Annons

Studentkorridoren som fann dansen

Karlskrona Chenxi Zhao och Di Jiang delar studentkorridor i Karlskrona och upptäckte snart att de har samma intresse. Nu har de bildat dansgruppen Dgirls.
Foto: Peter Fredriksson
Dansglädje. Som mest är de fem dansare i gruppen Dgirls. Just den här dagen är det gruppens stomme, Di Jiang och Chenxi Zhao, som dansar längs med kajen vid BTH, Blekinge tekniska högskola.

Solen gassar och det är en hel del flanörer som passerar längs med kajen vid Blekinge Tekniska Högskola.

Utanför bibliotekets stora spegelglas passar Chenxi Zhao och Di Jiang, som pluggar programvaruteknik, på att filma några nya sekvenser utanför bibliotekets stora spegelglas.

Läs ocksåMammaträffar ska öka kunskapen om det svenska samhället: "Vi vill minska gapet"Två kvinnor och ett barn. Kvinnan i förgrunden sitter till höger med sitt lilla barn i famnen. Hon håller om barnet, tittar ner på honom och ler. Pojken har mörkt lockigt kort hår och bär ett ljusblått trikåset med dinosaurier på. Ålder 1-2 år. Mamman har en lindblomsgrön huvudduk och en olivgrön långärmad tröja. Till vänster i bild, bakom barnet, sitter en lite äldre kvinna med svart bakåtstruket hår, förmodligen i hästsvans eller fläta på ryggen. Hon har tröja i en stark grön färg och rosa mjukisbyxor. Hon har händerna mellan knäna.

En och annan stannar till för att ta del av showen och alla ger tummen upp för de båda kinesiska studenterna som ger ett proffsigt intryck.

Chenxi Zhao tar en kort paus medan Di Jiang ­förbereder för nästa klipp som spelas in på en vanlig smart telefon.

– Det här är avkoppling för oss. Vi läser på masternivå så det är högt tempo i undervisningen. Då är det bra att göra ­något annat, dessutom är dans bra träning samtidigt som vi får ett naturligt sätt att umgås på vår fritid, säger hon och får medhåll från Chenxi Zhao som tycker att det är jättebra att de har dansgruppen.

Läs ocksåSå blir du en del av fusket – detta bör du ha koll på när du köper hemstädSe upp för prisdumpade städtjänster när du köper hemstäd. Om timpengen är orimligt låg är det sannolikt städpersonalen som betalar det verkliga priset.

– Vi var som mest fem dansare, men de andra har fått jobb på andra orter ­efter sina studier. Men jag vet att de ­dansar fortfarande och det är kul att dela tips och koreografi med varandra på nätet, säger hon.

Annons

De båda studenterna kom till Sverige för två år sedan och ställdes snart inför det faktum att det råder brist inte bara på vanliga lägenheter utan även studentlägenheter, men de fick till slut någonstans att bo.

De konstaterar att det är stora skillnader mellan att bo och leva i en svensk småstad jämfört med i en kinesisk storstad.De berättar även att att de på grund av det höga tempot i undervisningen inte hunnit knyta så många band med svenskar utanför själva högskolevärlden.

Läs ocksåRoshan bytte bråk mot framtidsdrömmar – ska rita hus: ”Kommer göra lägenheter med lägre priser”Roshan Razas mentor jobbar på bostadsbolaget Familjebostäder. Kontakten har redan gett honom skjuts mot drömjobbet som arkitekt.

– Men jag tycker om svenskar, ni har integritet och är alltid så entusiastiska. Så jag skulle helt klart vilja lära mig mer om er kultur och så klart lära känna fler svenskar, säger Chenxi Zhao.

– Jag håller med, däremot gillar jag inte vädret, det är alldeles för kallt på vintern. Men samtidigt är det skönt att det inte blir lika varmt på sommaren som hemma i Kina, säger Di Jiang som tycker att det är kul att deras dans uppskattas av såväl gammal som ung.

De hämtar gärna inspiration från nätet och då framförallt Tik tok och 1M dansstudio. Galen Hooks som är en koreograf och jazzdansare i Red House of America tillhör favoriterna samt May J Lee på 1M dansstudio i Korea.

Annons

– Sen försöker vi kombinera detta med vad vi själva vill uttrycka med vår dans, för att på så sätt skapa en egen stil. Det är viktigt att vi inte plagierar andra, säger Chenxi Zhao som tycker att en av de bästa miljöerna att spela in dansen är just där vi befinner oss.

Under tidig eftermiddag ligger solen på från havet och förstärker det positiva uttrycket som de båda dansarna vill förmedla.

– Vi har haft en del offentliga framträdanden också, både här i Sverige men även när vi åkt hem på loven till Kina. Där har vi dansat på till exempel bröllop, säger Di Jiang och fingrar på sin mobil.

Det är dags att filma de sista sekvenserna innan solen står för lågt.

Läs också Ballonghundar och Ramonesskivor – Susanne bygger världar i miniatyrformat Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.