Annons

Studenterna tog fajten mot bostadsjätten – fick hyra ut i andra hand

Eskilstuna Jezper Löfberg och Rania Zako ville hyra ut sina studentlägenheter i andra hand eftersom de skulle plugga utomlands. Det fick de till slut – trots att värden sa nej. ”Men jag visste att lagen var på vår sida”, säger Rania.
Foto: Privat
Jezper Löfberg och Rania Zako stod på sig när HSB nekade dem att hyra ut sina lägenheter i andra hand. I hyresnämnden var det ingen tvekan om att de hade lagen på sin sida.

Hon och Jezper är klasskompisar och läser till ingenjörer vid Mälardalens högskola. De bor i Eskilstuna men i höst ska de studera utomlands – Rania i nederländska Enschede, Jezper i Milano i Italien.

Utlandsstudierna sker genom högskolans försorg och både Rania och Jezper kommer att fortsatt vara inskrivna som studenter på lärosätet.

Läs också"Man måste kunna få sova" - bilmusiken en terror för Magnus men polisen är bakbunden

Studier på annan ort och en längre utlandsvistelse. Det är några av de ”beaktansvärda skäl” som anges i hyreslagen för att man ska få hyra ut sin lägenhet i andra hand.

Trots det fick Jezper och Rania nej när de frågade sin hyresvärd, HSB Sörmlandsbostäder, om detta i våras.

Eller rättare sagt – Rania fick först klartecken från värden.
– Jag fick till och med ett andrahandskontrakt hemskickat, berättar hon.

Läs också1 800 bjöds in till fest - hyresgästerna får bo kvar

Men när sedan Jezper frågade om samma sak fick han nej.
– Jag undrade varför de sa nej till mig men ja till Rania. Då sa de att det hade blivit något fel och att man inte fick hyra ut i andra hand över huvud taget, säger Jezper.

Läste på om lagen

Nu följde en lång process eftersom varken Rania eller Jezper ville ge med sig. De läste på om hyreslagen och förstod att de hade rätt.
– Jag har en kompis vars sambo studerar juridik. Jag tog hjälp av honom, säger Rania.

HSB tyckte att det var en sak för Bostad Eskilstuna och att hon och Jezper skulle vända sig dit. Bostad Eskilstuna är en marknadsplats där lägenheter till studenter förmedlas på uppdrag av flera fastighetsägare.

Läs ocksåGranskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år"

Men andrahandsuthyrning är en sak mellan hyresvärden och hyresgästen. Bostad Eskilstuna hade med andra ord inget med saken att göra.
– Nej, de förstod ingenting utan uppmanade oss att ta kontakt med HSB igen, berättar Jezper.

Annons

Men HSB:s huvudargument var att studentlägenheterna är mycket attraktiva och att man – utan att precisera det närmare – ”följer turordningssystemet”. Därför hade man en policy om att inte tillåta andrahandsuthyrning.

Fast policyn fanns varken på hemsidan, i hyreskontraktet eller någon annanstans. Jezper och Rania kunde i alla fall inte hitta den.

Och när de frågade fastighetschefen Michael Bernzon om policyn fick de inget bra svar.
– Istället uppmanade han oss att gå till hyresnämnden. Han var väldigt bestämd och ville inte ge med sig, säger Rania.

Huset ligger i centrala Eskilstuna.
Solklart beslut

Hon och Jezper skickade in varsin ansökan och den 23 juni höll nämnden sitt sammanträde. Beslutet en dryg vecka senare var solklart: Rania och Jezper fick hyra ut i andra hand med hänvisning till att de skulle studera på annan ort och att de skulle komma tillbaka till sina lägenheter.

Det fanns inga skäl för värden att neka.

Nämnden konstaterade också att policyn inte hade kommunicerats till hyresgästerna. Den stod också i strid med det som står i HSB:s hyresavtal. Där finns en passus om att tillstånd för andrahandsuthyrning endast ges om det finns beaktansvärda skäl enligt hyreslagen. Vilket bland annat alltså är studier på annan ort och en längre utlandsvistelse.

– Om policyn hade funnits på pränt och kommunicerats till hyresgästerna hade den möjligen kunnat haft betydelse, kommenterar hyresrådet Anders Gustavsson.

”Enda kortet vi hade”

När Hem & Hyra når fastighetschefen Michael Bernzon medger han att det inte fanns någon skriven policy.
– Nej, vi har inte kunnat visa det. Den har dessutom slagits hål på (av hyresnämnden, reds anm) i och med att den står i strid med det som står i kontraktet, säger Bernzon som var nyanställd när ärendet hamnade på hans bord i våras.

Annons

Han säger sig också ha insett att Rania och Jezper skulle få rätt i hyresnämnden.

Men varför fortsatte ni i så fall att hålla fast vid samma skäl som ni gett till studenterna?
– Vi kunde inte hävda något annat än det vi redan hade sagt. Det var egentligen det enda kortet vi hade, att vi alltid hade nekat. Nu fick vi en prövning på att det vi har hävdat var fel – vi fick lära oss någonting.

Michael Bernzon erkänner också att tidigare studenter med stor sannolikhet har nekats att hyra ut i andra hand. Och han öppnar nu för att ändra i hyresvillkoren så att bolaget i fortsättningen ska slippa hamna i den här situationen.

Rania Zako och Jezper Löfberg läser civilingenjörs­programmet i industriell ekonomi vid Mälardalens högskola.
”Glad att vi tog striden”

Snart åker Jezper och Rania iväg till Enschede respektive Milano för studier under höstterminen. I januari nästa år kommer de att återvända till Eskilstuna och lägenheterna de trivs så bra i. Det lönade sig att ta fajten.

– Det kändes som att HSB tyckte det var enklare att säga nej till oss än att kolla vad som gäller. Jag är glad att vi tog striden eftersom andra studenter nu kan slippa att råka ut för det vi gjorde, sammanfattar Jezper.

– Det är lätt att skrämma iväg två studenter men jag insåg att lagen var på vår sida. Om jag inte hade läst på om lagen hade jag nog nöjt mig med ett nej, säger Rania.

Fakta: Hyra ut i andra hand

Du måste ha värdens tillstånd för att hyra ut lägenheten i andra hand. Annars riskerar du att bli uppsagd. Tillståndet bör helst vara skriftligt. Om hyresvärden säger nej kan du ansöka om tillstånd hos hyresnämnden.
Lagen talar om beaktansvärda skäl för att få hyra ut i andra hand. Dessa skäl är:
▪ Studier på annan ort.
▪ Tillfälligt arbete på annan ort.
▪ Längre utlandsvistelse.
▪ Särskilda familjeförhållanden, till exempel att flytta ihop med någon på prov.
▪ Vård på sjukhus eller liknande.
Hyresvärden kan ändå neka en uthyrning i andra hand om det finns välgrundade misstankar om att andrahandshyresgästen inte är skötsam.
Huvudsaklig källa: Hyresgästföreningen

Läs också Därför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss” Jamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.