Stugdröm kan bli en mardröm

Nyheter Drömmen om ett härligt sommarboende kan bli en besvikelse. Läs det här innan du skriver kontrakt för veckorna du hoppas ska bli de bästa på året.

En bild säger mer än tusen ord, sägs det, men man kan välja vad man fotograferar. Kanske speciellt om man har en sommarstuga för uthyrning som har sett bättre dagar.
Det är så klart svårt att skaffa sig garantier för att städningen är perfekt och utsikten så ljuvlig som det fram-ställts. Men för att minska riskerna för att semestern i den hyrda stugan ska bli en besvikelse finns några saker att tänka på.
Konsumentskyddet är starkare om du hyr av en förmedlare som är ansluten till någon av Konsumentverkets två branschöverenskommelser. Dessa har tecknats med föreningen Svenska bilresearrangörer och föreningen Sverige turism. De behandlar när stugan ska vara betald, regler vid avbokning och hur marknadsföringen ska ske.

Är du missnöjd och har hyrt av ett företag kan du kostnadsfritt vända dig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Nämnden fattar en rekommendation som de flesta företagare följer – men inte alla.
Förra året fick den in 74 anmälningar från semesterfirare som var missnöjda. De flesta hade hyrt utomlands. Om huset eller lägenheten förmedlats av en svensk förmedlare gäller vår lagstiftning. Om du hyr av utländska företag gäller det landets regler.

Läs ocksåPeter äter ute utan risk

– Det är enklare att driva en juridisk process mot en svensk förmedlare om du känner dig lurad, säger Lina Sångberg, jurist på Konsumentverket.

Hyr du direkt av en privatperson kan du inte vända dig till Allmänna reklamationsnämnden. Känner du dig lurad och kan inte göra upp i godo med stugägaren återstår bara att vända dig till tingsrätten med en stämningsansökan. Om du hyrt i Sverige vill säga. Utomlands gäller det landets regler.

– Be om referenser från tidigare hyresgäster. Om det inte går att få fram bör man dra öronen åt sig. Se också till att göra ett tydligt avtal om skötseln och besikta bostaden både före och efter vistelsen, säger Lina Sångberg. 

Läs ocksåUnga: En app kan göra det kul

Det går inte att klaga på hyran i efterhand. Det är inte samma regler för hyrorna som när du hyr bostad i andra hand för att bo permanent. Vid uthyrning till semesterfirare är hyressättningen i princip fri, så räkna inte med att du kan vända dig till hyresnämnden och få pengar tillbaka om du betalt 10 000 kronor för en vecka på Gotland.

Fakta: Tänk på det här när du hyr ut

Sök helst värdens tillstånd. Var lika noggrann som om du skulle hyra ut lägenheten i andra hand under en längre tid.

Skriv ett kontrakt för andrahandsuthyrning. Sådana finns att ladda ned på Hyresgästföreningens hemsida.

Dokumentera vad som finns i lägenheten.

Skriv också hur många som maximalt får bo i lägenheten.

Läs också Hyresgäster förlorare på stugmarknad - villaägare vinnare Fetare fritid med lånade prylar I hyreshusets källare kan alla världar mötas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.