Annons

Studenter kräver halva hyran tillbaka

Spånga Halverade hyror för brister i boendet och lägre hyror över huvud taget i framtiden – det är kraven på studentbostadsföretaget Prime Living och boendet på Nekvägen i Spånga.
Foto: Roger Rosenlund
Ossian Nordgren bor i huset till vänster. Bygget av huset till höger har avstannat helt på Nekvägen. Totalt planerades 1100 lägenheter i Spånga.

Det har rört på sig kring studentbostadsföretaget Prime Living. Det gör det dessvärre inte i verksamheten.

Skandalerna har varit många och omfattande. Hela styrelsen har bytts ut, aktien har störtdykt, halva personalen har sagts upp och ett mord har förknippats med verksamheten. I dag står projektet, som skulle ge 1100 lägenheter i Spånga helt stilla, från att ha varit en kraftigt kritiserad och bullrig arbetsplats så sent som i höstas.

Läs ocksåVärd tog ut halv miljon i överhyra – hyresgästen Lars: "Dålig stil"Lars Johansson, hyresgäst hos Husia AB i Lysekil.

Ossian Nordgren var en av de studenter som var först att flytta in i den omskrivna första huskroppen, ännu den enda av åtta tänkta som är färdig – i den mening det går att kalla ett hus färdigt. Ännu saknas det entrédörrar och i delar av glasfasaden som ramlade ner vid installation vajar sönderblåst skyddsplast på flera ställen. Trots att projektet beskrivits som Prime Livings ”flaggskepp i Sverige” av den tidigare ledningen.

Ossian Nordgren minns hur det var vid den här tiden förra året, när de skulle flytta in. Besvikelse, är ett ord som inte riktigt räcker till att beskriva det första intrycket.

– När vi kom saknades det el, värme och vatten. Hon som delade ut nycklarna satt i ett rum och gjorde det i skenet av sin mobiltelefon. Det var kalabalik här, säger Ossian Nordgren som varit drivande i frågorna ända från starten. Men inte mycket längre till, han och sambon har fått ett nytt boende i studentskrapan i Tensta till en bättre peng än de 7200 kronor de i dag betalar till Prime Living för lägenheten på 31 kvadratmeter.

Annons
Läs ocksåIngen brist på studentbostäder i de flesta högskolekommunerna: ”Vi har 130 tomma lägenheter”Adam Efara, Sätra, Gävle, student, Gavlegårdarna

Hyran är också en av de två poster som väntar på förhandling med Hyresgästföreningen. Så här långt finns ingen överenskommelse över huvud taget och det speglar nivån på hyrorna – inte billigt.

Den andra delen är att komma överens om återbetalning av hyror under den period som var värst, från inflyttningen fram till juni 2018. Hyresgästföreningen kräver 50 procents nedsättning.

Elsäkerhetsverket har också varit på plats och inspekterat utan att ha lämnat rapport ännu. Det kommer även bli besök från miljöförvaltningen eftersom det misstänks ha bildats mögel i fastigheten.

Läs ocksåFlyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran

Prime Livings nya vd Hans Sandén säger att man nu gör en teknisk utvärdering och ska färdigställa hus 1 inom kort. Hus 2 ska vara inflyttningsklart i september.

Annons

– Och då ska det också vara färdigbyggt. Det ska inte bli som i våras, säger Hans Sandén som alltjämt har ambitionen att bygga 1100 lägenheter i området.

Orsaken till att det blivit så många problem finner han både i företaget och hos andra.

– Man jobbade med fel entreprenörer men vi har själva inte haft bra kontroll på projektet. Det kan vi inte svära oss fria ifrån, säger Hans Sandén som inte vill kommentera kraven på återbetalning och nedsättning med hänvisning till pågående förhandlingar.

Läs också Hyresgäst fick tillbaka 100 000 kronor på hyran: ”Händer nu och då” Studenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.