Annons

Striden om vrakhyrorna: ”Korruptionen har pågått i åratal”

Nyheter Lägenheter med vrakhyror har delats ut till miljonärer. Inte till fattiga äldre, som tänkt. "Korruptionen har pågått i åratal", enligt en boende som vill avsätta de ansvariga. Trots att han själv gynnats av fusket. Det här är andra delen i Hem & Hyras granskning av välgörenhetsföreningen som slutade med välgörenhet.
Foto: Magnus Liam Karlsson
Torbjörn Willberg: "Styrelsen är korrupt och jag vill ha förändring!"

Tor-Björn Willberg är ilsken. Han har har tröttnat på att S:t Göransgårdens ledning ger bort lägenheter till folk med stora plånböcker. Istället för de behövande åldringar som han hävdar står i kö.

Människor med tajta tillgångar som rundats av styrelsen till förmån för vänner och bekanta, påstår Tor-Björn Willberg.

Läs ocksåMiljonärer tog över hyreshus för fattiga – jagas av skattmasen

– Människor blir korrupta när det finns pengar i potten. Den här har pågått i åratal och pågår ännu med full kraft, att de med massor av pengar får fortsätta flytta in. Jag protesterar för att jag blir arg när rika skor sig på fattiga. Folk tjänar på eländet i samhället. Det kan jag inte göra något åt. Här kan jag påverka, förklarar 69-åringen.

Och erkänner sedan utan omsvep att han själv är lika skyldig. För även Tor-Björn Willberg har gynnats av ett system som blivit skevt.

Tor-Björn Willberg flyttade in på Welanders väg 2010. Trots för hög inkomst.

Det stora gula hyreshuset i centrala Stockholm byggdes på 1930-talet av välgörenhetsföreningen S:t Göransgården. Syfte: billigt boende åt mindre bemedlade pensionärer på Kungsholmen. På papperet i alla fall.

För Hem & Hyras granskning visar att i verkligheten bor det numera mest medel- och höginkomsttagare på Welanders väg 7. Plus en bunt miljonärer.

2 300 kr för att bo vid Fridhemsplan

De betalar kraftiga reapris för förstahandskontrakt på en ytterst attraktiv adress, kring hörnet från den stora knutpunkten Fridhemsplan och med storslagen urban utsikt uppifrån läget på Stadshagsberget.

En av de 79 stycken lägenheterna, en etta, kan kosta så lite som 2 300 kronor i månaden. Och för en tvåa på 70 kvadrat behöver du bara pynta 4 500 kronor. Ett kap innanför tullarna, alltså innerstaden, i en internationell metropol tungt tyngd av bostadsbrist.

Läs ocksåRika flyttar in i hus för fattiga
S:t Göransgården, alias ”Kungsholmens Akropolis”.

Hem & Hyra avslöjade igår att Skatteverket har nått samma slutsats. De anser att 70 procent av de boende inte är behövande. De tjänar alltså en bra bit över 16 000 kronor i månaden, före skatt. Då har Skatteverket inte ens granskat sparade förmögenheter.

Därför vill nu Skatteverket ha mer pengar eftersom föreningen inte längre sysslar med välgörande allmännyttig verksamhet. Om det beslutet vinner laga kraft blir det en rejäl skattesmäll för S:t Göransgården.

Avtal med staden kan upphävas

I bakgrunden finns ytterligare ett hot: kommunen. Staden inkasserar, enligt ett kontrakt från 1934, bara 900 kronor per år för marken. Det förmånliga avtalet går ut 2034 men kan anses förverkat om där är annat än budgetboende för pengalösa gamlingar. Då skulle staden, i teorin, kunna kräva in en marknadsmässig peng för tomträtten i innerstaden. Det blir då betydligt mer än 900 kronor per år.

Både Skatteverket och kommunen kan alltså i realiteten göra så att hyrorna i huset måste höjas snabbt och hårt, för att undvika konkurs, till nackdel för den handfull boende som faktiskt är behövande.

Annons
Det förmånliga tomträttsavtalet.
Pågått sedan 70-talet

Till Hem & Hyra har föreningens ansvariga sagt att tidigare styrelser måste bära hundhuvudet för att det blivit så här. Så långt tillbaka som till 1970-talet. Då var det slappt, ingen brydde sig om reglerna, vänskapskorruption kan ha förekommit, men nu blir det ändring på det.

Den sittande styrelsen ska styra ordning på torpet så att man följer sina egna stadgar och på sikt kan möta kraven från Skatteverket genom modesta hyreshöjningar.

Den rosenrasande Tor-Björn Willberg köper dock inte att det lovas bättring under galgen. Inte alls. Sedan några år finns det en intensivt aktiv opposition inom föreningen S:t Göransgården, bestående av ett tiotal missnöjda i trappuppgången. Där är han informell ledare, en ”bråkigt och obstinat jävel som folk får tycka vad de vill om” enligt egen utsago.

Anonym: ”Flytta!”

Tor-Björn Willberg skriver motioner och öppna brev där han stenhårt anklagar föreningens ledare för stadgebrott och grov fifflande. För det har han fått anonyma uppmaningar om att flytta.

Mellan raderna antyder han att handtryckningar, men även mutor, gett lägenheter till polare genom åren. Det är svårbevisat, säger Tor-Björn Willberg, men för honom är det givet att flera i styrelsen ska bytas ut: ”Det måste in folk med etik och moral!”

Det här är anklagelser som den sittande styrelsen tillbakavisat i intervjuer med Hem & Hyra. I del 1 av vår granskning skyller de på flera tidigare ordföranden som varit för flata med regelverket. Och om det skett misstag på senare tid beror det endast på bristande rutiner som man nu arbetar hårt med att skärpa till. Styrelsen säger att deras intentioner är goda.

Samtidigt medger Tor-Björn Willberg villigt att han själv inte är det minsta oskyldig till att föreningens ursprungssyfte spårat ur.

Willberg strider mot de som kontrollerar huset.

2010 fick Tor-Björn Willberg som arbetande 60-åring tilldelad sig en tvåa av dåvarande ordförande Leif Burman. De var bekanta genom jobbet: Willberg på Svenska kyrkan, Burman på bostadsföreningen SKB. ”Vi var bekanta men absolut inte polare”, bekräftar den före detta SKB-pampen.

Oavsett så fick Tor-Björn Willberg 40 kvadratmeter för 2 700 kronor i månaden. Redan då tjänade han dubbelt så mycket som tillåtet. Idag har han cirka 40 000 kronor i månadslöns genom sitt arbete åt kyrkan.

”Jag kan inte minnas vad jag läste för tio år sedan”

– Jag stod i kö som alla andra och hade inte en aning om stadgarna. Om jag inte fått information om dem? Jag kan inte minnas vad jag läste för tio år sedan. Jag har inte pressat mig in. Brottet finns hos styrelsen och det är satt i system. Det är det jag vänder mig mot, inte mot individer i huset.

Även om han driver en hård kampanj för att få människor avsatta, säger mannen att han inte har något att göra med flera hotfulla anonyma brev som delats ut i alla brevlådor.

Annons

Till exempel dök det upp ett i februari. I det stod att om styrelsen tilläts begränsa rösträtten i föreningen till endast de som bor i huset, skulle man tjalla för kommunen och se till att det förmånliga tomträttsavtalet fimpades, med kraftigt höjda hyror som följd. Undertecknat: ”Köande medlemmar.”

På grund av brevet ställde styrelsen in mötet där man skulle fattat beslut i frågan.

Huset ligger i Stadshagen, en del av Kungsholmen i Stockholms innerstad.

Rösträtt för samtliga medlemmar är känsligt. I skrivande stund har föreningen cirka 160 köande medlemmar utanför huset, plus närmare 90 stycken boende. Det är en explosiv ökning.

I vanliga fall brukar ett tiotal nya medlemmar släntra in per år. 2019 anslöt 69 personer. Många av dem bor i villa eller bostadsrätt och är därmed redan där diskvalificerade från att få flytta in på Welanders väg 7. Men de får ändå rösta på årsmötet om motioner. Och om vilka som sitter i styrelsen.

Ställt barnen i kö

En stor del av de nya människorna, bland annat sina tre vuxna barn, har Tor-Björn Willberg enligt egen utsago rekryterat. Ett 20-tal av dem har han till och med betalat in årsavgiften på 200 kronor åt. Om han raggar folk för att kuppa och kullkasta de styrande, vill han inte svara på. Vem som ska ersätta de förtroendevalde, säger han sig inte veta.

– Jag vill ha medlemmar som kan rösta. Det är en demokratisk rättighet. Hur de sedan röstar, det vet inte jag. Jag vill ha förändring men har inget intresse av en egen styrelsepost. Och skitsnacket om att jag arbetar för en omvandling till bostadsrätt är direkt upprörande.

”Jag måste väl få ha principer?”

Att många nya i kön inte är behövande pensionärer på Kungsholmen, till exempel hans egna barn, anser han är irrelevant. Medlemskap är inte samma sak som en garanterad lägenhet. Och: ”Vem vet var folk ska bo om 30 år eller vad det har för pengar då? De ska inte ha bostad nu men kanske senare?”

– Man säger att man inte har några fattiga på Kungsholmen. Det är ett kraftigt brott mot stadgarna, rena lögner. Sedan att jag råkar tillhöra den grupp som är gynnad, det är något annat. Jag borde inte ha blivit erbjuden en lägenhet. Det är fel. Men jag måste väl få ha principer ändå?

Föreningen S:t Göransgårdens har planerat sitt nästa årsmöte till slutet av juni.

Del 1: Miljonärer tog över – jagas av skattmasen

Första delen av vår granskning av fattighuset för miljonärer, läser du här.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.