Annons

Striden om gräsrotens inflytande

Västernorrland De senaste tio åren har nästan hälften av de lokala hyresgästföreningarna lagts ner i södra Norrland. Nu jobbar man hårt för att vända trenden och säkra hyresgästernas inflytande.

Hyresgästföreningens verksamhet bygger på att det finns medlemmar som engagerar sig på olika sätt på alla nivåer. Gräsrötterna i kvarteret är plattformen för föreningens verksamhet i stort.

Men under de senaste tio åren har det varit svårt att hålla det lokala engagemanget vid liv och 44 av södra Norrlands LH (lokala hyresgästföreningar) har lagts ner. Idag saknas det LH-verksamhet helt i fem av södra Norrlands totalt femton kommuner.

Läs ocksåOförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 årEtt montage med en bild från ett brandskadat kök, sedlar och en silhuett av en kvinna i övre medelåldern.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder ser allvarligt på de ”vita fläckarna”.
– Självklart, men jag ser det inte som ett hot utan snarare som en möjlighet till utveckling, det tvingar oss att tänka annorlunda.

Varför är lokala föreningar viktigt?
– Vi ska finnas nära så att de som bor och känner sitt område ska kunna lyfta frågor som direkt berör dem och kunna påverka bostadsbolaget de hyr av.

Innebär en ”vit fläck” förlorad makt?
– Vi tappar ju i kraft och styrka såklart om vi inte finns i bostadsområdet. Om det inte finns någon verksamhet alls förlorar man också närperspektivet och då blir det kämpigt att kunna påverka.

Annons
Läs ocksåHär slog katastrofen till – så klarade Eva-Marie krisen efter storbrandenIngen av dem som bodde i Eva-Marie Lindmarks hyreshus kunde återvända hem efter storbranden. Nu är alla 36 hushåll evakuerade på olika håll. Hyresvärden räknar med att renoveringen tar ett år. Mitt i krisen har grannarna varit ett bra stöd.

Hur får man medlemmar att engagera sig?
– Det måste finnas tydliga gränser för hur mycket tid som uppdraget får ta så att det inte konkurrerar med andra fritidsintressen. Och det måste synas på riktigt att man kan göra skillnad, annars blir det inte intressant för människor.

Gunilla Boström är verksamhetsutvecklare i Norrland. Hon arbetar med att skapa och hålla liv i det lokala engagemanget. Ett sätt är att nätverka med till exempel kommunen eller fritidsföreningar.
– Det behövdes inte på samma sätt förr, vi överlevde ändå. Men det är samtidigt viktigt att vara självständig och inte vara i behov av en annan part.

Det finns också fler utmaningar för att stärka organisationen. Norrland har drygt 37 000 medlemmar. I alla åldrar. Men de flesta förtroendevalda är äldre. I regionstyrelsen är 8 av 14 mellan 61 och 70 år. Och övriga mellan 71 och 80 år.
– Vi behöver engagerade i alla åldrar för att matcha medlemmarna. Vi måste vara mer nytänkande och jobba med frågor som intresserar yngre för att få dem att vilja vara mer aktiva också.
Därför satsar man nu till exempel på mer riktade insatser, som yngre i Ånge – en av de kommuner som räknas som en ”vit fläck” på kartan.

Läs ocksåKvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångestBild på en glasruta där man ser texten "Västmanlands tingsrätt" samt "Hyres- och arrendenämnden". Västerås stadssilhuett speglar sig i rutan. Infälld i bilden syns också en helsvart och ansiktslös silhuett i form av en kvinna.

Lokala föreningen Matforshem har funnits i över sextio år. Hem & Hyra åkte dit för att ta ett snack med styrelsen om hur de jobbar.
Det skämtas och skrattas utanför föreningslokalen i kvarteret Ljungan i Matfors, två mil väster om Sundsvall. Det märks att de känner varandra väl. Eller?
– Nä, vi flyttade in i september i fjol, säger Birgit Othzén, hyresgäst och nyinvald i styrelsen.
Men via föreningen lärde hon och sambon Dan känna grannarna snabbt.
– Den betyder jättemycket, särskilt om man är ny på området. Det är här man träffar nya vänner, säger Birgit.

Lokalen används till årsmöten, sommarfika, julbord. Men det stora dragplåstret är en klassiker – bingo med fika!
– Det är alltid mycket folk, det bara är så och då är det ju bara att köra vidare på det, säger Maggi, ordförande i föreningen och aktiv sedan hon flyttade hit för tjugo år sedan.

Annons

– Men man får inte vara oumbärlig. Då kommer inte föreningen att leva vidare, säger hon och presenterar Pia vid sin sida, som bott på området lika länge.

– Det är en fin sammanhållning i kvarteret och det skapar trygghet för alla, säger parhästen Pia Lundgren.

Hur hade det varit utan ett LH då?
– Jag tror att människor hade isolerat sig mer, grannar skulle bli främmande för varann, det skulle kännas otryggt. Ingen skulle bry sig om det vi värnar om och har här idag, säger Birgit.

Fakta: Lokal hyresgästförening (LH)

• Organiseras områdesvis.
• Styrelse med minst tre personer.
• Har egen budget som ska finansiera verksamheten.
• Till för alla boende på området, inte bara medlemmar.

Fakta: Så startar du en lokal hyresgästförening (LH)

• Syftet är att ordna aktiviteter för ökad trivsel för alla boende. Via ett LH kan Du påverka boendet och vad som händer på området.
Vill du veta mer? Kontakta Hyresgästföreningen i södra Norrland via 0771-443 443.

Läs också Sadeta hann inte flyttstäda innan värden ringde polis - stämdes på 500 000 kronor Träd i skorsten och farliga lekplatser – De vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.