Annons

Den stora hyresstriden i Malmö kan vara över: ”Värdarna har tagit sitt förnuft till fånga”         

Malmö Normalt förhandlas hyrorna en gång per år men fyra stora privatvärdar i Malmö utmanade systemet och gjorde en andra höjning i år, utan att förhandla. Hyresgästföreningen svarade med ett krav på 63 miljoner kronor. Nu kan den infekterade konflikten om dubbelhöjningarna vara på väg mot en lösning.
Demonstration mot dubbelhöjningen och en graffitivägg.
Foto: Anders Paulsson/Kristina Wahlgren

Ett nytt avtal kan snart vara på plats som löser hyresstriden om dubbelhöjningarna i Malmö. Det skriver Fastighetstidningen i en intervju med Willhems vd. Hem & Hyra kan nu bekräfta uppgifterna.

Hyresgästföreningens regionordförande Håkan Björkenklev säger att en lösning mycket riktigt är på gång. Men inget är undertecknat än och därför vill han inte avslöja några detaljer kring uppgörelsen.

Läs ocksåDärför vill Hyresgästföreningen stoppa dubbelhöjningarna: "Kan spridas över landet"Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, demonstration mot dubbelhöjningarna i Malmö och Marie Linder, Hyresgästföreningens förbundsordförande.

– Det har blivit en ljusning i det här. Vi har haft flera möten under resans gång och vi hade ett avstämningsmöte för några dagar sedan där vi hittade formerna, säger Håkan Björkenklev.

Håkan Björkenklev, regionordförande Hyresgästföreningen södra Skåne.
Håkan Björkenklev, Hyresgästföreningens regionordförande i södra Skåne talar på en demonstration mot dubbelhöjningen.

Fyra privatvärdar höjde hyra en andra gång

Bakgrunden till den infekterade striden är den andra hyreshöjning som fyra stora privatvärdar i somras genomförde, utan att den var förhandlad.

Från början var det sex hyresvärdar som i våras ville bryta traditionen att justera hyrorna en gång årligen. Utöver de fem procent som Malmös hyresgäster redan hade fått i höjning i år ville de höja ytterligare en gång med två procent.

Läs ocksåÅrhundradets högsta höjningar – så mycket höjs hyrorna 2023Kristoffer Persson, hyresgäst hos Svedalahem som höjer hyran mest i landet 2023.

Kravet tog både Hyresgästföreningen och hyresgästerna på sängen. När fastighetsägarna inte fick igenom sitt krav gick fyra av dem – Heimstaden, Willhem, Victoriahem och Trianon – ändå vidare och höjde hyrorna med 1,75 procent för 12 600 hyresgäster. Hyresgästföreningen svarade med att kräva rekordhöga 63 miljoner kronor i skadestånd, 5 000 kronor per lägenhet. Ett formellt fel från värdarnas sida öppnade för skadeståndskravet, enligt Hyresgästföreningen.

– Det är klantigt från deras sida och det ger oss tillfälle att agera, sa Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström till Hem & Hyra i samband med det.

Hyresgästföreningens logga och Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.
Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Ville inte gå med på dubbelhöjningarna

Hyresgästföreningen ville till varje pris stoppa den andra höjningen eftersom den riskerade att förändra sättet som hyrorna normalt sätt förhandlas på, kanske för hyresgäster i hela landet.

– Går vi med på det här öppnas dammluckorna fullständigt. Då kommer det att sprida sig över landet och det är ett skäl till att vi absolut inte kan gå med på det, sa Carl-Johan Bergström då

Annons

Nu verkar det till synes låsta läget vara över. Vilket i så fall skulle innebära att hyresförhandlingssystemet och möjligheten att kollektivt förhandla hyrorna inte blir påverkat. Just nu i alla fall.

Men först i nästa vecka ska Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation, som består av förtroendevalda, ta ställning till det ännu hemliga förslaget.

Läs ocksåRekordhöjningen inte tillräcklig - Jacobs hyra höjs en andra gång: ”För jävligt”Hyresgästen Jacob Falck och en pengahög.

Kommer hyresgästerna att bli nöjda?

– Vi tror det. Vi känner att vi går ut som vinnare. Hyresvärdarna har tagit sitt förnuft till fånga, säger regionordförande Håkan Björkenklev.

Patrik Hall senior rådgivare Heimstaden
Patrik Hall, senior rådgivare på Heimstaden.

Hyreskonflikt på väg mot eventuell lösning

Patrik Hall, tidigare vd och numera senior rådgivare på Heimstaden, vill inte uttala sig.

–  Självklart att parterna samtalar med varandra även om frågor man inte är överens. Men jag vill inte ge några ytterligare kommentarer, säger han.

Olof Andersson, vd på Trianon, vill inte heller uttala sig men medger att det finns ”förutsättningar för att finna en lösning”.

– Det stämmer att det pågår förhandlingar i en konstruktiv anda för att hitta en lösning. Vi vet lite mer i början och mitten av nästa vecka. Jag har inga mer kommentarer nu, men det är glädjande om vi kan hitta en lösning, säger han.

Annons
Olof Andersson vd och delaägare på Trianon
Olof Andersson är vd och delägare på Malmöbolaget Trianon som äger 4 000 hyreslägenheter i staden.

Hur många av era hyresgäster har betalat och godkänt den andra hyreshöjningen?

– 81 procent.

Vad innebär det här nya avtalet som är på gång för de hyresgästerna?

– Nu är du inne på att få mig att kommentera det som ligger på bordet och det vill jag inte, säger Olof Andersson.

 

Läs också Den stora hyresstriden är över – värdarna backar om dubbelhöjningen Värdens pengar gick till badhus som inte byggts - hyresgästerna fick landets högsta höjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.