Studenter vill inte bo för billigt

Jennifer Strålin fick tag i ett korridorsrum i Ljura när hon började läsa till sjuksköterska i Norrköping i våras. Men efter bara några månader tröttnade hon och nu går flytten till en vanlig etta i centrum.
– Jag ville ju ha en egen lägenhet från början, men jag tog det jag fick. Det har ju inte varit så roligt att behöva dela dusch med andra och så är det inte jättefräscht, det har inte renoverats sedan 1993, säger hon.
Men hennes nya bostad innebär nästan tusen kronor mer i månadshyra samtidigt som hon går miste om två hyresfria sommarmånader.
– Jag tycker det är värt det, det känns mycket bättre. Man vill kunna ha ett hem och privatliv. Inte hålla på och dela kök och anpassa sig efter alla andra, säger hon.
Men Jennifer Strålin är långt ifrån ensam. Enligt den kommunala hyresvärden Studentbo har korridorsrummen stadigt minskat i popularitet de senaste fem–sex åren.
– Det är en trend som har ökat, vi har sett en allt mindre efterfrågan på boende med lägre hyra och lägre standard, säger Lars Sandell, verksamhetsansvarig på Studentbo.
Mönstret syns även i flyttstatistiken. Boendetiden i korridor är ofta sex–nio månader, medan de som bor i lägenhet stannar två–tre år. För Studenbo innebär trenden att de måste förändra sitt fastighetsbestånd. De kommande åren kommer 150 enkla korridorsrum i Norrköping att bytas ut till nybyggda studentlägenheter.
– Det blir lägenheter med eget kök och badrum och mindre gemensamma ytor i huset, förklarar Lars Sandell.