Annons

Striden om hyrorna: Förhandlingar strandade – osäkert läge för hyresgäster i Malmö

Malmö Årets rekordhöga hyreshöjning räcker inte för Malmös privata hyresjättar. De vill höja hyrorna en andra gång i år, med ytterligare 2 procent. Nu har förhandlingarna brutit samman.
Sedelbunt med ett rött kryss över.
Foto: Gry Ellebjerg

Trots att Malmös hyresvärdar fått en av landets högsta hyreshöjningar på 5 procent ville de ha mer. I mars kom kravet från en rad privata hyresjättar på ytterligare 2 procent, vilket upprörde Hyresgästföreningen. ”Vansinnigt olämpligt”, sa högsta förhandlingschefen på Hyresgästföreningen Carl-Johan Bergström då.

Nu har förhandlingarna kraschat. Det är de privata hyresvärdarna som valt att lämna förhandlingsbordet. Hyresgästföreningen vägrar gå med på ytterligare en höjning.

Läs ocksåChockbesked för Malmös hyresgäster – stora privatvärdar vill höja hyrorna ännu merMalmö, pengar och Olof Andersson, vd Trianon.
Håkan Björkenklev, regionordförande Hyresgästföreningen södra Skåne.
Håkan Björkenklev, Hyresgästföreningens regionordförande i södra Skåne.

– Vi säger nej till ytterligare höjningar. Från vår sida är förhandlingarna för 2023 redan avslutade, säger Håkan Björkenklev, regionordförande för Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Han är kritisk till privatvärdarnas krav på ytterligare en hyreshöjning.

– Det är oansvarigt av dem att gå vidare med det här kravet, säger Håkan Björkenklev.

Läs ocksåHyresgästtopp rasar mot chockkraven i Skåne: "Vansinnigt olämpligt"Hyresgästföreningens logga och Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.
Hyresgästföreningen manifesterar mot höjda hyror i Malmö.
Hyresgästföreningen i Malmö demonstrerar i slutet av april i år mot höjda hyror.

Rekordkrav inför 2023

2023 går till historien som ett av de tuffaste förhandlingsåren. Rekordkrav från hyresvärdarna har lett till århundradets högsta hyreshöjningar, vilket Hem & Hyra skrivit om. När kravet på ytterligare en höjning kom från privatvärdarna i Malmö i slutet av mars blev Hyresgästföreningen tagen på sängen. Det sade de då. Men Hem & Hyra har kunnat avslöja att ett liknande bud låg på bordet redan i slutet av förra året.

Annons

De privata hyresvärdarna flaggade då för två hyreshöjningar under året fördelade på 4,75 procent från den 1 februari och 2 procent från den 1 juli. Under ett tumultartat möte på Hyresgästföreningen röstades värdarnas bud till slut ned. Årets hyreshöjning landade till slut på 5 procent, en av de högsta i landet.

– Det här har varit det tuffaste året av mina 17 år som förtroendevald inom Hyresgästföreningen. Taxekostnaderna har stigit dramatiskt, det är kämpigt för fastighetsägarna också att få ihop ekvationen, kommenterade Kenneth Gustavsson, tidigare regionordförande för Hyresgästföreningen i södra Skåne, förhandlingarna tidigare i år.

Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

”Beklagar att Hyresgästföreningen inte vill diskutera”

De bolag som har frånträtt hyresförhandlingarna är Heimstaden, Trianon, Rosengårds fastigheter, Willhem, Victoriahem och Kanslihuset. Olof Andersson, vd för Trianon, bekräftar att de har lämnat förhandlingsbordet.

Olof Andersson vd och delaägare på Trianon
Olof Andersson är vd och delägare på Malmöbolaget Trianon som äger 4 000 hyreslägenheter i staden.

– Vi la ett slutbud som Hyresgästföreningen sa nej till. Jag beklagar att Hyresgästföreningen inte kan diskutera de här frågorna. Vi är i exceptionell situation och det är viktigt att hyrorna följer den allmänna kostnadsutvecklingen, annars utarmar vi hyresrätten, säger han.

Många hyresgäster har det tufft ekonomiskt nu.

Annons

– Det har jag full förståelse för. Jag önskar att vi har sluppit det här. Men för varje lägenhet har vi kostnadsökningar på 2 500 kronor i månaden medan vi har höjt hyran med 400 kronor.

Samtidigt står det på er hemsida att ni som bolag går mot ljusare tider.

– Ja, det är jag som hoppas det. Jag är optimist och tror att det blir bättre 2024, säger Olof Andersson.

Fakta: Vad händer nu?
  • När förhandlingarna strandar kan hyresvärdarna göra så här:
    Vända sig till hyresnämnden som får pröva om hyreskravet är skäligt. Det kan ta tid eftersom hyresnämnden måste pröva varje lägenhet för sig.
  • Skicka ut avier med den nya högre hyran och hoppas att hyresgästerna betalar. Så kallad direktavisering. Skulle det hända rekommenderar Hyresgästföreningen att du fortsätter betala den gamla hyran, annars godkänner du den nya hyran.
Läs också Ilska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar” Värden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.