Annons

Studenter i Karlskrona vill dela mer

Karlskrona Dela på olika resurser och prylar. Cykelpool och gemensamt utrymme att hänga i. Det är åsikter som framgår sedan Karlskronahem inlett samarbete med ortens studenter inför kommande nyproduktion av studentlägenheter.

Johanna Mattsson är en av studenterna vid BTH, Blekinge tekniska högskola, som hjälpt Karlskronahem med kunskap om hur studenterna egentligen vill bo. Detta inför att Karlskronahem ska bygga 170 nya studentlägenheter.

– Det är viktigt att vi måste förändra ganska mycket i hur vi lever och konsumerar: Vi måste få mer fokus på det lokala och att inte vara så beroende av bilen, berättar Johanna Mattsson.

Läs också"Alla måste kunna ta emot vänner och familj"

Sofia Kummel är informationsansvarig hos Karlskronahem.

– Vårt samarbete med studenterna är en del i vårt arbete med digitalisering och hållbarhet i framtidens boende. Vi ville prata med framtidens hyresgäster. Det har varit både trevligt och givande och vi ser gärna att vi träffas igen. En del saker fick vi bekräftat men vi fick också in nya tankar, säger Sofia Kummel.

Studenterna har påverkat underlaget på flera sätt, även om allt inte är klart med hur det ska lösas praktiskt. Till exempel så efterfrågar studenterna delningstjänster.

Läs också''Det är omöjligt att få en lägenhet''

– Vi fick till oss att de inte vill  äga onödiga prylar. Om det är 170 lägenheter så behövs inte 170 dammsugare. Det kan finnas en plats för gemensamma saker som man exempelvis kan boka via en app, säger Sofia Kummel.

Annons

Även cykelpool efterfrågades och både elcykelpool och elbilspool planeras i anslutning till boendet.

– Det här är en cyklande målgrupp och det bör finnas lite olika cyklar i poolen så att det exempelvis finns cyklar med låda när man vill åka och handla. Vi satsar även på ett låst cykelförråd och cykelverkstad, säger Sofia Kummel.

Läs också"Färre unga har egen lägenhet"

Sociala ytor efterfrågades också.

– De vill att det finns en samlingsplats. Men det ska inte vara så specifikt utan studenterna vill själva fylla det med innehåll. Vi tänker satsa på att göra tvättstugan till ett socialt utrymme på markplan där det ska finnas flera soffor. Det blir som en amerikansk tvättomat där man bokar enheter i stället för en hel tvättstuga. Det blir spännande att se hur det landar. Vi planerar även för en samlingsplats i utemiljön, säger Sofia Kummel.

Karlskronahem funderar på en app som sköter digitala lås och bokningar.

– Det känns även spännande att skapa en digital social yta kopplat till huset. Tryggheten ökar när man har lite koll på varandra. Många av studenterna kommer utifrån och en digital grupp kan vara ett sätt att lära känna nya människor, säger Sofia Kummel.

Annons

Karlskronahem satsar även på ett bredare skåp i studentlägenheternas kök.

– De vill att man ska kunna sortera alla fraktioner redan i hemmet så det har vi tagit till oss. De ledord vi fick med oss från studenterna är enkla och funktionella, säger Sofia Kummel.

Johanna Mattsson är positiv:

– Det känns bra med återvinningen och att man kan dela på produkter. Vi är så vana att bara köpa på oss grejer och så sitter grannen med samma. Jag tror att vi kommer tvingas att förändra oss vare sig vi vill eller inte. Men jag tror inte att det blir en så stor bekvämlighetsuppoffring.

Fakta: Nytt på Nordström

På Nordström planeras för cirka 170 lägenheter, framförallt mindre ettor men även ett fåtal större. Varje lägenhet har eget kök och badrum. Inflyttning planeras ske under 2022.

Läs också Skiljeman föreslås även vid nyproduktion: "Risken är att husen inte byggs" Inga Ullaredspriser när Gekås satsar på hyresrätter – höga hyror ger svalt intresse

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.