Ljung är hyresgäst hos Bostadsbolaget i Haga och har tidigare tagit ställning mot ombildning i sitt eget kvarter. Hon hoppas att planerna på ombildning till sist ska falla.

– De tycker att det är en seger för demokratin att den som har råd ska kunna köpa sin bostad, och resten får flytta. Jag tycker bara det är cyniskt, bedrövligt och sorgligt, säger Ylva Ljung.

Ombildningsplanerna i hennes kvarter pausades för ett år sedan. Andelen hyresgäster som röstade ja var inte tillräckligt stor.

Ylva Ljung är hyresgäst i Haga och motståndare till ombildningar av kommunala hyresrätter
Ylva Ljung bildade en liten lokal grupp tillsammans med några grannar för att stoppa ombildningen av kvarteret Grenadieren, där hon bor. Senare har hon även blivit medlem i Nätverket Stoppa Ombildningarna.

I maj hölls ytterligare ett möte för hyresgästerna, där en ombildningskonsult och en jurist från Hyresgästföreningen medverkade.

– Det var ett bra möte, vi fick saklig information. Men det var många frågor om ränteläget, och det kändes som att intresset hade svalnat ytterligare, säger Ylva Ljung.

Hon hoppas att samma sak gäller även i andra kvarter.

– Inflationen, räntorna och konjunkturen kan nog ha fått många att ändra inställning, säger Ylva Ljung.

Inte avskräckta

Alina Kato och hennes grannar i styrelsen för BRF Röda Briljant är dock inte avskräckta. På ett möte innan jul beslöt de att skriva ett brev till Framtiden-koncernens styrelse.

– Vi vill visa vårt missnöje. Bostadsbolaget hade sagt ja till vår ombildning och vi hade kommit en bra bit. Men sedan kändes de som att Framtiden förhalade processen tills vi fick nej, säger Alina Kato.

Husen på Briljantgatan som BRF Röda Briljant vill göra om till bostadsrätter.

Två tredjedelar av hushållen i fastigheten har sagt att de stödjer ombildning. Alina Kato menar att det finns goda skäl att arbeta vidare mot detta.

– Om man äger sitt eget boende kan man få en starkare gemenskap. Det känns mer tryggt om man känner varandra bättre i huset, säger hon.

”Bra för Tynnered”

Ett mer blandat boende vore bra för Tynnered, anser Alina Kato. Och det vore bra för de hyresgäster som får möjlighet att ombilda.

– Det är en investering att köpa sin bostad. Och för många är det det bästa som kan hända att få göra det i en ombildning. Man behöver inte ens någon kontantinsats eller handpenning, pengar som inte alltid är lätta för folk här att skrapa fram, säger Alina Kato.

Att minska segregationen är huvudargumentet för ombildning från de borgerliga partierna.

Flest vill ombilda i centrum

Men med undantag av Röda Briljant och ett fåtal andra föreningar har intresset varit svalt i Göteborgs utsatta områden. Desto fler ansökningar har kommit från centralt belägna stadsdelar, där en ombildning kan innebära ett ordentligt ekonomiskt kap.

Ylva Ljung har svårt att förstå på vilket sätt ombildningar i Haga minskar segregationen.

– Jag får inte ihop det alls. Jag tycker bara det verkar som att man inte vill ha kvar några hyresrätter i innerstaden, att det ska vara en annan sorts människor här.

Fakta: Oppositionens yrkande

De kommunala bostadsbolagen ska enligt yrkandet få nya ägardirektiv.

• Bolagen ska arbeta aktivt för ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter.

• Ombildningar ska underlättas i utsatta områden, men också i alla primärområden där mer än 75 procent av bostäderna är hyresrätter. Det omfattar centrala stadsdelar som Haga och Landala.

• De kommunala bostadsbolagen inom Framtiden-koncernen bör undvika att bygga nya hyresrätter i alla primärområden där det redan finns 51 procent hyresrätt eller mer.

• Enskilda bolag ska kunna godkänna ombildningar utan prövning på koncernnivå. Om ett bolag däremot säger nej till en ombildning ska det automatiskt prövas av koncernen.

Fakta: Terminologin viktig

Användandet av ordet ”primärområden” i yrkandet är betydelsefullt. I de tidigare ägardirektiven var formuleringen vag om vilka områden som egentligen avsågs. Det gjorde att de rödgröna kunde pausa ombildningarna över sommaren 2022.

Läs också Här är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystare Experter på bostadsrätt om värdens försök att köpa röster: ”Tangerar mutor och korruption”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.