Styr kommunala värdar – men bara var fjärde hyr själv sitt hem
Politikerna i styrelserna för de kommunala bostadsbolagen och -stiftelserna, från Varberg i söder till Orust i norr, ska avspegla kommunens valresultat. De utses av sina partier, och fattar beslut om renoveringar, uthyrningspolicies och nybyggen.
Tanken är att styrelsen ska representera de människor som den företräder. Men många av styrelseledamöterna har själva valt bort livet som hyresgäst. Det visar Hem & Hyras granskning av regionens 15 kommunala värdar.
Bara var fjärde styrelsepolitiker, 25 procent, hyr sitt nuvarande boende. Det kan jämföras med att 43 procent av bostäderna i regionen är hyresrätter.
Många av politikerna har dock tidigare erfarenhet av vardagen som hyresgäst. Två av tre har bott i hyresrätt under minst tio år av sitt liv. Varannan uppger sig ha bott så i över 20 år.
Andelen hyresgäster i styrelserna har ökat något sedan förra mandatperioden, då Hem & Hyra gjorde samma kartläggning i Västra Götaland och Halland. Göteborg drar upp snittet rejält.
Där bor just nu ungefär hälften av bostadsbolagens styrelseledamöter i hyresrätt, jämfört med 54 procent av stadens hushåll.
– Jag skulle ha förväntat mig mycket färre. Jämfört med medborgare i stort är politiker äldre, mer etablerade i samhället, mer resursstarka som grupp. Deras boende speglar det. De har kommit längre i sin boendekarriär och bor i resursstarka områden, säger han.
Mönstret brukar förstärkas i just bolag, visar forskningen. Andelen hyresgäster i styrelserummen hos Göteborgs kommunala värdar kan därför vara en tillfällighet.
Men den kan också vara ett resultat av att det egna boendet påverkar ens politiska engagemang och intresse, resonerar David Karlsson.
– Man färgas av vem man är, vilka grupper man tillhör och vilka erfarenheter och egenintressen man har. Det tar man med sig in i det politiska arbetet, säger han.
Det kan också få konsekvenser när man ska ta ställning till ombildningar, vem man bygger för och hur stort socialt ansvar en kommunal hyresvärd bör ta – faktorer bortom bokslut och resultat.
– Har man bott i hyresrätt i hela sitt liv, känner den problematiken och vet vad det livet handlar om så har man en annan och minst lika värdefull kompetens som den som kan bolagsstyrning men som har bott i villa hela livet.
Ordföranden för Varbergs Bostad, Stefan Stenberg (C), har inte bott i hyreslägenhet sedan studentåren i Göteborg. Men att bo i villa på landet kan tvärtom vara till fördel i uppdraget, tycker han.
– Som kommunpolitiker brukar man undvika att vara med i den verksamhet man själv hanterar i en viss nämnd. Det kan självklart bli en intressekonflikt. Och bor du i hyresrätt i Varberg är chansen rätt stor att du bor hos just Varbergs Bostad, för de har ju 50 procent av marknaden.
Efter 30 år i lokalpolitiken poängterar Stefan Stenberg i stället vikten av att vara väl insatt i ekonomi och byggbransch.
– Du riskerar tjänstemannastyre och att hamna i händerna på vd om du inte kan den sortens frågor. Det är ganska vanligt i den politiska sfären, säger han.
LÄS MER
Bostadsbolagets ordförande drar nytta av livet som hyresgäst
Valresultatet i kommunen avgör vilka partier som får nominera styrelseledamöter, och hur många. Formellt tillträder styrelsen vid årsstämman.